Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Debaser Medis stänger – personalen sägs upp

The Human League spelade på Debaser Medis i fredags. Efter nyår stänger verksamheten här.
The Human League spelade på Debaser Medis i fredags. Efter nyår stänger verksamheten här. Foto: Christian Gustavsson/Rockfoto

Det blir ingen flytt för Debaser Medis. Efter nyår stänger verksamheten och personalen sägs upp.

Tidigare i år meddelades det att Debaser tvingas bort från Medborgarhuset när byggnaden genomgår en omfattande renovering. Stockholms stad har försökt hitta nya lokaler till rockklubben men utan framgång.

Därför har nu Debaser Medis beslutat sig för att lägga ner verksamheten vid nyår, skriver Södermalmsnytt. I samband med detta kommer stora delar av personalen att sägas upp.

Annelie Telford, vd på Debaser, berättar för DN att bakgrunden till situationen är att Stockholms stad inte inkluderat klubben i sina planer för Medborgarhuset. På Debasers ytor kommer det i stället att placeras biblioteksverksamhet.

– Bibliotekets intressen har kommit i första hand. Jag tror inte att man har struntat i Debaser, men man har inte satt sig in i hur få konsertlokaler det finns i stan. Staden har ansträngt sig för att hitta en ersättningslokal, men det arbetet påbörjades för sent, säger Annelie Telford.

Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd och ordförande i fastighetsnämnden, säger att fastighetskontoret har lagt ner både tid och pengar på att hitta en lokal.

– Det handlar faktiskt om bra många miljoner. Men förvaltningen är beredd på att fortsätta leta om Debaser kan tänka sig att flytta verksamheten, säger Jan Valeskog.

Enligt Annelie Telford uppstår det nu ett hål i Stockholms klubbgeografi. Debaser Medis är en konsertscen i mellanstorlek med en publikkapacitet på 1.000 personer vilket är ovanligt i Stockholm.

– Det här leder till att band som drar runt 1.000 personer inte kommer att spela i Stockholm. De banden kommer stockholmarna att gå miste om. Om jag får säga det själv så tycker jag att vi är ett unikum till rockklubb. Vi är ekonomiskt stabila utan att sälja ut vår själ. Vi gör fortfarande det vi gillar. Men det är inte helt enkelt i den här stan, säger Annelie Telford.

Det här är andra gången som Debaser tvingas att överge lokaler i Stockholm. 2013 stängde Debaser Slussen.

Debaser kommer att fortsätta sin verksamhet vid Hornstulls strand där man driver två något mindre konsertscener och en restaurang.

På nyårsafton om sex veckor blir Bob Hund det sista bandet att spela på Debaser Medis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.