Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/debatt-om-overbelaggningar-i-regionfullmaktige/

STHLM

Debatt om överbeläggningar i regionfullmäktige

Regionrådet Irene Svenonius (M). Foto: Lisa Mattisson

Regionens sjukhus knäar av akut vårdplatsbrist och brist på sjuksköterskor och i fullmäktigedebatten lyftes frågan om överbeläggningar. Men minskningen av vårdplatser är del av en planerad utveckling, där patienter i mindre grad ska vårdas på sjukhus, enligt finansregionrådet. 

– Stockholm går före och vi måste hålla fast vid förändringsarbetet, sade regionrådet Irene Svenonius (M). 

Anna Gustafsson
Rätta artikel

Landets näst största folkvalda församling har omvandlats från landsting till region när de förtroendevalda samlas på tisdagen. Socialdemokraten Talla Alkurdi lyfte under förmiddagens interpellationsdebatt en fråga om överbeläggningar på regionens sjukhus – riktat till sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). 

Bristen på vårdplatser har gjort att alltfler patienter läggs in på en annan avdelning än de borde göra. Och enligt sjukhusdirektörer vittnar om att överbeläggning blivit en strategi för att bli av med patienter på akutmottagningarna. I interpellationen påpekas det att Karolinska universitetssjukhuset har en beläggningsgrad på 110,8 procent. 

– Vilka åtgärder avser du vidta i syfte att minska överbeläggningarna på sjukhusen? frågade Talla Alkurdi.

Det senaste året har bristen på vårdplatser lett till att Södersjukhuset tvingats upp i stabsläge på grund av bristen på vårdplatser. Karolinska gjorde nyligen två lex Maria-anmälningar om två dödsfall på Karolinska Huddinge där brist på vårdplatser tros ha spelat in. 

Vänsterpartisten Mehdi Oguzoy lyfte det orimliga i att patienter med behov av viss specialistvård måste läggas in på en helt felaktig plats och ställde frågan om när det ska komma fler vårdplatser. 

– Vi har nått en smärtgräns här! Jag tror inte att Anna Starbrink, eller ni andra i majoriteten, skulle lämna in er BMV på en Volvoverkstad, sade Mehdi Oguzoy. 

Anna Starbrink sade att det pågår en ständig kamp för att få fram fler vårdplatser. 

– Men för att nämna något positivt så ökar antalet vårdplatser i ASIH (avancerad sjukvård i hemmet, reds anm) och vi ser också en kraftig ökning av platser i geriatriken.

Oguzoy konstaterade att vårdplatsbristen och de många överbeläggningarna är ett faktum trots utbyggnaden av närakuter och vårdplatser utanför sjukhusen. 

– Den här vårdplatsbristen drabbar hela vårdkedjan - och patienter har till och med dött. Ni måste skjuta till mer pengar, ni måste agera nu! sade Mehdi Oguzoy. 

Den styrande majoriteten lyfte samtidigt den pågående omställningen av regionens sjukvård. Där är syftet att färre ska söka vård på sjukhus, poängterade regionrådet Irene Svenonius som pekade på att regionen är inne i en stor period av omställning då vård flyttar ut från sjukhusen – inriktningen är att fler ska få vård någon annanstans. 

– Vi har en bred uppslutning bakom den utvecklingen och region Stockholm går före och visar vägen. Vi måste hålla fast vid det förändringsarbete som pågår, så att fler får del av den nära vården. Vi har öppnat nio närakuter som avlastar, sade Irene Svenonius.