Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Debaser Slussen öppnar igen

Debaser Slussen 2013.
Debaser Slussen 2013. Foto: Lotta Härdelin

En av Stockholms verkliga institutioner öppnar igen efter nästan två år. Debaser Slussenterrassen blir det nya namnet på stället som flyttar några meter uppåt.

När Debaser Slussen stängde sina dörrar 28 september 2013 försvann en av stadens moderna institutioner. Efter lång kamp och namnlistor med över 20.000 underskrifter kan nu rockklubben återuppstå, åtminstone delvis. I slutet av maj öppnar Debaser Slussenterrassen med en uteservering på 700 kvadratmeter, på torget strax ovanför, söder om den gamla platsen.

– Vi kommer ha öppet sju dagar i veckan från slutet av maj till 13 september, med liveband och DJ:er, säger Annelie Telford, vd på Debaser.

Upplåtelsetillståndet för platsen blev klart i fredags. Serveringstillståndet är inte klart ännu, men Debaser har ansökt om att få hålla öppet till klockan tre på natten. Förutom musik kommer det att serveras mat från en foodtruck och en grill. Fokus ligger på hamburgare i olika former, samt öl och vin, men ingen sprit.

– Det är svårt med förutsättningarna att ha en tillräckligt bra bar för det – i och med att vi inte har något inomhusutrymme.

Tonläget mellan Debaser och Stockholm Stad har tidvis varit hårt efter att rockklubben tvingades stänga. Nu är stridsyxan nedgrävd, enligt Annelie Telford.

– Ja, vi har en bra relation igen och jag vill verkligen lyfta glädjen i att vara tillbaka. Jag känner tacksamhet över att det funnits en politisk vilja från staden att göra det här med oss.

Fakta:Debaser

Debaser Slussen öppnade på Karl Johans Torg 12 september 2002 och höll öppet till 28 september 2013.

Under de elva åren genomfördes över åtta tusen konserter. Bland artisterna som spelat där finns The Strokes, Arcade Fire, Pete Doherty och ett återförenat Ebba Grön.

Vid sidan av Slussen finns Debaser Medis, Debaser Hornstull Strand, Bar Brooklyn, Calexico's och Debaser Humlegården. Tidigare har Debaser även funnits i Malmö.

Nya Debaser Slussenterrassen öppnar i slutet av maj.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.