Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Demonstrant svårt skottskadad i Fittja

Foto: Johan Nilsson/TT

En man skottskadades svårt i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja, söder om Stockholm. Säpo har informerats om händelsen av polisen.

– Han fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och patrullen där beskriver hans skador som livshotande, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Enligt arrangörerna var motivet till attacken politiskt.

– Det här är en direkt attack mot demonstrationen, mot kurderna, säger en talesperson för arrangörerna, som väljer att vara anonym, till TT.

Den skottskadade mannen befann sig i en följebil till demonstrationen, en minibuss draperad med prokurdiska flaggor, när han blev skjuten. Han vårdas nu på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där ett 60-tal kurdiska demonstranter samlades under kvällen.

Minst två skott ska ha avlossats från en annan bil, som lämnade platsen i hög fart.

Händelsen utreds som försök till mord. Minibussen har undersökts av tekniker och bärgats från platsen.

Enligt en polisanmälan ska händelsen ha föregåtts av ett tumult vid en turkisk föreningslokal, där demonstranter uppges ha kastat sten.

– Vi har inte själva sett vad som har hänt, men man har skrivit en anmälan om våldsamt upplopp, säger Dan Andersson, stationsbefäl vid region Syd i Stockholm.

Det finns ännu inget klart signalement på den eller de som befann sig i den bil, varifrån skotten avlossades.

– Man ska arbeta med dörrknackning senare under kvällen, säger Towe Hägg.

Säkerhetspolisen har informerats om skottdådet.

– Vi känner till det och vi följer ärendet. Men utredningen hanteras av polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Arrangören beskriver det som en politisk attack. Har ni fått någon sådan indikation?

– Det är för tidigt att säga. Men vi följer ärendet och bistår polismyndigheten med den information vi kan ha.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.