Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

De kommer att ha större betydelse än religionen – på sikt

Tensta 15.48.

Har välfärdsstaten abdikerat? Det är en vecka sedan en skjutning i Järvaområdet skördade sitt senaste dödsoffer (en 22-åring) och jag har tillbringat ett par timmar i Tensta. En kommunal tjänsteman jag har förtroende för säger att han har en känsla av att Myndighetssverige, i de stadsdelar som är hårdast drabbade av våldet, har valt att lämna walk over. Till religiösa samfund, till etniskt orienterade föreningar, till dem som har ”möjlighet att nå fram”.

Det är de som tar över det förebyggande arbetet; krishanteringen, sorgearbetet, och ja, i värsta fall också de rättsskipande funktionerna. Och de gör det ideellt, men på ideologisk och/eller religiös basis.

Personalomsättningen inom socialtjänsten, skola och polis står sig slätt mot dessa stabila, informella och hierarkiskt styrda strukturer. Å ena sidan behövs de, å andra sidan riskerar de att öka utanförskapet och minska insynen i till exempel hur de som växer upp – och behöver stöd – har det.

Hopp? Ja, det finns. Jan Jönsson, rektor i Botkyrka, skriver till mig att han sätter sitt hopp till de unga, utbildade socionomer med bakgrund i förorten som nu blir allt fler. De kommer att ha större betydelse än religionen – på sikt.

”De har utbildning, driv, engagemang och kunskap om de rätta koderna. De förstår sin anmälningsskyldighet och gör inte avtal med ungdomar för att på kort sikt vinna samarbetsallianser som bara underhåller det parallella rättssystemet.”

Mitt Stockholmshjärta bultar för dem.

Ulrika By är reporter på DN. Hon gillar tanken på allas frihet, rättigheter och skyldigheter.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.