Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Datorhallar ska lockas till stan – och ge värme

Foto: Susanne Lindholm/TT

Stockholm ska locka till sig stora datorhallar med två tunga argument. De som etablerar datorhallar i Stockholm ska kunna slå sig för bröstet som miljövänner och samtidigt tjäna pengar på att låta överskottsvärmen från datorerna bli fjärrvärme.

Stockholms stad ska etablera sig som en viktig plats att bygga datorhallar. Fyra politiska nämnder har i veckan beslutat att Stockholm tillsammans med Fortum Värme och elnätsföretaget Ellevio ska inrätta arbetsgrupper för en satsning på att locka hit datorhallar med miljömässiga och ekonomiska argument.

– En datorhall konsumerar mycket energi för att producera ettor och nollor och stora mängder värme. Vi kan använda överskottsvärmen i vårt fjärrvärmenät. Fortum Värme kan dessutom betala för den, förklarar Torbjörn Bengtsson, projektledare på Stockholm Business Region, SBR.

En första uppgift är att säkerställa att det finns mark att erbjuda för datorhallar. De områden som i första hand är aktuella är mark nära motorvägen i Kista och Akalla och mark vid Tyresövägen i Skarpnäck.

– Det finns mark utanför Stockholm stads gränser som också är attraktiv. Datorhallar behöver inte ligga centralt. Det viktiga är att de ligger nära bra elnät och ett stort fjärrvärmenät, säger Torbjörn Bengtsson.

Han tror att internationella internetföretag kan lockas av att kunna tala om för sina kunder att energi från deras servrar används två gånger; en gång för att driva deras egen verksamhet och en gång för att värma upp Stockholm.

– Det finns ett väldigt stort miljöintresse som inte blir mindre om det inte kostar något, säger Torbjörn Bengtsson.

I höst är det tänkt att satsningen ska starta. Det som gör Stockholm näst intill unikt i det här sammanhanget är det öppna fjärrvärmenätet som redan tar emot överskottsvärme från en del livsmedelshallar och några datorhallar.

– Vi har ju datorhallar i Stockholm. Men det är enklare och ger större nytta om datorhallar från början byggs för att överskottsvärmen ska tas om hand än att bygga om gamla hallar, säger Torbjörn Bengtsson.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), med ett förflutet i it-branschen, tror mycket på den här satsningen.

– Det är inte särskilt smart att släppa ut stora mängder värme rakt ut i atmosfären, säger hon.

Karin Wanngård ser användandet av överskottsvärme från datorhallar och andra byggnader som alstrar mycket värme som en viktig pusselbit för att göra Stockholm till en fossilbränslefri stad.

– Vi ska avveckla kolkraften i Värtan. Ju mer överskottsvärme vi kan använda i fjärrvärmenätet desto snabbare kan vi avveckla, säger Karin Wanngård.

Fakta.Kräver mycket energi

Flera av de stora internetjättarna har datorhallar i Norden, Google i Finland, Apple i Danmark och Facebook i Luleå. En fördel med att ligga i Norden är att det går åt mindre energi för att kyla ned de många servrarna i ett kyligare klimat.

Facebook i Luleå förbrukar stora mängder energi. 2015 gick det åt 187 miljoner kilowattimmar. 

Rättelse 2016-05-24 11:23
I en tidigare version av faktarutan blev det fel om Facebooks datorhallars energiförbrukning.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.