Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Därför tar ingen ansvar för istapparna

Stockholms livsfarliga istappar fortsätter skörda offer. Till skillnad från Oslo lägger kommunen hela ansvaret på de privata fastighetsägarna. Och polisen, som ska kontrollera att de följer lagen, har inte tid eller glömmer. Ingen vill ta ansvar för dödsfaran.

Den kommande veckan pendlar temperaturen i Stockholm runt nollan med minusgrader på natten och plusgrader på dagen. Enligt Lars-Erik Larsson, meteorolog på SMHI, är risken för istappar stor just nu. Problemet med istappar i Stockholm har stegrat i takt med att vindsvåningarna blivit fler. Värmen från våningarna gör att snön på taket smälter.

Ansvaret för att förebygga olyckor med fallande is och snö i Stockholm ligger helt och hållet på de privata fastighetsägarna.

Tar fastighetsägarna sitt ansvar?

– De allra flesta gör det, fast det finns säkert enskilda som inte sköter sig, det är helt klart, säger Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret.

Räcker det att nästan alla sköter sig?

– Sker det en olycka så är det aldrig tillräckligt, men kommunen är ingen polis.

Enligt ordningslagen är fastighetsägarna skyldiga att undanröja risk för olyckor utan dröjsmål. Vad dröjsmål betyder är dock olika från fall till fall och kan klargöras först i en juridisk process – efter att en olycka har inträffat. Vad som räknas som risk är också oklart.

Vem bedömer vad som är en risk?

– Fastighetsägaren själv eller ett bolag som fastighetsägaren har avtal med. Is i sig är inget problem men om isen utgör en risk måste den undanröjas, säger Claes Thunblad.

Finns det regler kring hur ofta och hur ett tak ska röjas?

– Det finns inga regler utan det är ett ansvar. Den som missköter sig blir ett fall för polisen.

Polisen har tillsyn över ordningslagen men i praktiken finns det inga poliser som arbetar med att kontrollera taken.

– Polisen kontrollerar sällan, men förra året gjordes en stickinsats som gjorde att ett tiotal fastig-hetsägare fick hot om vite, säger Claes Thunblad.

Det händer dessutom att polisen glömmer att inspektera taket när en olycka har inträffat. I flera olycksfall som DN granskat har rättsväsendet haft svårt att ställa fastighetsägaren till svars eftersom polisen inte inspekterat taket vid olyckstillfället. Men enligt poliser handlar det inte om glömska.

– Tekniker kallas inte ut på istappsolyckor för man anser inte att det finns resurser. Och poliser som rycker ut akut har inte kompetens att göra teknisk undersökning, det ingår inte i deras uppgift, säger en polis i Stockholm som vill vara anonym.

Utan teknisk undersökning är det svårt för åklagaren att leda händelsen i bevis.

För att uppmuntra närpolisen att arbeta mer aktivt med frågan har Citypolisen utfärdat en distriktsorder som trädde i kraft den första februari i år.

– Bakgrunden är alla de olyckor som inträffat med istappar och att vi kommit fram till att vi måste arbeta mer aktivt. Men ordern är frivillig och det är upp till varje närpolisområde hur man vill arbeta med frågan, säger Maria Emanuelson, distriktsjurist vid polisen.

DN har tidigare skrivit om Oslo där kommunen har ålagt parkeringsvakter att förutom att lappa bilar även bötfälla fastighetsägare med istappar.

Tidigare istappsolyckor i Stockholm

7 januari 2002

14-årige Joshua Kumi avled efter att ha träffats av en stor isklump på Drottninggatan när han promenerade hem från bio med en kamrat.

Polisen gjorde ingen brottsplatsundersökning av taket. Innan utredare var på plats hade taket skottats och det var inte möjligt att göra en bedömning av vad som hänt.

19 februari 2005

Roland, 78, träffades av en stor istapp i huvudet när han promenerade på Smålandsgatan tillsammans med sin fru.

18 januari 2010

Monica Janzon var nära att dö när hon träffades i huvudet av ett isblock på Södermalm. Åklagaren lade ned åtalet eftersom polisen aldrig gjorde en teknisk undersökning av platsen. ”Det gjordes aldrig någon teknisk undersökning av hur det såg ut uppe på taket, vilket inte är ovanligt eftersom polisen inte har de resurserna. När jag fick ärendet på mitt bord ett par dagar efter händelsen hade de skottat rent taket”, sade kammaråklagare Malin Palmgren till DN då.

5 januari 2011

En 57-årig man slogs medvetslös när han träffades av en fallande isklump på Scheelegatan i Stockholm.

Källa: DN och TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.