Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/de-var-statister-infor-eurovision/

STHLM

De var statister inför Eurovision

Bild 1 av 6 Finslipning. Sista chansen att slipa på framförandet för körsångerskorna Ellen Stålnacke Nero, Greta Stenström och Julia Precht tillsammans med Olivia Björklund Jonsson – alla från musiklinjen på Viktor Rydbergs gymnasium – som sjunger Albaniens bidrag.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 6 Pappstatister. Nej, Elvis, Marilyn Monroe och Dr Spock är inte med. Däremot är det bra att ha pappmänniskor i naturlig storlek mellan kameror och scen för att hitta de bästa bildvinklarna.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 6 Detaljgranskning. Christer Björkman och hans närmaste crew går igenom låt för låt med gymnasiestatisterna på scenen. När sedan varje lands delegation är på plats är numren till stora delar klara. Då vidtar ett förhandlande om detaljer.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 6 Finjustering. Olivia Björklund Jonsson ska inte bara komma ihåg texten, hon ska titta i rätt kamera vid rätt tillfälle också. 22 kameror är inblandade i sändningen från Globen.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 6 Trådlöst. Utan trådlösa sändare/mottagare blir det inte mycket till schlagerfestival. 32 personer jobbar med ljudet under en sändning. 37 personer har hand om videoutrustningen och 45 ansvarar för ljuset.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 6 Veteran. 220 personer behövs för att genomföra en sändning av Eurovision song contest. Studiomannen Henric von Zweigbergk är den mest rutinerade med över sextio schlagersändningar. Med sin pondus och längd, två meter, får han ofta människor att göra som han säger. ”Det svåraste är att få folk att respektera tiderna. Det går inte att dra över tidsschemat.”
Foto: Nicklas Thegerström

Bakom kulisserna. Arbetet med Eurovision startade i april. Sång- och danselever från Kulturama och Viktor Rydbergs gymnasium gjorde en viktig insats och var statister så att ljus-, ljud- och kamerateknikerna fick slipa på sina insatser.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in