Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-skadespelar-genom-skarmen/

Sverige går samman

De skådespelar genom skärmen

Per Öhagen, Lotti Törnros och Maria Sundbom håller i Zoomteatern.
Per Öhagen, Lotti Törnros och Maria Sundbom håller i Zoomteatern. Foto: Privat.

Fysiska möten är vanligtvis en förutsättning för skådespeleri. Men Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen har löst isoleringen under coronakrisen på ett kreativt sätt – i teknikens tecken.

Teatersverige har gått i ide under coronakrisen, men det innebär inte att verksamheten står stilla. Det är Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsverksamhet i Skärholmen ett bevis på. Genom videoverktyget Zoom har teatern flyttat ut i den digitala världen. I teaterns regi anordnas nu digitala föreställningar, där gymnasieelever får chans att blanda improvisation och traditionellt skådespeleri.

– Vi började tänka på alla gymnasieelever som sitter hemma och kom fram till att vi ville bidra på något sätt, säger Maria Sundbom, skådespelare och initiativtagare.

Hon är den som drar i marionettrådarna under själva föreställningarna. Med diverse uppmaningar till skådespelarna försöker hon, efter bästa förmåga, till viss del styra händelseutvecklingen samtidigt som eleverna står för själva utförandet. Det rör sig alltså inte om några kommersiella föreställningar med publik, utan snarare framföranden i utbildningssyfte. 

– Vi brukar be en elev starta sin monolog medan vi ger de andra instruktioner. Det kan till exempel handla om att klasskamraterna ska gå jättenära kameran medan eleven håller en monolog från Hamlet. Man känner sig lite som Lisbeth Salander när man snabbt ska skriva instruktioner som är görbara, säger hon.

Maria Sundbom.
Maria Sundbom. Foto: Matilda Rahm.

Eleverna som deltar går antingen teaterlinjen eller har teater som tillvalskurs. Eftersom Kulturhuset Stadsteatern är en del av Stockholms Stad är är det hittills bara klasser från Stockholm som deltagit. Teatern arrangerar uppemot sex 1.5-timmars föreställningar i veckan för olika klasser .

– Men det finns naturligtvis inget som hindrar att vi gör det här med teaterelever från hela Sverige framöver.

Planen är att hålla konceptet levande åtminstone tills terminen tar slut. 

– Många säger att de saknat teatern väldigt mycket. En kille sa till och med ”det här tände fan min teaterglöd igen”. Dessutom är det första gången på länge som vissa klasser ses, om än digitalt, vilket många verkar uppskatta.

Läs mer: Onlinekurser ska leda till jobb för nyanlända