Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-forenas-av-misstankt-kriminalitet-och-utsatthet/

STHLM

De förenas av misstänkt kriminalitet och utsatthet

Foto: Lisa Mattisson

Missbruk, misstänkt kriminalitet och stor utsatthet förenar de marockanska ensamkommande barn som tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU. Namnen är fingerade.

Amir, 12

Flera olika uppgiftslämnare har vittnat om att Amir vid upprepade tillfällen vistats i miljöer präglade av missbruk och kriminalitet, vid Björns trädgård och på Sergels torg. Representanter från frivilligorganisationer som rör sig i Stockholms gatumiljöer säger att de känner till Amir och att han har arbetat som narkotikakurir. I hemmet där Amir har placerats har han uppträtt hotfullt, krävt pengar och begärt att hämtas på nätterna i olika förorter. Det finns misstankar om att Amir använder cannabis och polisen tror att han är utsatt för människohandel.

Amir nekar till anklagelserna om hotfullt beteende och narkotikabruk och vill gärna placeras i ett familjehem i Stockholm nära sin tioåriga bror, Wasif.

Wasif, 10

Amirs lillebror Wasif har rymt från samtliga placeringar han fått. Han har enligt socialtjänsten ett drogmissbruk och har påträffats i olämpliga miljöer vid flera tillfällen. Sju orosanmälningar från bland annat polisen har inkommit, där Wasif är misstänkt för grova brott. Av utredningen framgår också att Wasif utsätts för påtryckningar av äldre kriminella personer att komma till centrala delar av Stockholm.

Wasif förnekar själv att han använder droger eller att han skulle ha begått några brott. Han saknar vårdnadshavare i Sverige, men uppger att hans mamma är kvar i Marocko och förväntar sig att han ska skicka pengar till henne.

Mohammad, 13

Mohammad har just fyllt 13 år och befinner sig i Sverige utan vårdnadshavare. Han säger att han är uppvuxen på ett barnhem i hemlandet Marocko. Socialtjänsten har mottagit fem orosanmälningar avseende Mohammad, varav en av dessa upprättats av polisen i samband med att Mohammad greps för stöld vid ett lägenhetsinbrott och då gjorde våldsamt motstånd. Polisen misstänker att Mohammad är utsatt för människohandel.

Karim, 16

Beskrivs som en person med ”destruktivt och vagabonderande levnadssätt”. Har enligt LVU-domen ett missbruk. Han anvisades till en Stockholmskommun i oktober 2015 och flyttades fram till februari året därpå mellan två olika jourhem och två olika HVB-hem. Han har rymt ett flertal gånger. På bara två månader inkom det ”stort antal” anmälningar och rapporter och socialjourer till anvisningskommunen där han beskrevs som en person som missbrukar och stjäl. Han har vid flera tillfällen omhändertagits enligt lagen om vård av unga och placerats på SIS-ungdomshem, men avvikit även därifrån. Senast i juli i år fördes han till ett nytt SIS-hem av polisen.

Läs mer: De ensamma pojkarna i Björns trädgård

Fayaaz, 13

Kom till Sverige tidigare i år. Han har berättat att hans föräldrar lämnade honom på gatan när han var sju år gammal. Han vet inte var de finns i dag. Han vistas enligt LVU-dom i kända missbruksmiljöer som Björns trädgård och Sergels torg och umgås med äldre kriminella. Det finns en oro för att han sniffar lim och använder cannabis och han misstänks ha begått flera brott, bland annat försök till grov stöld. Polis har stött på honom och hans kompis mitt i natten och under väldigt tidiga morgnar. ”En morgon när han kontrollerades hade han mellan två- och tretusen kronor på sig som han inte kunde redogöra för vart de kom ifrån”. Migrationsverket har gjort en orosanmälan gällande att han är utsatt för människohandel.

Ajwad, 16

Innan Ajwad kom ensam till Sverige som levde han på gatan i Marocko. Under sin tid i Sverige har han varit placerad på HVB för ensamkommande ungdomar, HVB för behandling, jourhem och familjehem, men han har aldrig hunnit vistas mer än en månad på samma boende innan han rymt.

Själv medger 16-åringen att han har brukat droger men att det var över två månader sedan. Han säger också att han har varit med när brott har begåtts, men att han aldrig har varit aktiv i gärningarna själv. De personer som utövat påtryckning på honom är hans före detta kompisar i Stockholm. Han är inte längre vän med dem.

