Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/demonstration-vid-usas-ambassad-stoppas/

STHLM

Demonstration vid USA:s ambassad stoppas

USA:s ambassad utanför Stockholm.
USA:s ambassad utanför Stockholm. Foto: TT

Polisen väljer att stoppa en demonstration mot polisbrutalitet och rasism utanför USA:s ambassad på lördagen. Anledningen är att mer än 50 personer väntas delta.

– Men vi vet att det kommer att dyka upp personer så vi kommer att vara på plats, säger Per Engström, nationell kommenderingschef på polisen.

Polisen sade nej med motivering att arrangörerna vidtagit otillräckliga åtgärder för att begränsa antalet deltagare till 50, som är den tillåtna gränsen enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Vi prövar varje ansökan individuellt i dialog med arrangören som ges möjlighet att beskriva hur sammankomsten kan genomföras på ett säkert sätt med som mest 50 deltagare. Flera allmänna sammankomster med olika syften har den senaste tiden genomförts i Stockholm på ett lugnt och ordnat sätt. Men i några situationer har arrangörer haft svårt att upprätthålla begränsningarna av antalet deltagare, säger Carolina Paasikivi, polismästare i region Stockholm i ett uttalande på polisens hemsida. 

Arrangörerna överklagade polisens beslut till förvaltningsrätten, men fick under fredagen avslag och det nekade tillståndet kvarstår. 

Polisen i Stockholm tar ändå höjd för att demonstranter kommer dyka upp utanför ambassaden på eftermiddagen.

– Men vi vet att det kommer att dyka upp personer så vi kommer att vara på plats. Vi kommer antagligen att upplösa den också eftersom det är en otillåten demonstration, säger Per Engström, nationell kommenderingschef på polisen.

Den planerade demonstrationen utanför USA:s ambassad är inte den enda allmänna sammankomsten i Stockholm i helgen.

Förutom att den allsvenska fotbollen börjar, och kräver polisbevakning, kommer bland annat flera tillståndsgivna demonstrationer att genomföras: En tävling som kallas Swimrun hålls på Långholmen, en stillastående manifestation mot myndigheternas hantering av coronapandemin samt en protest mot den kurdiska regimens våld mot kurdiska folkvalda ledamöter.

– Vi har extra resurser under helgen och vi är förberedda över hela centrala Stockholm, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Demonstrationer kan stoppas av länsstyrelsen enligt 2 kapitlet 15 paragrafen i ordningsstadgan på grund av risken för smittspridning om regeringen ger ett bemyndigande att göra det.

Förra veckan upplöste polisen demonstrationer Stockholm, Malmö och Göteborg till stöd för ”Black lives matter”. I samtliga fall hade tillstånd getts av polisen. I ett skriftligt uttalande till DN skrev Rikspolisstyrelsen.

Demonstrationsrätten är en grundlagsskyddad rättighet i Sverige. Regeringen har dock med hänsyn till rådande pandemi beslutat att allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare inte får förekomma i Sverige. Polismyndigheten gör inga andra egna bedömningar ur smittskyddshänseende när det gäller demonstrationer. Rätten att få demonstrera väger dock tungt.”

Samtidigt sa statsepidemiolog Anders Tegnell att demonstrationen i Stockholm med omkring 8.000 deltagare var att betrakta som olaglig.

På tisdagen meddelade dock Polismyndigheten att man skulle bli mer restriktiv när det gäller tillstånd för demonstrationer. Anledningen är att man vill minska smittspridningen av coronaviruset.

Sedan amerikanen George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis för drygt två veckor sedan har demonstrationer organiserats i hela världen. De finns en oro över att de stora folksamlingarna ska sätta fart på smittspridningen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt