Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-kommer-fran-hela-varlden-for-att-konfirmera-sig/

STHLM

De kommer från hela världen för att konfirmera sig

Catharina Segerbank, kyrkoherde i Johannes församling tar täten på väg till sightseeing efter förmiddagens undervisning, följd av Leia Hjelmåker, Hedda Hedberg och Ville Eklöv.
Catharina Segerbank, kyrkoherde i Johannes församling tar täten på väg till sightseeing efter förmiddagens undervisning, följd av Leia Hjelmåker, Hedda Hedberg och Ville Eklöv. Foto: Alexander Mahmoud

På lördagen är det konfirmation i Johannes kyrka, men det är inga vanliga svenska konfirmander som kommer att ta plats i kyrkan. De kommer från ”hela världen”.

Konfa Sweden är ett helt nytt projekt som innebär att ungdomar, bosatta utomlands, åker till Stockholm för att konfirmeras. 

Under våren har de förberett sig digitalt på hemmaplan och den här veckan avslutas det hela med ett späckat stockholmsprogram. Traditionell konfirmationsundervisning varvas med stockholmiana, besök på turistattraktioner och utflykter mellan morgonbön och aftonbön. 

Ungdomarna kommer från Kenya, Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Zambia, Luxemburg och Sverige och gruppen hade kunnat vara betydligt större.

Gruppen består av nio ungdomar i åldern 14–17 år och de hade varit betydligt fler om inte coronapandemin hade brutit ut.

   – Vi hade många som hade anmält sig som bor i Asien och USA, men de har lämnat återbud på grund av pandemin, men några av dem som lämnat återbud har anmält sig till nästa år, säger Catharina Segerbank, kyrkoherde i Johannes församling och ansvarig för Konfa Swedenprojektet, på uppdrag av SKUT, Svenska kyrkan i utlandet.

Mika Nordin den enda av konfirmanderna som bor i Sverige tillsammans med Leia Hjelmåker som bor i Nairobi. I bakgrunden syns Leo Sahlén, fyller 15 i nästa vecka och bor i Zambia.
Mika Nordin den enda av konfirmanderna som bor i Sverige tillsammans med Leia Hjelmåker som bor i Nairobi. I bakgrunden syns Leo Sahlén, fyller 15 i nästa vecka och bor i Zambia. Foto: Alexander Mahmoud

För de flesta i gruppen är detta en helt ny gemenskap, men inte för Ville Eklöv och Leia Hjelmåker. De bor i Nairobi. Leias mamma är en av Villes lärare så dessa båda konfirmander kände varandra flyktigt när de samlades tillsammans med de andra sju för incheckning på vandrarhemmet i Vasastan i måndags.

Leia, som är 15 år, bor i Kenya sedan två år. Tidigare bodde hon i Etiopien och hon berättar att hon verkligen vill konfirmera sig, men hon var inte beredd på att åka på ett fyra veckor långt läger som några församlingar erbjuder. 

Även 14-årige Ville tyckte att Konfa Sweden var en bra lösning eftersom han också varit inställd på att konfirmera sig.

 –Vi tittade på programmet tillsammans, mina föräldrar och jag och tyckte att det såg bra ut, säger han.

De övriga i gruppen har inte tagit initiativ själva. Där har det mera varit så att föräldrarna har tryckt på.

Allegra Pinzani 14 och Rut Lundmark 15 bor båda i Nederländerna tack vare föräldrarnas arbeten. Allegra och Rut har lärt känna varandra väl den senaste veckan tack vare Konfa Sweden.
Allegra Pinzani 14 och Rut Lundmark 15 bor båda i Nederländerna tack vare föräldrarnas arbeten. Allegra och Rut har lärt känna varandra väl den senaste veckan tack vare Konfa Sweden. Foto: Alexander Mahmoud

I dag bor ungefär 600.000 svenskar utomlands. Av dessa är ungefär ett 40-tal i 14–årsåldern, ungdomar som inte har möjlighet att konfirmeras på ”vanligt sätt”.

 –Vi fick i uppdrag att försöka ordna en sommarvecka för dessa ungdomar och det finns ju riktlinjer för hur undervisningen ska gå till, säger Catharina Segerbank, som har 38 års erfarenhet av konfirmationsundervisning.

