Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

De flesta tidigare dömda för brott

De är unga män tidigare dömda för brott, har svåra problem med droger, familj och psykisk hälsa. Dagens Nyheter har kartlagt de misstänkta för kravallerna i förorten.

Minst 19 personer är nu formellt misstänka för inblandning i kravallerna i Stockholms förorter.

En är häktad för mordbrand och elva personer sitter anhållna misstänka för våldsamt upplopp i de södra förorterna natten till fredagen. Under helgen ska de förhöras och sedan kommer åklagare besluta om de ska gå vidare och begära dem häktade.

Under den gångna veckan har ett hundratal bilar stuckits i brand, skyltfönster har krossats, poliser och brandmän har angripits. Kravallerna började i Husby men har nu spridit sig till andra Stockholmsförorter.

I Älvsjö attackerades natten till fredagen polisstationen och ungefär samtidigt försökte fyra unga män tända eld på en bil i Norsborg.

Dagens Nyheter har kartlagt de misstänkta personerna. Det visar sig att en överväldigande majoritet tidigare är dömda för brott och välkända för polisen. Många har också omfattande problem i familjen.

Flera unga män har i omgångar varit omhändertagna av sociala myndigheter och i perioder levt på olika behandlings- och ungdomshem.

I socialtjänstens utredningar skildras tragiska familjeförhållanden med missbruk och våld. Fadern till en av de unga männen har dömts till fängelse för misshandel av barnen.

Förvaltningsrätten beslutade nyligen att omhänderta en 15-årig pojke som rymt från sitt familjehem. Hans föräldrar ansåg att de inte kunde ta hand om honom.

”Hans socialt nedbrytande beteende och vagabonderande underminerar hans förutsättningar att fungera socialt” skriver rätten i beslutet.

Domstolen konstaterar också att han riskerar att begå nya kriminella handlingar och missbruka narkotika om han inte omhändertas.

En annan 17-årig pojke har också omhändertagits av socialen. Under en period på fyra år fick socialtjänsten inte mindre än 26 anmälningar om att pojken for illa i sitt hem. Han har senare också vårdats för narkotikamissbruk.

DN:s kartläggning visar att de misstänkta för kravallerna är mellan 15 och 28 år och kommer från olika delar av Stockholms län, några är bosatta i andra delar av landet.

Flera har redan i tidig ålder ett långt straffregister. En 25-årig man förekommer mer än 65 gånger i belastningsregistret och flera brottsutredningar pågår.

I några få fall handlar det om tidigare helt ostraffade personer. Dagens Nyheter träffade i går mamman till en av de misstänkta som tidigare är ostraffad. Hon kan inte förstå varför kravallerna pågår.

– Jag är själv jätteförbannad, man kan inte bara gå och bränna bilar för ingenting. Jag förstår inte varför det började, jag har ingen förklaring till det, säger hon.

En del har hävdat att upploppen bland annat beror på ilska över polisens agerande i fallet med en 68-årig man som sköts ihjäl vid ett polisingripande. 

– Ungdomarna har ingenting med det att göra så att jag fattar inte varför det började och varför det fortsätter, säger mamman.

Hennes son har nu släppts men är nu ute på gatan igen med sina kompisar.

– Jag har bett honom att vara hemma, men jag kan inte tvinga honom. Jag har sagt till honom att han ska hålla sig borta i väntan på rättegången, säger hon.

Mamman är besviken på att polisen inte lyckats stoppa kravallerna.

– Jag tror alla föräldrar är arga och förbannade, även vi som har barn som är misstänkta. Det är inte så att vi inte bryr oss om våra ungdomar, det är inte alls så, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.