Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”De flesta av mina kunder är svennar”

Foto: Jessica Bentsen
På modet i höst: slöja och turban. Iman ­Aldebe, som gjort sig ett namn med den nya polisslöjan, designar moderna muslimska ­kläder – men merparten av kunderna är ­vanliga svenssons.

Vi tar en promenad med Iman Aldebe i det idylliska sommarparadiset nedanför Södersjukhuset på Södermalm. Ett kolonilottsområde där svensk sommar gör sig som bäst. Prunkande trädgårdar med små röda stugor med vita knutar. Bland bara ben och solbrända axlar utgör Iman Aldebe kontrasten iklädd en av sina egendesignade slöjor.

För henne kom det som en överraskning när hon upptäckte att nära 80 procent av hennes kunder är ”vanliga svenssons”, som hon själv uttrycker det.

– De vill bara ha outfiten och tycker att det är coolt med mina muslimskinspirerade kläder. Jag fick ett roligt mejl av en kvinna som skrev att hon älskar mina plagg och frågade om jag har något som ­passar en rödhårig 50-årig dam.

Tanken var från början att designa en kollektion med plagg för muslimska kvinnor som underlättar vardagen men samtidigt är vackra och smälter in bättre än traditionella plagg.

– Jag vill designa funktionella kläder för den riktiga kvinnan, som hämtar barn på dagis, går på möten, kanske är ansiktet utåt för företaget. Hon är mitt uppe i karriären men hinner kanske inte byta om inför kvällens event, säger Iman Aldebe.

Hon visar vackra byxdresser och jackor med huva som gör att den som vill täcka håret har möjlighet till det.

– Jag gör också accessoarer som du lätt kan kombinera med plaggen och vips har du en ny klädsel. Det kan vara en krage som man fäster så att den blir en del av plagget.

Inspirationen till kollektionen­ hämtar hon från Sverige och svenskt mode. Hon utgår mycket från sig själv och försöker skapa det hon tycker saknas på marknaden.

– Plaggen ska vara stilrena, så som det främst är inom svensk design, kanske med draperingar. Det ska vara användbara, ekologiska plagg som känns exklusiva. Det finns inte i de muslimska länderna, så Sverige blir först med det.

Varför just svenskar utan koppling till islam har fattat tycke för hennes kläder kan hon inte riktigt svara på, men tror att det handlar om mystiken i plaggen och ett intresse för det som är lite annorlunda.

Iman Aldebe jämför den traditionella slöjan med den svenska sjaletten som kvinnor hade på huvudet förr i tiden.

– Det är ingen design eller formgivning utan bara en kvadratformad sjal som man viker. Det är obekvämt, opraktiskt, varmt och det ser inte bra ut. Jag har fått så mycket hot för att jag säger att traditionella plagg är fula. Det är många som tycker att jag inte ska uttala mig om det.

Nu är hoten inte lika många och fler av dem som tidigare varit kritiska är i dag hennes kunder. Men det har varit tufft många gånger.

– Folk har mejlat och skrivit saker som att att mitt rykte ska bli förstört. Men när de förstår att jag inte bryr mig slutar de.

Iman Aldebe utstrålar självsäkerhet och pondus och hon är varken rädd för att utmana den muslimska världen eller det svenska samhället. Efter att ha varit med och skapat den nya polisslöjan är hennes dröm att längre fram vara med och utveckla slöjor och religiösa plagg för andra myndigheter och stora företag.

– Jag skulle gärna skapa kläder för sjuksköterskor och läkare, men det är lite komplicerat med hygien.

För henne är det viktigt att det finns arbetskläder som följer de religiösa koderna för att alla ska ha samma möjlighet att jobba.

– Jag vill inte ge arbetsgivaren en ursäkt att inte anställa någon genom att skylla på att de inte har de arbetskläder som krävs.

I andra länder i Europa införs förbud mot slöja i skolor och på arbetsplatser. Men Iman Aldebe tror att det är helt fel väg att gå.

– Förbud mot religiösa kläder skapar bara ett vi-och-dom-samhälle. Det föder extremism för att man känner sig hotad. Man ska inte förbjuda slöjan och man ska inte tvinga folk att bära den. Låt alla klä sig som de vill.

Men det går inte att sticka under stol med att slöjan är ett kontroversiellt plagg. Debatten om kvinnoförtryck blossar lätt upp.

– De kvinnor som faktiskt bär slöja i dag är starka kvinnor. De svaga orkar inte med att bli ifrågasatta varje dag: ”Varför bär du slöja? Sover du med slöja? Vem får se ditt hår?” Det är ofta rebelliska kvinnor som bär slöja, som gillar att sticka ut. Det handlar inte om förtryck.

När Iman får frågan om vad slöjan betyder för henne kommer svaret spontant.

– Jag har ju haft slöja sedan jag var liten, för mig är det lite som min punkarfrilla, den är helt enkelt jag.

Fakta: Iman Aldebe.

Ålder: 27.

Yrke: Kläddesigner med inriktning på muslimskt mode.

Bor: Solna.

Familj: Mamma, pappa, två bröder och en syster.

Utbildning: Yrkesutbildning i tv-journalistik vid Medieskolan i Stockholm. Läser nu sista året på juristprogrammet på Stockholms universitet.

Aktuell: Jobbar just nu med höstkollektionen Eco Luxury, en serie med både slöjor och draperade muslimska plagg samt en slöja för kvinnliga poliser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.