Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

De farliga spärrarna blir fler

Foto: Magnus Hallgren
De farliga tunnelbanespärrarna ska justeras – och bli fler. ”Vi får cirka 70 miljoner kronor mer i intäkter i år tack vare minskat fusk, det är väldigt mycket pengar”, säger Christer G Wennerholm, trafiklandstingsråd (M).

På  torsdagen har SL krismöte för att säkra att spärrarna inte skadar fler. Trafiklandstingsrådet följer frågan noga.

– Det är högsta prioritet att problemen åtgärdas. SL och leverantören försäkrar att man nu jobbar med detta. Det är bara att beklaga de resenärer som råkat illa ut. Det gör jag å det varmaste och tänker på det som har drabbat dem.

Hur gör du själv för att ta dig helskinnad genom spärrarna?

– Jag använder accesskortet och går lugnt och sakta. Jag har själv inte råkat ut för någon incident. Om jag har väska eller barnbarn med mig går jag genom den bemannade spärren. Jag rekommenderar den som känner oro att ta den bemannade spärren.

Är det viktigare att stoppa plankare än att människor tar sig säkert genom spärren?

– Nej, det viktigaste är att kunna finansiera kollektivtrafikens upprustning. Sedan vi infört spärrarna har vi fått 37 miljoner kronor mer per år. Då var bara hälften installerade, allt pekar på att vi ökar intäkterna mer i år, mellan tummen och pekfingret, cirka 70 miljoner.

Så ni kommer att fortsätta att installera nya spärrar?

– Ja, alla spärrar ska bytas ut men vilken typ bestäms i nästa upphandling. Hela investeringen har kostat några hundra miljoner men det betalar sig rätt snabbt om vi sparar 700 miljoner kronor på tio år.

Varför inför ni inte öppna spärrlinjer, som i Wien och Berlin?

– Då skulle vi få ha mer personal som gör kontroller och inte lika mycket pengar att lägga på att bygga ut kollektivtrafiken. Det är viktigt att de som betalar och gör rätt för sig inte ska behöva betala för den som inte gör rätt för sig, säger Christer G Wennerholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.