Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-skeppar-brod-till-hemlosa-i-kristider/

Sverige går samman

De skeppar bröd till hemlösa i kristider

Agne Lind är hotellägare av Gustaf af Klint och tar glatt emot brödleveransen. Han berättar att de även ska starta en insamling för att kunna ha kvar de hemlösa under en längre period på båthotellet.
Agne Lind är hotellägare av Gustaf af Klint och tar glatt emot brödleveransen. Han berättar att de även ska starta en insamling för att kunna ha kvar de hemlösa under en längre period på båthotellet. Foto: Paul Hansen

Från båt till båt levererar de bröd till samhällets behövande. Under de senaste veckorna har Richard Brunvik och Helene Lundgren startat ett samarbete med hotellbåten Gustaf af Klint som öppnat dörrarna för hemlösa.

– Att båten har kommit med bröd gör att jag kunnat spara in pengar denna månad, säger en av de boende. 

Vid Hornsbergs strand släpar Richard Brunvik på svarta sopsäckar som han sedan slänger ombord på båten vid hamnen. Säckarna innehåller bröd och bullar som under dagen ska delas ut till behövande.

På sig har han sin ”kaptenströja” med guldiga axlar dagen till ära. Efter pensionen har han börjat engagera sig ideellt, och ska den här dagen styra mot Söder Mälarstrand som kapten av taxibåten. 

– Vi hämtar upp brödet från Hemköp varje dag på Kungsholmen och levererar det till olika organisationer. I dag ska vi till Gustaf af Klint, säger han. 

Richard Brunvik vinglar ombord på båten som gungar till av vågorna. ”Otympligt”, beskriver han det som med de tunga säckarna i famnen. 

– Men jag trillar aldrig i.

Richard Brunvik uppskattar att kunna kombinera nytta med nöje och vill uppmuntra fler till att engagera sig ideellt. ”Alla kan vi göra något”.
Richard Brunvik uppskattar att kunna kombinera nytta med nöje och vill uppmuntra fler till att engagera sig ideellt. ”Alla kan vi göra något”. Foto: Paul Hansen

I ett par veckor har han använt sin båt för leveranserna. Nu ska han till Gustaf af Klint som är ett båthotell och vandrarhem. 

– Det här är första gången som jag engagerar mig ideellt. Jag tror att sådana här kristider förändrar oss. Men det var min vän Helene som introducerade mig inom det ideella arbetet, hon har ett stort hjärta, säger han och styr ut från hamnen. 

Båten saktar in när vi närmar oss Söder Mälarstrand. Ombord på det gamla sjömätningsfartyget sträcker Helene Lundgren ut sitt huvud vid entrén tillsammans med båtens ägare Agne Lind. 

De hissar ner en liten stege som Richard Brunvik genast klättrar upp för för att överlämna säckarna. Ombord förklarar Helene Lundgren att allt började som ett initiativ redan under flyktingkrisen 2015. 

Sent en kväll cyklade hon förbi centralen i Stockholm. Hon såg ett tält som var uppställt och på det stod ”Refugees welcome”. 

– Jag stannade genast till och gick fram och frågade om de behövde något att äta. I bakhuvudet hade jag de svarta sopsäckarna fyllda av bröd som jag sett att Matpressen slänger varje kväll där jag bor, säger hon. 

Kapten Richard Brunvik styr för andra gången taxibåten och brödleveransen mot hotell Gustaf af Klint som tar emot hemlösa vid Söder Mälarstrand. ”Förutom att man ser att andra blir glada så känner man sig själv bättre”, säger han.
Kapten Richard Brunvik styr för andra gången taxibåten och brödleveransen mot hotell Gustaf af Klint som tar emot hemlösa vid Söder Mälarstrand. ”Förutom att man ser att andra blir glada så känner man sig själv bättre”, säger han. Foto: Paul Hansen

Den kvällen balanserade Helen Lundgren välfyllda brödsäckar från Matpressen till nyanlända. Och det har hon fortsatt med sedan dess. Men en vinglig cykel blev med tiden ett dåligt färdmedel, och flera volontärer och vänner hakade på för att hjälpa, liksom Richard Brunvik. 

