Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/demonstranterna-pa-medborgarplatsen-vi-ger-aldrig-upp/

STHLM

Demonstranterna på Medborgarplatsen: Vi ger aldrig upp

Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, håller pressträff från manifestationen på Medborgarplatsen på fredagen.
Foto: Lisa Mattisson

Sittdemonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm fortsätter – tills utvisningarna till Afghanistan har upphört.

– Vi ger aldrig upp, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

Nätverket Ung i Sverige kämpar för en amnesti för ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan och kräver att alla utvisningar till landet stoppas. Sedan i söndags har de sittstrejkat, först på Mynttorget i centrala Stockholm och sedan i onsdags på Medborgarplatsen.

Gruppen har tillstånd att demonstrera under dagtid på Medborgarplatsen fram till den 23 augusti. Men för att manifestationen ska upplösas krävs att Migrationsverket agerar, säger talespersonen Fatemeh Khavari, som under fredagen höll ett anförande inför ett pressuppbåd och ett par hundra demonstranter.

– Du kan ta ett rättsligt ställningstagande om Afghanistan. Ni har gjort det förut, varför kan ni inte göra det nu? Afghanistan är inte säkert och i er egen rapport står det att det kommer att försämras, sade Khavari och syftar på Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Hon vände sig också direkt till flera politiska partier. Hon kräver svar på vad Liberalerna och Centerpartiet egentligen vill och tycker det är positivt, men inte tillräckligt, att Miljöpartiet kommit till torget för att visa solidaritet.

– Leder inte Löfven det här landet? Varför tar inte Socialdemokraterna ansvar? Vi mår inte bra. Ni har förnedrat oss. Vi vill leva i Sverige och bygga det här landet starkare, sade Fatemeh Khavari.

Till DN säger Khavari att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenviks skriftliga svar till ungdomarna, om att deras önskemål inte kan tillgodoses, inte är tillräckligt.

– Det gav oss bara fler frågor. Vi vill att han kommer hit och träffar oss så vi får ställa alla våra frågor. Men vårt krav för att vi ska sluta demonstrera är att utvisningarna stoppas, säger Fatemeh Khavari.

Hon är flankerad av flera personer i gula västar som håller koll så allting förlöper lugnt. Efter attacken från Nordisk ungdom är alla mycket fokuserade på säkerheten. Flera poliser finns också på plats.

I Malmö planeras sittstrejker utanför Stadshuset de kommande två helgerna till stöd för ungdomarna på Medborgarplatsen, skriver Nätverket Skåne för amnesti i ett pressmeddelande.