Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Databox kan lösa dödskraschen i Södertälje

Motorvägsbron över Södertälje kanal.
Motorvägsbron över Södertälje kanal. Other: Johan Nilsson/TT

Polisen sätter sitt hopp till bilens databox för att lösa dödskraschen i Södertälje. Popgruppen Viola Beach och deras manager omkom när fordonet körde ned i kanalen.

Indiepop-gruppen var på väg från musikfestivalen Where's the music i Norrköping till Arlanda när deras bil körde ned i Södertälje kanal för snart tre veckor sedan. De fyra bandmedlemmarna och deras manager omkom.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. Polisen har inte hittat något fel på varningslamporna och bommarna på motorvägsbron. Britterna körde genom bommen, som var nedfälld på grund av broöppning, och ned i vattnet.

Nu hoppas utredarna få svar från bilens databox, som styr fordonets funktioner, skriver Aftonbladet.

– Om man har tur kan man få reda på vad som hände de sista sekunderna med bromsarna och när airbagen utlöstes, säger förundersökningsledare Lars Berglund vid regionala trafiksektionen i Solna till DN.

Databoxen har lämnats in till bilföretaget Nissan för analys. Svaret kommer förhoppningsvis i mitten på nästa vecka. Men det är inte säkert att det går att få fram någon information, eftersom det inte finns något krav på att boxen ska lagra uppgifter.

– Frågan är om databoxen har minnesfunktion eller inte. Det är olika för olika bilmodeller. Vi törs inte hoppas för mycket, säger han till DN.

Bilen var ganska ny och hade bara rullat på vägarna i tre veckor när händelsen inträffade.

Polisen rubricerar tills vidare händelsen som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.