Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-som-vaxt-upp-med-internet-har-helt-andra-krav-pa-nojen/

STHLM

”De som växt upp med internet har helt andra krav på nöjen”

Johan Wiklund, vd och delägare, och Johanna Beckman, kreativ chef, ser fram mot en ny säsong med sommarklubben Trädgården. Foto: Adam Daver

Huvudstadens största sommarklubb, Trädgården, firar tio år under Skanstullsbron. Jubilaren har kommit att bli en festmagnet som speglar trenderna i Stockholms uteliv.

– De som är 21 år i dag festar inte alls på samma sätt som vi gjorde, säger Johanna Beckman, kreativ chef på klubben.

Rätta artikel

Johan Wiklund har mognat, hans livs stora projekt likaså.

– Det är lite som en Hollywood-produktion. Alla vet vad de ska göra. Vi har nog aldrig varit så här lugna inför en öppning.

Vi möter Johan, som är vd, medgrundare och delägare, och den kreativa chefen Johanna Beckman på den betonggrå gårdsplanen, som i år har fått en grön och frodig utsmyckning. Det är två klubbveteraner och numera småbarnsföräldrar som grejar med det sista inför öppningen på fredagskvällen.

– I år har vi tema frukt och mat. Bananerna skulle vara ännu större egentligen, säger Johanna Beckman och pekar upp mot ett gäng plastfrukter vid högtalarna på gården.

Den nu tioåriga nattklubben har blivit så känd att den varit fond i tv-serier och poplåtar, bland annat i SVT-serien ”Boys” och Veronica Maggios låt ”Trädgården en fredag”, och de ibland timslånga köerna till entrén har blivit ett återkommande skämt bland många yngre stockholmare. Bra dagar kan 7.000 personer passera entrén.

Hantverkaren Gabriel Agut arbetar med de sista förberedelserna inför säsongspremiären av Trädgården. Foto: Adam Daver

Framgången kan förklaras med ett gott gehör för tidsandan. Trädgården har en förmåga att anpassa sitt kalendarium efter olika trender, med allt från techno- och housebokningar till kvällar med klassisk musik, kulturhappenings, konstutställningar och hiphopspelningar. I år ska klubben ha ett uppträdande i voguedans på öppningskvällen.

Förr i tiden var en klubb mycket mer en plyschsoffa, en diskjockey, ljudsystem och en bar. Det har vi utmanat

– Förr i tiden var en klubb mycket mer en plyschsoffa, en diskjockey, ljudsystem och en bar. Det har vi utmanat, säger Johan Wiklund.

Trädgårdens historia inleddes egentligen på Kungsholmen. 2003 började Jakob Grandin anordna klubbkvällar i en lokal nedanför Tekniska nämndhuset. Johan Wiklund hakade på tåget, och 2009 hittade han, Jakob Grandin och Jon Birgne huset under Skanstullsbron på en annons på Blocket.

– När vi först hade klubb på Kungsholmen var livespelningar det stora. Det var mycket indiehipsters klädda i svart. Sedan gick vi över i en mer elektronisk era, berättar Johan Wiklund.

Den 10 juli fyller Trädgården tio år. Foto: Adam Daver

När Trädgården flyttade in i Skanstull 2009 var den svenska elektroniska musikscenen på väg ut ur sin linda. Dj:er som Axel Boman, Abdulla Rashim och Johanna Knutsson hade inte slagit igenom internationellt än och technospelningar ägde främst rum på halvt okända svartklubbar.

– Den elektroniska musiken har blivit väldigt mycket större. När Trädgården öppnade fanns det knappt några svartklubbar eller open air-fester. Nu dyker de upp hela tiden, säger Johanna Beckman.

Ett stort ögonblick var när de 2012 började arrangera dagsfester, så kallade Daytime sessions, berättar hon. Festerna har till viss del sin grund i grannklagomål. Eftersom Trädgården inte får spela musik på hög volym sent på natten började de lägga de största dj-bokningarna på eftermiddagar i stället.

– Daytime session har verkligen varit en viktig epok. Det har kommit många andra dagsfester efter oss, men vi gjorde det stort, säger Johanna Beckman.

I fjol installerade de ett högtalartak ovanför dansgolvet utomhus. Den vertikala ljudkällan gör att de nu kan spela hög musik till klockan 03 på natten.

Under senare år har Trädgården börjat satsa mer på livemusik. Förra sommaren uppträdde artister som Fricky, Neneh Cherry och Amason på deras scen. De har även haft jazzspelningar med exempelvis Goran Kajfeš.

– De stora livespelningarna blev nästa epok. I fjol hade vi 36 stycken, vilket nästan blev för mycket. Det var som att de åt upp varandra, säger Johanna Beckman.

Johan Wiklund och Johanna Beckman tror att nöjesutbudet kommer att förändras i framtiden. Foto: Adam Daver

I år har Trädgården bokat bland andra Mwuana, Little Dragon och Shitkid och likt i fjol anordnar de en tvådagarsfestival med klassisk musik.

En käpphäst har varit att klubben ska vara inkluderande och att ingen ska nekas inträde på grund av etnicitet eller utseende. Sommaren 2017 fick Trädgården däremot hård kritik om våldsamma och diskriminerande vakter. På en video i sociala medier syntes hur en svart man bars ut av hårdhänta vakter och i samma veva blev Silvana Imam utkastad från klubben – vilket resulterade i en arg Facebookstatus där hon uppmanade till bojkott.

