Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/delar-av-satra-centrum-fortfarande-stangt-efter-brand/

STHLM

Delar av Sätra centrum fortfarande stängt efter brand

Skadorna efter den brand som drabbade Sätra centrum den 24 november blev omfattande. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Skadorna efter den brand som drabbade Sätra centrum den 24 november blev omfattande. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Leif R Jansson/TT

Efter branden den 24 november tvingas flera verksamheter i Sätra centrum att hålla stängt. Delar av centrumet saknar också fortfarande elektricitet. 

– Saneringen har varit komplicerad, säger Curt Ahnström, fastighetsägare Sätra centrum. 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Sätra centrum drabbades i slutet av november av en kraftig brand som startade på källarplanet. 

Drygt två veckor senare håller delar av centrumet fortfarande stängt och skadorna är mer omfattade än vad man först trott, vilket tidningen Mitt i Stockholm var först att berätta om.

Delar av fastigheten är fortfarande strömlös. Orsaken är att en undercentral skadades vid branden. Detta har inte kunnat åtgärdas eftersom saneringsarbetet inte är färdigt. Saneringen har in sin tur komplicerats av att ledningar och kopplingar i installationen brunnit ner, berättar fastighetsägaren Curt Ahnström.  

– Det är fortfarande några lokaler som inte har någon el och de kommer inte kunna öppna förrän saneringen är klar och elen är fixad, säger han.

Drabbade verksamheter är bland annat ett kafé, en frisörsalong och handlare. Förhoppningen är att de ska kunna öppna igen under nästkommande vecka. 

– Vi räknar med att allt ska vara sanerat och att vi har åtminstone en tillfällig lösning för elen under nästa vecka, säger Curt Ahnström. 

Bland de drabbade märks ungdomsverksamheten Trygga Sätra, som kvällen före branden hade invigt nya lokaler i centrumets källare. Nu tvingas de hålla stängt. Det är ännu oklart om Trygga Sätras lokal har tagit skada av branden. 

– Dörren in till den lokalen har svällt så vi har inte kommit in, så vi vet inte hur det ser ut där inne. De kommer att behöva bryta upp dörren när saneringsarbetet är klart. Lokalen kommer att vara stängd tills vi har sanerat och vi inväntar också polisutredningen, säger Curt Ahnström.

Det är inte klarlagt hur branden startade och polisen utreder händelsen.