Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/datainspektionen-granskar-sls-kroppskameror/

STHLM

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Datainspektionen vill veta hur SL har resonerat kring lagligheten avseende de personuppgifter som biljettkontrollanternas kameror kommer att samla in.
Datainspektionen vill veta hur SL har resonerat kring lagligheten avseende de personuppgifter som biljettkontrollanternas kameror kommer att samla in. Foto: Roger Turesson

Datainspektionen ska undersöka hur SL har resonerat kring de personuppgifter som kommer att samlas in i samband med att biljettkontrollanter nu på försök börjar använda kroppskameror.

Rätta artikel

På försök kommer ett dussin av SL:s kontrollanter att börja använda kroppskameror. Den blågröna majoritetens ambition att sedan bygga ut försöksverksamheten till att omfatta ännu fler kameror.

Användaren styr när kameran slås på och bildmaterialet skickas sedan till en lokal server. Kameran ska antingen sitta på uniformen eller bäras runt halsen på kontrollanten.

Datainspektionen vill nu att SL berättar hur de resonerar kring det material som kamerorna fångar.

– Kroppsburna kameror som spelar in både bild och ljud kan fånga känsliga uppgifter och uppgifter som kanske inte är relevanta för syftet. Därför vill vi nu veta hur SL har resonerat kring lagligheten avseende de personuppgifter som kommer att samlas in, säger Nils Henckel, som leder Datainspektionens granskning.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har tidigare sagt till DN att han hoppas att kamerorna ska bidra till att minska antalet hotfulla och våldsamma situationer för kontrollanterna.

Läs mer: Antalet biljettkontroller inom kollektivtrafiken ska fördubblas