Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Dejtandet har lärt mig väldigt mycket om mig själv”

Raoul Galli tycker att nätdejting passar honom bra. Mycket för att han, som han säger, är dålig på att ragga.
Raoul Galli tycker att nätdejting passar honom bra. Mycket för att han, som han säger, är dålig på att ragga. Other: Anette Nantell

Raoul Galli, 54, tycker att singellivet med dejtande har gjort honom mer öppen och fördomsfri.

– I dag, efter att jag träffat så många underbara kvinnor, kan jag tänka att det är hemskt att jag ratat så många under åren.

Med titeln filosofie doktor i socialantropologi på fickan och en dotter som just flyttat hemifrån gick Raoul Galli online våren 2013. Online på en dejtningssajt alltså. Ett halvår senare var han förälskad och hade inlett ett förhållande som varade i nästan två år. Nu kallar sig Raoul åter singel – fast det begreppet har han egentligen börjat ta till sig först på senare tid.

– Jag höll på med musik innan jag började forska och då hade singel en helt annan innebörd. Men nu tycker jag att singel signalerar något positivt, det känns som att det ger ett litet plus i kanten, säger Raoul när vi ses över en kaféfrukost i hans kvarter på Kungsholmen en arla morgon. Raoul ska senare vidare till ett tidigt möte på universitetet, hans arbetsplats sedan snart 15 år.

15 år av vilka han mestadels varit singel. Själva dejtandet har satt fart på riktigt först på senare år. I samband med separationen från mamman till hans dotter bestämde sig Raoul för att vara en så närvarande pappa som möjligt veckorna hon bodde hos honom. Att han började gå i psykoanalys i samma veva väckte minnen från hans egen uppväxt som skilsmässobarn.

– Jag insåg hur mycket tryggheten i barndomen präglar ens liv. Att jag levde som singel större delen av min dotters uppväxt berodde nog på att jag inte ville ha ett förhållande. Jag ville lägga all min energi på henne varannan vecka.

Nu har Raoul Galli genom åren visserligen dejtat kvinnor han träffat utanför nätet – på fester, via jobb och bekanta – eller ”hur det nu går till irl”. Ändå tycker han att nätdejtning passar honom väldigt bra. Mycket för att han, som han säger, är dålig på att ragga.

Raoul Galli levde som singel under större delen av dotterns uppväxt. När hon var liten gick de ibland till barnhörnan på Kungliga Biblioteket med Dardels målning ”John Blund”.
Raoul Galli levde som singel under större delen av dotterns uppväxt. När hon var liten gick de ibland till barnhörnan på Kungliga Biblioteket med Dardels målning ”John Blund”. Foto: Anette Nantell

Hans ”rationella sida” – hans intellektualiserande jag som kan ta över i spontana möten med kvinnor som skulle kunna vara potentiella partners – överskuggar lätt hans mer romantiska och flirtiga sida. Raoul kan med andra ord vara svår att läsa av som en dejtningsbar singelman i verkliga livet. Därtill, menar han, är det vid vardagliga möten svårare att veta om personen i fråga är öppen för att träffa någon.

– På dejtningssajterna är ju alla där av en och samma anledning. Fast det betyder ju inte att det är problemfritt där heller. Jag har stött på en hel del märkliga beteenden online.

Raoul återger några häpnadsväckande situationer han varit med om som nätdejtare. Exempelvis kvinnan som på deras första möte avslöjade att hon hette något annat än det hon uppgav online. På deras andra träff berättade hon att hon hade två barn… Där någonstans avslutade Raoul deras påbörjade relation.

Bra dejting förutsätter att du är öppen, böjlig och dynamisk.

En annan kvinna blev upprörd och skällde ut honom efter att han efter deras första dejt inte ville träffas igen. Hon var ju övertygad om att de var perfekta för varandra! Raoul svarade genom att övertydligt kommunicera var han stod i frågan: Att tack för en trevlig dejt, men nej, han ville inte ses igen.

– Det blev lite av en ”debatt” där hon lackade ur och anklagade mig för att ha svindlat henne. Hon fick mig att känna mig som en slags sol- och vårare, haha.

– Senare blev jag faktiskt själv ”svindlad” av en yngre kvinna som jag haft en lång konversation med online. En dag var hon bara borta. Det kändes lite snopet.

Ett litet dilemma som kan dyka upp i samband med dejtning via nätet, menar Raoul, är "temporaliteten". Alltså detta med att människor har olika syn på tempo och tid. För närvarande har Raoul själv en snabb ”dejtningstemporalitet” – vilket innebär att han gärna ser att det inte tar för lång tid innan man träffas irl.

– Vissa kan skriva i evighet innan en träff ens kommer på tal. Går det allt för trögt brukar jag slänga ur mig frågan: ”Är du över huvud taget ute efter att träffa någon?”

Foto: Anette Nantell

Någon vill i alla fall Raoul träffa. Jättebrådska har han inte, men en ”själsfrände” att dela sitt liv med skulle han inte tacka nej till. Den optimala kärleksrelationen ser han som en nära vänskap med god kommunikationen och bra sex – enligt honom de kanske viktigaste komponenterna i ett bra förhållande.

– Det är möjligt att man blir kräsen när man dejtar mycket. Andra kan säkert uppleva att jag är snäv både i mina preferenser av partner och i presentationen av mig själv. Det blir lätt att man snickrar ihop sin egen verktygslåda; att Raoul är si och så. Men jag försöker skala ner på det där. Bra dejtning förutsätter att du är öppen, böjlig och dynamisk.

Kanske, resonerar Raoul innan han ska vidare till universitetet, är den största vinsten med hans dejtande singelliv att han blivit så självreflexiv. I sina möten med olika människor, säger han, har han blivit varse sin egen ”personliga algoritm”. Han har helt enkelt lärt känna sig själv mycket bättre.

– Dessutom har dejtandet gett mig en öppnare, mer tolerant inställning till andra. För tjugo år sedan hade jag varit betydligt snabbare på att döma ut personer som inte passade min algoritm – människor som jag tyckte hade fel intressen, fel utseende, fel vikt eller dylikt. I dag, efter att jag träffat så många underbara kvinnor, kan jag tänka att det är hemskt att jag ratat så många under åren. Den insikten, hur mycket våra fördomar begränsar oss, är verkligen något som dejtandet lärt mig.

Läs mer om singlar i Stockholm

Länkar till tidigare artiklar i serien ”Den nya singeln” finns i faktarutan längst ned här.

Fakta.Raoul Galli

Ålder: 54.

Bor: Kungsholmen.

Gör: Filosofie doktor, forskare och studierektor vid Socialantropologiska institutionen på Stockholms universitet.

Serie.Den nya singeln

Del 6

Var femte stockholmare bor ensam. Men är ensam alltid lika med olycklig? Är singellivet bara ett mellanläge i väntan på ett förhållande och att ”det riktiga livet” ska börja? Myterna om singellivet är många, men känns lätt förlegade 2017.

I en artikelserie i DN Stockholm träffar vi några av stadens alla ensamstående som inte ser lycka som synonymt med tvåsamhet.

Läs del 1:

”Jag vet inte riktigt vad jag ska ha en man till”

Stockholm svämmar över av singlar

Läs del 2:

”Ingen kommer att bli kär i dig för att du är duktig”

Läs del 3:

”Just nu är jag jättekär i mina fyra bromancer”

Läs del 4:

”Jag får hellre ett barn själv, än med fel person”

Läs del 5:

”Efter skilsmässan blev mitt liv helt perfekt”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.