– Flyktingkrisen mattades så småningom av och då kontaktade jag flera organisationer. Sedan flera år samarbetar jag med bland annat Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Islamic Relief. Och brödet har alltid kommit till användning, även nu i coronakrisen, säger hon. 

När hon fick höra att båthotellet, Gustaf af Klints, ägare Agne Lind öppnade sina dörrar för samhällets utsatta så kontaktade hon honom över Facebook. 

– Jag såg att han tog emot hemlösa och vi fick bra kontakt direkt, säger hon.

Foto: Paul Hansen

Agne Lind berättar att det är i princip enbart hemlösa som bor på båten för tillfället. Han ville ge utsatta människor en chans och valde därför att ingå ett samarbete med organisationen ”Vid din sida” som har haft 14 boende upp till sex veckor på hans hotell.

Nu har han även startat en egen insamling för att de ska få stanna.

– Ungefär 30 stycken bor här nu, vi blir som en enda stor familj här. Vi försöker att minska på smittorisken och peppar peppar har alla hållit sig friska. 

– Det är viktigt för mig att hjälpa de här människorna när de inte har råd med annat, och jag har ändå inte så mycket gäster här nu i coronatider, säger han. 

En kvinna som bor ombord på båten kommer förbi när brödet levereras. 

– Jag har bott här sedan andra veckan i februari, och har betalat för mig fram till april. Men jag fick en hel extramånad, Agne ska verkligen ha en eloge för det, säger hon och slår sig ner vid ett bord i restaurangdelen.

Kvinnan i 70-årsåldern återger en bit av sin livshistoria som kantats av svåra tider av fattigdom. 

– Jag har varit mycket sjuk i mitt liv på grund av en autoimmun sjukdom som jag har. Vid 2002 när jag var 52 år fick jag därför bli sjukpensionär mot min vilja. När jag väl arbetade så arbetade jag väldigt bra. Men i och med att jag inte fick göra det mer så förlorade jag en stor del av min inkomst och sjukkassa, säger hon.

Agne Lind lägger upp dagens leverans som de boende får dela på. ”Många av de boende firade jul här, och sen har de blivit kvar”, säger han.
Agne Lind lägger upp dagens leverans som de boende får dela på. ”Många av de boende firade jul här, och sen har de blivit kvar”, säger han. Foto: Paul Hansen

Hon drar bort sitt yviga hår från ansiktet och placerar det bakom öronen.

– Jag är lite fåfäng, även om jag är hemlös så vill jag känna mig fräsch och sköta om mina tänder för att inte förfalla helt, säger hon och beskriver sedan hur hon tidigare tvingats bo på Stockholms centralstation.

– Det är bland det värsta jag har gjort. Jag har även bott på Ålandsbåten, eller jag har hoppat på den för att få sova och sen tagit Helsingforslinjen mot Finland. Fram och tillbaka. 

Fram till 2013 ägde hon en bostadsrätt i Nacka, men pengarna tog slut och kvinnan behövde vid det laget sälja lägenheten.

– Jag kunde leva på pengarna från bostadsrätten i flera år, och länge var min bil även min bostad. Men det var helt okej för mig, för då behövde jag inte beblanda mig med folk. Sen när den pajade så hamnade jag på centralen, är man 70 år ska man inte behöva sitta där, säger hon. 

Tack vare Agne Lind och de matlådor som han förser hotellbåtens boende med menar kvinnan att hon klarar sig ytterligare en månad.

– Agne gör det inte för egen vinning utan för medmänsklighet. Och att båten har kommit med bröd, tillsammans med boendet, gör att jag kunnat spara in pengar denna månad, säger hon. 

Läs mer: Donationer hjälper ensamma mammor och barn att få lagad mat