Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Demonstration mot invandring möttes av slagord

Foto: Alexander Mahmoud

Stockholmspolisen satte på lördagen in extra personal efter fredagens oroligheter och för att kunna bemöta eventuella bråk mellan nynazister och motdemonstranter. Under kvällen greps tre polska medborgare bosatta i Sverige misstänkta för misshandel. Samtliga släpptes sedan vittnesuppgifterna gått isär.

Oroligheterna började i samband med en invandrarkritisk demonstration som genomfördes på Norrmalmstorg i Stockholm vid 13-tiden på lördagen. En demonstration lockade flera högerextrema grupper, sammanlagt ett par hundra personer.

En lika stor grupp motdemonstranter försökte störa den under de drygt två timmar som den ägde rum genom att ropa slagord som ”Krossa rasismen” och ”Inga rasister på våra gator”.. Efteråt blev det bråk på Hamngatan och tre personer greps misstänkta för misshandel.

Polisen hade delat torget på diagonalen med hjälp av tio polisbussar som stod kofångare mot kofångare, och lyckades på så vis hålla isär de båda grupperna.

– Det hela gick lugnt till väga, en person misstänks för narkotikabrott och en för försök till misshandel. Sedan saknade motdemonstrationen tillstånd, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen som befann sig på plats under demonstrationen.

Foto: Alexander Mahmoud

Foto: Alexander Mahmoud.

Men vid 15-tiden inträffade ett bråk i korsningen Regeringsgatan/Hamngatan som polisen misstänker kan ha haft med demonstrationen att göra. Tre personer greps snabbt.

Senare på kvällen bekräftade polisen att det rörde sig om tre polska medborgare, samtliga män födda 1993, som enligt vittnen skulle ha angripit motdemonstranter efter det att demonstrationen var avslutad.

– Men de släpptes efter några timmar sedan vissa vittnen talat till deras fördel och andra till deras nackel. Åklagaren ansåg inte att det fanns skäl för anhållan, säger Fredrik Nylén på Norrmalmsarresten till DN vid 21.30-tiden.

Nylén säger dock att det forfarande finns misstankar mot männen som alla bor och arbetar i Sverige.

Under dagen och kvällen har Stockholmspolisen satt in extra personal i de centrala delarna av staden.

– Vi vill att människor ska känna sig trygga, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisens kommunikationscentral.

Under demonstrationen på Normalmstorg, som genomfördes av en grupp som kallade sig för ”Folkets demonstration”, uttryckte demonstranterna sitt missnöje med invandringspolitiken och hade som huvudbudskap att statsminister Stefan Löfven skulle avgå.

Klockan 15.30 sjöng de ”Du gamla du fria” och försvann upp längs Hamngatan mot NK.

Henrik Johansson som står bakom sajten ”Inte rasist, men…” menar att det var en ovanlig demonstration, dels på grund av att den samlade relativt många, omkring 300 personer, men också för att den var en blandning av en rad grupperingar.

– Det är lite anmärkningsvärt. Jag har inte sett medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom, gamla medlemmar i Svenskarnas parti, gamla Sverigedemokrater och medlemmar från två ”firmor” tillsammans tidigare.

Svenska motståndsrörelsen är en nynazistisk organisation som bldades 1997 medan Svenskarnas parti, som har sina rötter i en nazistisk organisation bildad 1994, lade ned som parti i maj 2015.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger i en skriftlig kommentar att de grupper som sprider ”hot och hat” måste mötas ”med kraft”.

”Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft. Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan,” skriver Ygeman i kommentaren till DN.

Senare på kvällen kom uppgifter om att svartklädda och maskerade män setts vid Östermalmstorg.

– Vi har inte fått in några larm om att något skulle ha hänt där, säger Albin Näverberg vid Stockholmspoliens kommunikationscentral till DN vid 19.30-tiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.