Hinner ni med allt på en vecka?

 –Nej. Det är därför de har fått klara en del av undervisningen digitalt hemma i sina länder, säger kyrkoherden. Hon hoppas att den pågående veckan ska ge både kyrkans personal och konfirmanderna mersmak.

 – De här ungdomarna har fått följa med sina föräldrar ut i världen och det kan kännas lite hemlöst. Att då få möjlighet att träffa jämnåriga som är i samma situation kan vara väldigt värdefullt, säger Catharina Segerbank, som hoppas att det nätverk som nu skapas ska vara hela livet.

Kyrkoherden Catharina Segerbank i likadan T-tröja, märkt Konfa Sweden, som konfirmanderna.
Kyrkoherden Catharina Segerbank i likadan T-tröja, märkt Konfa Sweden, som konfirmanderna. Foto: Alexander Mahmoud

Församlingen har tagit fram ett eget konfirmandmaterial kallat ”Pray for Europe”, som utgår från frågeställningar som är aktuella i Europa just nu. Det handlar om allt ifrån tiggeri, psykisk ohälsa och utseendefixering till terrordåd och miljöfrågor.

 – Materialet bygger på tolv noveller som kyrkoherden skrivit, tolv lektioner som församlingspedagogen Arvid Elenäs har satt ihop och tolv helt nya sånger som församlingens musiker har gjort.

Föräldrarna får betala 3.000 kronor per konfirmand för undervisning, aktiviteter, kost, logi, bibel och psalmbok. Resten bidrar SKUT med.

Hur har ni nått ut med budskapet att Konfa Sweden finns?

 – Vi har haft stor hjälp av Svea International och och Föreningen Svenskar i världen, säger kyrkoherden, som fick in 20 anmälningar, men hälften av de anmälda hoppade alltså av på grund av pandemin.

När vi träffade gruppen tidigare i veckan bestod den av åtta i stället för nio konfirmander eftersom Chris Brolin, som bor i Storbritannien, var sjuk och höll sig på vandrarhemmet . Han repade sig snabbt så gruppen var fulltalig dagen därpå. Däremot är det decimerad styrka vid lördagens konfirmation. Gustav Holm, som bor i Köpenhamn, konfirmerades redan på torsdagen eftersom han hade en annan viktig uppgift i helgen.

Gode Gud välsigna maten Amen sjungs före varje mål i församlingssalen på Bamses signaturmelodi.
Gode Gud välsigna maten Amen sjungs före varje mål i församlingssalen på Bamses signaturmelodi. Foto: Alexander Mahmoud

– Jag ska vara med i TV-pucken, säger Gustav som spelar back och absolut inte kunde tänka sig att avstå från att spela ishockey. Chansen att komma med i TV-pucklaget kanske aldrig återkommer, men konfirmera sig kan man göra även efter 14-årsåldern. Nu lyckades man sy ihop en bra lösning.

En av konfirmanderna är från Stockholm: 17-åriga Mika Nordin, som säger att det här var sista chansen för henne att konfirmera sig. 

Några av konfirmanderna har aldrig varit i Stockholm tidigare, andra endast en gång. Hedda Hedberg är född i Lund, men har bott utomlands i många år; just nu i Luxemburg, tidigare i Singapore och det var med viss tvekan hon åkte till Stockholm.

  –Jag har alltid tyckt att stockholmare är lite snobbiga, men det tycker jag inte längre, säger Hedda när hon går ombord på bussen som en halvtimme senare förvandlas till en båt. 

Hedda Hedberg och Leia Hjelmåker åker buss/båt. Det måste naturligtvis bli en selfie.
Hedda Hedberg och Leia Hjelmåker åker buss/båt. Det måste naturligtvis bli en selfie. Foto: Alexander Mahmoud

Stämningen ombord på bussen/båten är på topp och flera av ungdomarna sjunger med i musiken som spelas i högtalarna. 

Efter turen blir det betydligt stillsammare: en guidad tur i Storkyrkan innan det är dags för pizza i Gamla stan och så småningom lekar och aftonbön innan det är läggdags inför nästa dags studier och äventyr.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt