Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Demonstration mot nedläggning av BB Sophia

Barnmorskorna Maria Milstam, Alexandra Goldberg och Yvonne Eisenberg förutspår stora bekymmer för födande kvinnor när BB Sophia försvinner.
Barnmorskorna Maria Milstam, Alexandra Goldberg och Yvonne Eisenberg förutspår stora bekymmer för födande kvinnor när BB Sophia försvinner. Foto: Roger Turesson

Barnmorskor, män och kvinnor med bebisar i vagn, demonstrerade på tisdagen mot nedläggningen av BB Sophia. Men de fick inga löften om en räddning från politikerna.

När BB Sophia stänger före sommaren för att landstingets ersättning inte räcker för att Praktikertjänst ska vilja driva verksamheten vidare blir det svårare än vanligt för kvinnor att få föda på det BB de själva vill föda på.

Vid tisdagens demonstration var huvudbudskapet på plakaten ”Rädda BB Sophia”, men det fanns också ett budskap om att 20 kvinnor per dygn kommer att avvisas när de kommer till BB med värkar.

Maria Milstam, Alexandra Goldberg och Yvonne Eisenberg är alla barnmorskor på BB Sophia och de är överens om att BB Sophia behövs som ett småskaligt BB med fokus på omsorg om hela familjen och att landstingets ersättningssystem fungerar dåligt.

– Ersättningssystemet är uppbyggt så att det finns exakta ersättningar för alla möjliga medicinska ingrepp och behandlingar, men inte en krona för omvårdnad. Det är helt fel, anser Maria Nilstam.

– Det betyder om man ska vara elak att det finns pengar att tjäna på att det uppstår komplikationer som leder till olika ingrepp, säger Yvonne Eisenberg,

De tre barnmorskorna anser, liksom förmodligen alla som demonstrerade, att det är en enorm kapitalförstörning att stänga BB Sophia som är modernt och där allt är nytt.

Foto: TTFoto: TT

Men om Praktikertjänst inte har råd att driva BB Sophia, hur ska man kunna rädda det då?

– Vi bryr oss inte om ifall det är Praktikertjänst eller landstinget som driver BB Sophia. Det är bra förlossningsvård som är det viktiga, inte vem som driver den, betonar Alexandra Goldberg.

När politikerna efter att demonstranterna väntat en timme kom ut på trappan till Landstingshuset var det ingen som lovade att rädda BB Sophia. Däremot har landstingspartierna olika förklaringar till varför det gick som det gick.

 

Här ökar förlossningarna

Vid BB Sophia genomfördes förra året omkring 3.200 förlossningar. Landstinget har beslutat utöka antalet förlossningar på länets övriga BB med totalt 2.925.

Södersjukhuset ska öka antalet med 900, Karolinska Huddinge med 800, Danderyds sjukhus och BB Stockholm med totalt 650, Södertälje sjukhus med 425 och Karolinska i Solna med 150.

BB Sophia. Detta har hänt
  • BB Sophia öppnades i mars 2014. Från den politiska ledningen i  landstinget drevs öppnandet av den privata kliniken hårt av Filippa Reinfeldt (M). Den 4 februari i år meddelade Praktikertjänst att bolaget ger upp verksamheten, som gått med 180 miljoner kronor i förlust sedan start.
  • Landstinget har nekat att höja den ekonomiska ersättningen, som betalas ut per utförd förlossning.
  • Debatten innan öppnandet var hård, och handlade bland annat om de medicinska riskerna med att öppna en förlossningsklinik utanför ett akutsjukhus. När kliniken öppnade saknades fullständig tillgång till intensivvård.
  • Med BB Sophias nedläggning måste övriga akutsjukhus fördela klinikens cirka 3.500 förlossningar mellan sig. Sedan tidigare väntas 2.000 förlossningsplatser fattas i  länet 2018.
  • Den 26 februari gavs klartecken för en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus med 4.000 förlossningar per år. Den nya kliniken väntas stå färdig 2019.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.