Efter händelserna sade Trädgården upp avtalet med vaktbolaget och bad sina besökare om ursäkt.

– Det var nog vår svåraste period. Men jag är stolt över hur vi hanterade situationen. Vi tog verkligen ett krafttag och jobbade med vår värdegrund, säger Johanna Beckman.

Det var nog vår svåraste period. Men jag är stolt över hur vi hanterade situationen. Vi tog verkligen ett krafttag och jobbade med vår värdegrund

Johanna Beckman och Johan Wiklund tror att utelivet kommer att luckras upp i framtiden. De är öppna för att Trädgården kan bli en plats där man inte bara festar.

– Det kan handla om allt från träning till e-sport och arbete. Om vi har öppet dygnet runt i framtiden kanske vi kommer att ha frukostar, öl-yoga och boende.

Johanna upplever att unga inte dricker lika mycket i dag.

– De som växer upp nu och ska gå på Trädgården för första gången i sommar är nog väldigt annorlunda än vi som är 30-40 år. De har vuxit upp med internet på ett helt annat sätt och deras krav på nöjen är andra än våra.

Årets tema är frukt och mat. Foto: Adam Daver

Själva tioårsdagen, den 10 juli, firas med att klubben har exakt samma dj-bokningar som öppningskvällen 2009. Nytt för i år är också ett samarbete med Stockholms kvinnohistoriska museum.

– De kommer att ha föreläsningar, men den stora grejen blir på hundraårs-jubileet för kvinnlig rösträtt den 24 maj. Då ska vi ha en stor fest, säger Johanna.

Sommaren har dock ett stort huvudbry: rökförbudet på uteserveringar. Trädgården vet fortfarande inte hur de ska hantera lagen som träder i kraft den första juli.

– Vi inför väl det som alla andra, även om jag inte vet exakt hur, säger Johan.

– Men fram till den första juli är det bara att röka på, tillägger Johanna.

Vilka är era starkaste minnen från de här tio åren?

– Det kanske är lite jobbmässigt, men ett väldigt starkt minne när vi hade evenemanget Gränslandet och vi hade en idé att spela El perro del mars skiva med en hel symfoniorkester. Det blev helt fantastiskt, säger Johanna.

– Det är nog någon kväll när man har stått uppe i huset och tittat ut och det är allsång till ”Halo” av Beyonce, och folk är helt ett med stället. Då får man gåshud och undrar vad fan det är vi har gjort. En annan kväll är när Little Dragon spelade, säger Johan.

Läs mer: Trädgården hotas av nedläggning (En artikel från 2009) 

● ● ●

DN frågar. Vad är ditt starkaste minne från Trädgården

Foto: Privat

Nanna Olasdotter Hallberg, skapare av P3:s humorserie ”Punani_99”:

– När Trädgården öppnade i Skanstull var jag 18 år och jag och mina vänner hade hittat ett hål under stängslet där vi brukade smita in. En kväll hade jag tagit en massa koffeintabletter och en civilpolis tog mig för han trodde att jag var hög. Men det var jag inte! Den kvällen lurade jag systemet två gånger.

Foto: Privat

Peyvand Ahmedi, klubbredaktör på Nöjesguiden:

– Ett av mina starkaste minnen är när vi var ett gäng på 20 personer som började leka burken mitt under en technospelning. Vi hade kul men de inbitna fansen som ville lyssna på Dorisburg var inte lika förtjusta. I år skrek jag så högt när jag fick mitt Trädgården-kort att brevbäraren sprang tillbaka för att se vad jag hade fått.

Foto: Märta Tishner

Kornél Kovács, dj, artist och en av tre i gruppen Studio Barnhus:

– Det är nog en tidig Studio Barnhus-spelning när Trädgården nyligen hade öppnat i Skanstull. Axel Boman, Petter Nordqvist och jag spelade rätt så hård techno och mitt i allt fick jag ett infall och satte på Voulez-vous av Abba. Då slängde någon en ölflaska mot oss som svischade förbi precis vid mitt huvud. Jag kunde ha dött! Men jag har många fina minnen också.

Foto: BrorBror

Sandra Beijer, bloggare, författare och krönikör: 

– Öppningsdagen för Trädgården varje år är en stenhård tradition bland mig och mina vänner. Vi har förfest med pizza på min balkong och sedan promenerar vi dit och känner varje år att vintern aldrig mer kommer komma tillbaka. Eftersom det sällan är tillräckligt varmt än i Stockholm i början av maj brukar jag ha skidunderställ under klänningen. Starkt tips.

Foto: Robert Henriksson

Gustav Ejstes, medlem i banden Amason och Dungen:

– Jag har ett minne från en Dungen-spelning som jag tror var hösten 2013. Det var en otrolig publik och stämningen var brinnande. Jag fick sån bag sista låten att jag slog sönder en pinnstol och när jag sedan skulle gå av scenen för att high-fiva lite vrickade jag foten och fick gå på kryckor i en månad. Trädgården är bäst. Alltid spännande blandningar av konst och musikaliska utryck.

Enkät: Jimmy Persson och John Falkirk