Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

David Lee har Lee-jeans och spelar Lyra som kung David

Fleminggatan 08.10.

Resan till jobbet kan man ägna åt många saker. I höstas satt jag här på ettans buss och placerade ut alla Nobelpristagarna i fysik i olika hus, ett per decennium.

Jag skulle vara med i Nobelspecialen av ”Vem vet mest?” och trodde att det var kunskaper som behövdes. Pristagarna fick olika attribut eftersom jag har ett uselt minne för namn. Konstantin Novoselov spelar på sin nya cello på en matta av materialet grafen i trapphallen i det österrikiska slottet Laxenburg där jag jobbade när han fick sitt pris 2010. Werner Heisenberg står i farstun till min brors 30-talshus, Louis de Broglie gömmer sig i svärföräldrarnas gamla sovrum, och Carlo Rubbia och Simon van der Meer springer upp för trappan i min högstadieskola. Ute på skolgården står Nicolaas Bloembergen i tomtedräkt på ett berg av blommor. James Franck har rufsigt hår och glasögon som James Potter och är insvept i en Josef Frank-gardin, och David Lee har Lee-jeans och spelar lyra som kung David.

Metoden är många tusen år gammal. Härom veckan kom en studie som visar att den kan fördubbla minneskapaciteten på några veckor, och banar nya minnesleder i hjärnan.

Frågan ”Vilken tysk fysikpristagare delar namn med ett biluthyrningsföretag?” blev extra lätt eftersom Gustav Hertz sitter i en liten hyrbil i mina svärföräldrars vardagsrum.

Annars hade jag ingen nytta av mina minnespalats. Jag får glädja mig åt de nya lederna i hjärnan. Och Gabriel Lippmann kommer alltid att ligga i vår säng i sommarstugan och ta färgfoton av taket, med stora läppar och vingar som ärkeängeln Gabriel.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör på DN och kunde redan tidigare rabbla upp alla kvinnliga fysikpristagare: Marie Curie 1903 och Maria Goeppert-Mayer 1963.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.