Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-flyttade-ut-for-att-bryta-isoleringen/

Sverige går samman

De flyttade ut för att bryta isoleringen

Dagens tema för föräldragruppen i Rågsved är ”rörelse”. Både vuxna och barn hakar på.
Dagens tema för föräldragruppen i Rågsved är ”rörelse”. Både vuxna och barn hakar på. Foto: Vanni Jung Ståhle

Coronaviruset tvingade föreningen Svenska med baby att tänka om. Genom att flytta verksamheten utomhus kan både föräldrar och barn fortsätta träffas och på så sätt bryta isoleringen. 

Målet med Svenska med babys verksamhet är en kombination av att barnen får leka med varandra samtidigt som föräldrarna kan utbyta kunskap och erfarenheter, och på så sätt forma nya kontaktnät. Svenskträning, socialt nätverk och föräldrastöd är nyckelorden. 

– Vi har försökt anpassa oss efter situationen. Det kan handla om att tipsa om aktiviteter eller ha teman som passar situationen. Vi märker att främst många nyanlända upplever en stor rädsla för viruset, och då är det bra att kunna prata om det, säger Emelia Frennmark, verksamhetschef på Svenska med baby. 

Emelia Frennmark, verksamhetschef på Svenska med baby. Föreningens föräldragrupper, som finns från Sundsvall till Malm, leds av volontärer som själva är föräldralediga.
Emelia Frennmark, verksamhetschef på Svenska med baby. Föreningens föräldragrupper, som finns från Sundsvall till Malm, leds av volontärer som själva är föräldralediga. Foto: Vanni Jung Ståhle

För att hålla verksamheten flytande under coronakrisen har hälften av föreningens 16 föräldragrupper runt om i landet ställt om till utomhusaktiviteter. Enligt Emelia Frennmark har initiativet väckt positiva reaktioner från deltagarna där en del varit oroliga för sina barns utveckling när de nu träffar så få andra människor.

– Vi håller avstånd till varandra och ses i små grupper, där vi inte erbjuder gemensamma leksaker samtidigt som vi använder handsprit, säger Emelia Frennmark.  

I Rågsved samlas ett dussintal föräldrar och barn varje måndagsförmiddag. Att lära känna nya människor må vara ett gemensamt mål för båda åldersgrupperna, men det är tydligt att medlen för att nå dit är desto mer olika. Anna Lindqvist vilar ut medan döttrarna Hilma och Juni flänger runt på asfalten. 

– Det är skönt att Hilma är lite äldre och kan hjälpa till att hålla lite koll på Juni, ler hon.

Anna Lindqvist med döttrarna Hilma och Juni.
Anna Lindqvist med döttrarna Hilma och Juni. Foto: Vanni Jung Ståhle

Anna Lindqvist började vara aktiv i Svenska med baby när storasyster Hilma var liten, och så småningom föll det sig naturligt att ta med även Juni dit. Det är extra lämpligt när barnen nu kanske inte har samma möjlighet att träffas och leka som under normala omständigheter.

– Annars är det lätt att de bara får umgås med oss vuxna. Då är en sån här verksamhet jätteviktig för utvecklingen. 

De lekande barnen är till synes obekymrade. Anna Lindqvists strategi för att barnen ska bibehålla lugnet är att försöka vira in samtalen om viruset i en lite humoristisk underton.

– Vi brukar mest säga att det finns baciller nu som man behöver akta sig för utan att försöka skrämma barnen. Man behöver inte göra det så dramatiskt. Till exempel pratar vi om att man nu ska coronatrycka på hissknappen med armbågen i stället för fingret.

Salam Tewelde (i lila) har med sig sonen Milkias.
Salam Tewelde (i lila) har med sig sonen Milkias. Foto: Vanni Jung Ståhle

För Selam Tewelde, som kom till Sverige för två år sedan, är det andra besöket hos Svenska med baby. Hon tycker att träffarna fungerar utmärkt som mötesplats för både äldre och yngre. 

– Mina barn vill inte vara hemma hela tiden, de tycker att det är jättetråkigt. Det här är bra eftersom barnen får leka och vi vuxna kan prata med varandra. Det är jättekul, säger hon. 

Läs mer: Här stillas oro med pyssel