Ajwad trivs väldigt bra i det familjehem som han i dag bor i. De ger honom allt han behöver, de kan det svenska språket och lär honom. Vidare kan han spela fotboll och simma vilket han tycker om. Han har inga tankar på att rymma. Domstolen beslutar att avslå LVU.

Sadid, 12 och Ruhul, 10

Bröderna Sadid och Ruhul har avvikit från HVB-hem ett flertal gånger och hittats i riskfyllda miljöer i både Stockholm och Göteborg. De tillhör en kranskommun till Stockholm, men har uppgett att de sover i ett ”krypin” i Nordstan i Göteborg och stjäl den mat de behöver för att bli mätta. Sadid har vid ett tillfälle fått läkarvård för att han skadat sig själv i ett försök att få sin vilja igenom. Han har även försökt påverka sin lillebror att skada sig själv. I maj omhändertogs bröderna när de försökte åka till Stockholm, men de lyckades rymma och har varit försvunna sedan dess.

Rasil, 18

I undantagsfall kan även personer mellan 18 och 20 omhändertas enligt LVU och ett av dessa fall gäller Rasil. Han vill gärna gå i skolan, vilket han sagt till socialtjänsten, men ingen lyssnar på honom, säger han enligt domen. Han vill bli frisör och bilda en egen familj. När han ser andra killar som har blivit föräldrar blir han ledsen. Under placeringen på ett särskilt HVB-hem var han där hela tiden. Han var till och med i skolan. Där han bor nu, på ett SIS-hem, använder alla enligt Rasil narkotika. Han hävdar att han för sin del aldrig använt narkotika. Rasil är inte den person han framställs vara, men han kommer att bli sådan, om han tvingas bo tillsammans med missbrukare, säger han.

Rasil har efter sitt omhändertagande dömts för en grov stöld.

Allam, 17

Allam lämnade sin familj i Marocko vid tio års ålder och har sedan dess levt på gatan. Han placerades 2016 på ett HVB-hem i Dalarna, men rymde till Stockholm. Senare placerades han i ett familjehem i Stockholm, som i efterhand visade sig inte uppfylla sina åtaganden, enligt domstolen. Allam har berättat att han varken fick mat, kläder eller pengar. Allam är dömd för rån, grov stöld och försök till grov stöld. Han har levt på gatan under minst fyra veckor under svåra omständigheter.

Abbad, 12

Abbad har påträffats berusad vid upprepade tillfällen och har själv uppgett att han rökt cannabis. Han har även sagt att han kan försörja sig genom att stjäla och sälja narkotika, men att han utsätts för stor press av äldre ungdomar att begå brott. Abbad levde i Marocko utan sina föräldrar sedan en längre tid tillbaka och har vistats i Frankrike, Spanien och Danmark innan han kom till Sverige. Han placerades efter att ha avvikit från ett HVB-hem och ett familjehem på låst avdelning på ett SIS-hem. Han har sagt att han tänker avvika om han placeras på öppen avdelning. Det finns enligt domstolen stora frågetecken kring Abbads identitet och ålder.

Jaul, 16

Jaul har sedan januari i år avvikit från sina boenden vid upprepade tillfällen och påträffats i riskmiljöer i Göteborg, Uddevalla och Stockholm. Jaul har testats positiv på droger vid flera tillfällen. Han har inte följt inte den planering som gjordes på ett vårdboende, för att få hjälp och stöd i sitt missbruk. Jaul är misstänkt för en grov stöld.

Baz, 13

Baz har sedan den juli 2017 haft tre olika placeringar enligt socialtjänstlagen med anledning av svårigheter gällande sitt beteende. Han har svårt att följa reglerna på de boenden där han varit placerad och har även agerat hotfullt. Baz är misstänkt för grovt rån tillsammans med fem andra ungdomar. Rånet ska ha genomförts med bl.a. knogjärn och kniv. Baz har inte fullgjort sin asylansökan och därmed har hans identitet inte kunnat fastställas.

Dirar, 16

Dirar kom till Sverige från Marocko som ensamkommande flyktingbarn och söker asyl. Han har rymt från flera HVB-hem och dömdes precis innan han placerades på ett låst SIS-hem för grov stöld. Dirar har problem med droger, enligt domen, och har tidigare misstänkts för våld och hot mot tjänsteman.

Läs mer: Därför är 17-åriga Fatemeh Khavari beredd att höja rösten

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt