Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”De slösar bort min sons tid på Kristinaskolan”

Susanne Grayham är en orolig förälder till ett barn på Kristinaskolan. ”Ska en förälder behöva ligga på för att skolgången ska fungera?”, undrar hon.
Susanne Grayham är en orolig förälder till ett barn på Kristinaskolan. ”Ska en förälder behöva ligga på för att skolgången ska fungera?”, undrar hon. Foto: Hampus Lundgren
Kristinaskolan försvarade sig mot Skolinspektionens kritik genom att hänvisa till nöjda föräldrar. Struntprat – säger nu Susanne Graham – mamman till en elev på skolan.

– Jag blev så provocerad av uttalandet. Min son är så nära att nå målen för sin årskurs, men hans skoltid slösas bort, säger hon.

Dagens Nyheter kunde förra veckan berätta att den fristående grund - och grundsärskolan Kristinaskolan i Täby fått stark kritik från Skolinspektionen på tretton punkter.

Eleverna på skolan har funktionsnedsättningar inom autismspektrat, och är i behov av särskilt stöd. Men utredningen visar att stor del av undervisningen bedrivs av elev­assistenter. Enligt rektorn är lärarnas ”personliga läggning” mycket viktigare än behörigheten. Enligt utredarna är det oklart vem som är skolans rektor, vilka elever som läser enligt vilken kursplan och vilka som ens går på skolan. De har till 15 november på sig att åtgärda problemen. Vanligtvis brukar skolorna ges en längre tidsfrist, men bristerna så allvarliga att läget är akut, enligt Skolinspektionens enhetschef Håkan Eilard.

– Jag vill inte föregå något, men teoretiskt finns möjligheten att vi återtar tillståndet, säger han.

Skolans biträdande rektor försvarade skolan genom att hänvisa till nöjda föräldrar och elever. Något som upprörde Susanne Graham, själv utbildad pedagog och mamma till en 12-årig pojke som går på skolan.

– Jag blev mycket förvånad. Hon pratar som om föräldrarna inte har klagat, men det stämmer inte. Jag är glad att bristerna kommer fram i ljuset, samtidigt som det är jobbigt att personalen tappar kraft. Det finns en och annan riktigt god pedagog där, säger hon.

Hennes son har gått på skolan i drygt tre år. Under lika lång tid har Susanne Graham bedrivit en kamp för att se till att sonen får den undervisning han har rätt till.

– Ska en förälder behöva ligga på för att skolgången ska fungera? Jag har fått anta en roll som jag inte vill ha.

Efter att Susanne Graham i samråd med kommunen påpekat att en tre timmar lång mattelektion per vecka inte är anpassad för barn med inlärningssvårigheter kom skolan fram till att timmarna i stället skulle fördelas över hela veckan.

Sedan dröjde det ett över ett halvår innan beslutet verkställdes.

– Han har förlorat den tiden, vad är den tiden värd?

Tidigt i våras, när sonens specialpedagog inte ens kunde svara på om pojken läste enligt grundskolan eller grundsärskolans kursplaner, ville Susanne Graham byta till en annan. Fram till för tre veckor sedan var sonen utan någon specialpedagog.

– Det står i skollagen att ärenden ska behandlas skyndsamt, men på Kristianskolan är det plågsamt långa processer. Det tog dem ett år för at köpa in ett dataprogram för 8 000 kronor, som sedan dess har används i undervisningen, säger Susanne Graham.

Skolans ägare, Ove Åstrand, säger att han tar Skolinspektionens kritik på allvar. Men enligt honom är mycket felaktigt. Bland annat att skolan saknar läromedel, och att lärarna endast får köpa in material en gång per år. Detta trots att Skolinspektionen hänvisar till intervjuer med lärare.

– De har pratat med assistenter och elever som inte har förstått frågorna, säger Ove Åstrand.

– Vi ska ta hjälp för att kunna svara på rätt sätt. Det var någon som hade sagt att personlig läggning var lika bra som behörig lärare. Det kan jag inte fatta, det kan inte rektorn ha svarat.

Det är ingen som har svarat det, det har rektorn skrivit i verksamhets­redogörelsen.

– Jaha, jag vet inte. Jag tyckte att det var en konstig formulering.

Vet du mer om  Kristinaskolan? Mejla stockholmstipset@dn.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.