Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

De skänkta böckerna blev Luminitas jobb

När Luminita Amet och Iasar Saban kom hit för ett år sedan var det lättare att tjäna pengar genom att tigga. ”Nu har så många kommit att vi knappt får ihop någonting alls” säger Iasar som precis skrivit sitt CV och hoppas att någon snart ska vilja anställa honom.
När Luminita Amet och Iasar Saban kom hit för ett år sedan var det lättare att tjäna pengar genom att tigga. ”Nu har så många kommit att vi knappt får ihop någonting alls” säger Iasar som precis skrivit sitt CV och hoppas att någon snart ska vilja anställa honom. Foto: Jesper Jäger-Ärlestad

En privatperson kom förbi och ställde några böcker där Luminita satt och tiggde, så nu är hon försäljare.

Liknande fenomen syns på flera platser runt om i Stockholm. Tanken är fin, men Luminita vill helst ha ett riktigt jobb, där hon inte blir spottad på.

Gångtunneln är långt ifrån full, ändå går en äldre man med rullväska så nära kvinnan som sitter mot väggen att hon måste lyfta på sin mugg för att de få kronorna den innehåller inte ska rulla i väg. På en timme har totalt två personer mött hennes blick. En av dem gav henne tre kronor.

De som brukar gå igenom tunneln vid Gärdets tunnelbanestation känner nog igen Luminita Amet. Det senaste året har hon suttit vid Gärdets tunnelbana. Få skulle nog gissa att hon bara är 29 år.

Vi försöker prata med varandra, min nästintill obefintliga skolspanska och hennes romani. Jag säger att jag är journalist. “trabajo en el diario”.

Trabajo?! säger hon hoppfullt tillsammans med en lång mening. Jag förstår det inte, lämnar mitt nummer i stället, men inser senare att hon trodde att jag erbjöd henne ett jobb.

Sedan en tid tillbaka står ett tiotal böcker uppradade bredvid Luminita, tillsammans med en skylt där det står att en bok kostar 20 kronor.

Idén om att personer som tigger i stället kan sälja har spridit sig runt om i Stockholm det senaste halvåret. Tidningarna Sofia Z-4515 och Folk är folk, egengjorda slevar, sopkvastar och begagnade böcker. Bland annat uppmuntrade Nätverket Linje 18 till att skänka böcker till försäljning.

I Luminitas fall var det en, som hon själv beskriver det, vanlig person som kom förbi och gav henne fem böcker och satte upp lappen.

– Sedan såg folk att jag satt och sålde och då lämnade de också sina böcker. De uppmuntra de mig att det här är en bra sak, säger Luminita.

Vi ses några dagar senare på ett fik i närheten. Hennes man och en tolk ansluter.

– De flesta som bor här är snälla. En 14-årig tjej kommer på söndagar för att ta våra kläder till tvätt. Visserligen sitter jag och tigger men jag kan inte se ut hur som helst, säger hon samtidigt som hon ser lite besviken ut över att den stora fluffiga bakelsen hon har beställt visade sig vara en hård maräng. Hon äter den senare säger hon.

Luminita har två barn tillsammans med sin man Iasar Saban. Barnen bor kvar i Rumänien tillsammans med Iasars föräldrar. De har inte träffat sina barn på ett år.

– Jag längtar efter dem. Men det finns inga möjligheter att ha dem här. Där går de i alla fall i skolan. Ibland måste jag säga att jag inte har råd att skicka pengar till mat, säger Luminita.

De kom till Sverige i hopp om jobb men insåg snabbt att det var nästintill omöjligt. I stället började de tigga. Från klockan sex på morgonen till klockan halv åtta på kvällen. Sover gör de antingen på ett härbärge eller i en trasig bil.

– Det är obehagligt att sitta där och tigga, vissa kliver över mig. Det finns en person som kommer vid två- tiden. Han går alltid förbi och sparkar till min lapp, varje dag sparkar han ned den. En annan går förbi varje morgon och visar fingret åt mig.

Hon håller upp pekfingret men säger att hon menar ett annat finger.

Vad gör du då?

– Vad ska jag göra? Jag böjer på huvudet. Jag vill inte säga något eller ropa för det vore olämpligt. Jag låtsas som att jag inte ser det.

Varför tror du att de gör så?

– Jag vet inte. Därför att jag sitter och tigger ...

Iasar avbryter henne.

– De ser henne sitta där sedan ett år tillbaka, kanske de har tröttnat på henne. Det är många som tigger numera, säger han.

Att få lappen nedsparkad är långt ifrån det enda Luminita utsätts för. I närheten av tunnelbanan anländer färjor med berusade passagerare. Luminita har blivit spottad på och många slänger skräp eller häller öl i hennes mugg.

– De är fruktansvärda. Jag blir ledsen när de spottar på mig. En man försökte också sparka mig i ansiktet, men jag hann skydda mig med handen. Polisen kom men vi förstod inte varandra, så de gick. Jag utgår från att de försökte få tag i dem som sparkade mot mig.

Vi pratar om attityden mot personer som tigger och mot romer. De har hört om debatten både kring organiserat tiggeri och om rasism.

– Jag förstår att folk kan tänka att det är organiserat för det är så många här. Men det är ingen som tar pengar från oss i alla fall. Det är i och för sig inte så mycket pengar att ta, säger Iasar och ler lite åt tragikomiken i sina ord.

Luminita suckar och sneglar på muggen med enkronorna.

– Ingen ska tro att jag vill sitta och tigga. Nu säljer jag böcker och det känns bra. Men jag vill jobba på riktigt, på ett riktigt jobb, säger hon.

Iasar har precis fått sina fyra sista siffror. Han hoppas att det ska göra det lättare för honom att få ett arbete. Nu hjälper han ibland till på härbärget men de har inte möjlighet att betala honom.

Tiden går och samvetet över att vårt samtal hindrar dem från att få enkronorna som skramlar i någons ficka tar över. Vi samlar ihop Ikea-kassen och skyltarna som vi ställt en bit bort från borden för att inte störa de andra kafégästerna.

Innan de går säger de till tolken att de hoppas att jag kanske kan ge dem ett jobb, en annan gång.

Fakta.Luminita Amet

Ålder: 29 år

Kommer från: Babadag, sydöstra Rumänien.

Familj: Gift med Iasar Saban, 29. ”Men vi har inte samma efternamn för vi är turkar och gifter oss inte kyrkligt.” Tillsammans har de en son och en dotter, 12 respektive 8 år gamla.

Gör: Säljer begagnade böcker och tigger vid Gärdets tunnelbane-station.

EU och jobben

En EU-medborgare får börja arbeta direkt och behöver inte arbetstillstånd eller registrera en uppehållsrätt hos Migrationsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.