Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”De måste våga visa civilkurage”

Den rädsla som du beskriver hos personalen, den vill vi inte se. Maria Larsson, äldreminister (KD), tycker att vårdpersonalen måste våga stå upp mot arbetsgivarna när det gäller missförhållanden i äldrevården.

– Anställda måste visa civilkurage, var äldreminister Maria Larssons recept mot vanvården, när DN:s granskning av Caremas äldreboenden diskuterades i SVT i går.
Men hur det ska gå till när chefer stoppar avvikelser och anställda riskerar att förlora jobbet hade hon inget svar på.

Äldreminister Maria Larsson (KD) var gäst i gårdagens ”Gomorron Sverige” när DN:s avslöjande om Caremas äldreboenden diskuterades. För att kvalitetssäkra äldrevården uppmuntrade hon till civil­kurage bland alla vårdanställda.

– Den rädsla som du beskriver hos personalen, den vill vi inte se. Jag vill verkligen uppmana till civil­kurage hos all personal, att personal vågar vara öppen med brister. Det handlar både om ledarskapet och att personalen måste ta ansvaret att identifiera brister och påtala dem.

Men Nejad Khadiri, som också var gäst i programmet, blev av med jobbet när han tog upp brister inom hemtjänsten.

Hur ska anställda kvalitetssäkra om de riskerar att förlora jobbet?

– Det ligger i arbetsgivarens intresse att ha en god omvårdnad av personalen och se till att de har bra förutsättningar för att kunna arbeta, sade äldreministern.
Enligt Maria Larsson bidrar privatiseringen av vården till att öka öppenheten bland de anställda.

– Jag tror att det är en hjälp att vi nu skapar en mångfald av vårdgivare för det skapar en annan möjlighet till öppenhet.

Efter DN:s granskning har politikerna i Stockholms kommunstyrelse beslutat att riva upp avtalet med Carema gällande äldreboendet Koppargården. Nu kräver även oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) att stadens revisorer granskar samtliga 22 boenden som Carema driver i staden.

– Det är uppenbart att saker inte står rätt till på flera av deras verksamheter. När både personal och anhöriga samt medicinskt ansvarig sjuksköterska larmar om vanvård är det vår plikt att gå igenom hur det ser ut på alla deras boenden.
Även Vänsterpartiet kräver en granskning av vårdföretaget.

– Socialstyrelsen borde omedelbart inspektera alla äldreboenden som drivs av Carema och Attendo. Äldreomsorgen måste ägna sig åt de äldres välbefinnande. Inte aktieägarnas, säger Eva Olofsson, äldrepolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.