Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-dog-i-terrordadet-pa-drottninggatan/

STHLM

De dog i terrordådet på Drottninggatan

Ebba Åkerlund.
Bild 1 av 2 Ebba Åkerlund.
Bild: Privat
Chris Bevington.
Bild 2 av 2 Chris Bevington.
Bild: Jonas Lindkvist/REX/Shutterstock

Fem personer dödades när den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov körde en lastbil i hög hastighet på Drottninggatan i fredags.

En av dem var 11-åriga Ebba Åkerlund.

Föräldrarna har på tisdagen kontaktat TV4 Nyheterna och vill att hennes bild och namn ska publiceras samtidigt som de tackar för all kärlek de fått av svenska folket de senaste dagarna.

Rätta artikel

Belgiska turisten Maïlys Dereymaeker blev terroristens första offer. Hon skulle möta sina vänner vid korsningen Olof Palmes gata/Drottninggatan och var den första på plats. Men hon fick aldrig möta dem. Strax före klockan 15 mejades hon ner av lastbilen. Hon skadades så svårt att hon avled.

Maïlys Dereymaeker blev 31 år gammal. Hon arbetade som psykolog och bodde i Lembeek i Halle söder om Bryssel tillsammans med sin 1,5-årige son. Enligt den flamländska tidningen Het Nieuwsblad arbetade hon de senaste åren med framför allt asylsökande på belgiska Migrationsverket.

Det tog två dygn innan Maïlys Dereymaekers identitet kunde bekräftas genom DNA-prov och hennes nära är i chock. En vän säger att hennes stora intresse var musik och hon spelade i en ensemble i Halle.

– Det är svårt för mig att prata om hennes död. Jag fick höra om det via en vän. Hon spelade flöjt och undervisade i musik för barn, säger en nära vän på måndagen enligt Sudpresse.

Även 41-årige britten Chris Bevingtons liv släcktes på Drottninggatan fredagen den 7 april. Han bodde i Stockholm sedan tio år tillbaka med sin fru och barn.

”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän för så många. Familjen ber nu om att få sörja i fred i den här oerhört svåra stunden”, säger pappan John Bevington via ett uttalande från brittiska UD.

Chris Bevington arbetade som toppchef på Spotify. Spotifys grundare Daniel Ek uttrycker smärtan över sin mördade vän och kollega:

”Chris har varit en del av vårt gäng i över fem år. Han hade en mycket stor betydelse, inte bara för företaget utan även för de som hade privilegiet att lära känna honom och arbeta med honom. Det finns inte ord för hur saknad han är och hur sorgsna vi är över att ha förlorat honom.” Han avslutar:  ”Vi kommer sakna dig oerhört Chris. Vila i frid min vän.”

Enligt en läkare som var bland de första på platsen blev mannens unga son vittne till att hans pappa blev påkörd.

Läs mer: Läkaren rusade mot Drottninggatan

69-åriga Lena Wahlberg var från Ljungskile i Uddevalla kommun. Hon var i Stockholm på besök när hon mejades ner av lastbilen på Drottninggatan. Anhöriga har bekräftat att de förlorat sin familjemedlem och delat med sig av bilden på Lena Wahlberg.

Hennes lillebror berättar för Aftonbladet att Lena Wahlberg arbetat som lärare hela sitt yrkesliv innan hon gick i pension. Han beskriver henne som den som alltid stöttade de svaga. 

– Hon var den bästa storasystern man kunde ha och vi stod varandra väldigt nära. Hon var så otroligt god, hade aldrig några baktankar utan var bara en väldigt god människa, säger han.

Lillebrodern berättar även för Aftonbladet att Lena var engagerad i olika föreningar och hon hade många vänner.

– Hon var den största av alla. Detta gör så ont att hon blir drabbad av detta, säger han till tidningen.

Även 11-åriga Ebba Åkerlund träffades av lastbilen under vansinnesfärden och avled av sina skador. Hon hade precis pratat med sin mamma i telefon och bestämt att de skulle ses vid t-centralens tunnelbanestation när den misstänkte 39-åringen körde sin lastbil i hög hastighet längs Drottninggatan. Det blev deras sista samtal.

Ebbas familj bekräftar dödsfallet under tisdagskvällen. De har varit i kontakt med TV4 Nyheterna för att skicka en hälsning till svenska folket, tillsammans med en bild på dottern.

De skriver: ”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta. Vi behöver lugn och ro för att bearbeta vår sorg och ber om förståelse för att vi behöver göra det ifred.”

DN har fått tillstånd från föräldrarna att publicera text, namn och bild på deras dotter.

Ebba Åkerlund var elev på skolan Campus Manilla på Djurgården och skolans rektor Maija Möller Grimakova meddelar att många barn är i sorg.

– Det var en fin elev, säger hon.

Läraren och kommunpolitikern Marie Kide, 66 år, blev lastbilsattackens femte offer. Hon avled den 28 april av skador hon ådragit sig i samband med dådet. Marie Kide hade vårdats på ett sjukhus i södra Sverige under veckorna efter dådet. 

Marie Kide var Miljöpartiets ledamot i utbildningsnämnden, hon arbetade även som lärare på en skola i Trollhättan. 

”Det är med stor sorg som vi har tagit emot beskedet att vår älskade kamrat Marie Kide har gått bort efter att ha skadats mycket allvarligt under terrorattacken i Stockholm den 7 april. Marie lämnar ett stort tomrum efter sig, hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage. Vi saknar henne djupt. Våra tankar är med Maries familj i denna svåra stund.”, skriver Mijöpartiet i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Skolan som Marie Kide arbetade på höll en minnesstund för sin kollega efter dödsbudet, och man hade även satt in extra stöd för personal och barn.

– Det är alltid tungt att förlora en kollega och vi stöttar varandra och tar hand om våra barn på skolan, säger Djeno Mahic, rektor på Kronans skola.

Förutom de fem döda människorna fick även en hund sätta livet till under terrordådet.

Många undkom döden med knapp marginal när föraren körde i hög fart längst Drottninggatan innan han rammade lastbilen in i hörnet av Åhléns City. Ett 15-tal personer skadades och två av dem fick under tisdagseftermiddagen fortfarande intensivvård på sjukhus.

Läs mer: Detta vet vi om skräckfärden

Den misstänkte mannen, som polisen identifierat som 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, försökte fly undan rättvisan till fots, tåg och buss, men greps i Märsta på fredagskvällen. Under tisdagens häktesförhandlingar erkände Akilov terrorbrott.

Läs mer:  Ensamvarg eller inte? Inget går ännu att utesluta

Foto i texten: Privat, Brittiska utrikesdepartementet/AP