Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Demonstrationerna över – två gripna och fler kan gripas

01:13. Under lördagen samlades tusentals personer för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas parti, som höll möte i centrala Stockholm.

Svenskarnas partis möte och efterföljande demonstrationståg i centrala Stockholm på lördagen genomfördes utan sammanstötningar med motdemonstranter. Polisen lyckades hållla sidorna i sär. Två personer greps – och fler gripanden kan följa, enligt polisen. DN rapporterade direkt:

Ossi Carp: Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerar i centrala Stockholm på lördagen klockan 14.00. Deras avsikt är att gå från Gustav Adolfs torg via Strömgatan till Skeppsholmen fram och tillbaka.

Ossi Carp: En antirasistisk demonstration är planerad i Kungsträdgården klockan 13.00.

Ossi Carp: Med anledning av den dramatik som utspelade sig vid en liknande demonstration och motdemonstration i Malmö förra helgen är spänningen förhöjd. Då skadades tio motdemonstranter när polisen skulle skingra folkmassan med rytteri.

Robert Holender: Polisen slog på lördagsmorgonen till mot kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm och genomförde även två husrannsakningar i Skarpnäck. – Vi har ett par pågående insatser, mer kan jag inte säga, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen. Han vill inte kommentera om insatserna är kopplade till dagens demonstrationer. På Twitter spreds uppgifter om att flera personer gripits vid Cyklopen, men ingen person har frihetsberövats i samband med insatserna, enligt Byström.

Ossi Carp: Vid en av husrannsakningarna i Skarpnäck och Högdalen beslagtog polisen en kniv, maskeringsutrustning och kartor. Husrannsakningarna genomförs inom ramen för en förundersökning om förberedelse till grov misshandel.

Robert Holender: En poliskälla uppger för DN att civila poliser haft spaning på personer som misstänks ha planer på att störa den tillståndsgivna demonstrationen vid Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm.

Ossi Carp: Antidemonstrationen går under parollen Kämpa Stockholm – tillsammans mot rasism: ”Ilskan är stor över att nazister och rasister sprider sitt budskap och bygger sin våldsrörelse på Stockholms gator, och därför arrangeras en motdemonstration”.

Ridande polis i Kungsträdgården. Foto: Maja Suslin/TT Ridande polis i Kungsträdgården. Foto: Maja Suslin/TT

Carl V Andersson: DN är på plats i Kungsträdgården där motdemonstranterna börjar samlas. Tusentals människor är här.

Carl V Andersson: Stämningen är lugn i den stora klunga som samlats i södra delen av Kungsträdgården. Polisens avspärrning går vid Operahuset. På andra sidan ska Svenskarnas parti hålla sitt möte klockan 14.

Folk samlas i Kungsträdgården. Foto: Maja Suslin/TT Folk samlas i Kungsträdgården. Foto: Maja Suslin/TT

Ossi Carp: Motdemonstranterna ska samlas vid Kungsträdgårdens sydligaste sida, alldeles intill Strömgatan där nazisterna ska marschera.

Ossi Carp: I Kungsträdgården har en annan grupp sökt och fått polisens tillstånd att samlas mellan 11.00 och 18.00. Det är Sveriges unga dharmis och ashavaner som samlat till en religiös kulturfestival för familjer.

Ossi Carp: Svenskarnas parti går ut på Skeppsholmen, till Moderna museet. Där arrangeras, med anledning av nazisternas marsch, en extra visning av ”Moderna Museet gillar olika”.

Robert Holender: En person gripits i samband med protesterna mot nazistmötet i Stockholm, enligt TT. – En person har gripits på förmiddagen i centrala Stockholm, misstänkt för förberedelse till grov misshandel, säger Towe Hägg, pressinformatör vid Stockholmspolisen.

Ossi Carp: ”Välkommen att lära från historien så att vi aldrig igen måste uppleva nazismens omänsklighet. Med kunskap, vidgade perspektiv och öppna samtal vill vi vara en plats där ökad förståelse för olikheter kan gro och växa”, skriver Moderna museet.

Ossi Carp: Operan, vars framsida vetter mot Gustav Adolfs torg, har meddelat att dess ljusskyltar som normalt informerar om föreställningar kommer att användas för positiva budskap om mångfald.

Ossi Carp: S:t Jacobs kyrkklockor vid Kungsträdgården under nazisternas demonstration, så som Jönköpings kyrkklockor först varnade för fara när Svenskarnas parti var där den 1 maj. Stockholms domkyrkoförsamling håller samtidigt, inne i kyrkan, andakt för allas lika värde oavsett bakgrund.

Carl V Andersson: De sista hundra metrarna av Kungsträdgården ner till Strömgatan är avspärrade.

Mikael Delin: Tio minuter innan demonstrationen är Gustav Adolfs torg antagligen Stockholms mest öde plats. Bara poliser och journalister som rör sig i utkanten. Ingen från Svenskarnas parti syns till.

Mikael Delin: ”Kampen fortsätter, rasismen ska krossas”, ekar över det öde torget från närliggade Kungsträdgården. ”Inga nazister på våra gator!” Talkörerna blir högre och högre allt eftersom mötestiden närmar sig.

Mikael Delin: En 16-årig tjej som ska demonstrera mot SVP har hamnat på fel sida avspärrningarna och får hjälp av polisen att ta sig ut utan missförstånd.

Carl V Andersson: Med några få minuter kvar börjar demonstranterna väsnas med trummor och tutor. En stark talkör ljuder i kvarteren. Ramsor som ”Krossa fascismen, nu, nu, nu” hörs.

Ossi Carp: Polisen vill inte berätta något om den person som greps tidigare på lördagen, misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

Mikael Delin: Nu tågar nazistiska Svenskarnas parti in på torget utanför operan omgivna av kravallutrustad polis. Motdemonstranternas ramsor övergår i ett vrål i protest.

Mikael Delin: Flera medlemmar av SVP bär sköldar.

Mikael Delin: Klockorna från närliggande St: Jacobs kyrka slår.

MikaelDelin: Motdemonstranterna i Kungsträdgården är män och kvinnor i alla åldrar. Svp nästan uteslutande män. En del med sköldar och skyddshandskar.

Carl V Andersson: ”Nazzesvin, nazzesvin, nazzesvin”, ”inga nazister på våra gator” ropar stora grupper

MikaelDelin: Polisen ställer upp med polishästar. Motdemonstranternas ramsor övergår i burop och busvisslingar. Händelserna i Malmö färska i minnet.

MikaelDelin: Små subtila protester syns på Gustav Adolfs torg. FP:s valaffischer "Ja till invandring, nej till rasism" på varje stolpe. Tillfällighet?

Frågande: Varför skriver Ossi Carp "nazisterna"?Är dom uttalat nazister? Går dom med armbindlar med hakkors? Pratar dom om att dom vill förinta judarna?Eller hur kommer det sig annars att han använder just ordet "nazisterna"? Jag bara undrar......som om det här inlägget kommer publiceras. Suck...
Robert Holender: När Nationalsocialistisk Front (NSF) bytte namn till först Folkfronten och sedan Svenskarnas parti så handlade det endast om ett namnbyte, enligt Säpo. NSF:s mål att avskaffa demokratin och införa ett nationellt styre är också SVP:s, enligt Säpo.I en intervju i Laholms tidning i förra året svarade Ahn-Za Hagström, säkerhetsanalytiker på Säpo, på frågan om Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti:”Ja, i den bemärkelsen att nazism är en förkortning av nationalsocialism. Dagens Svenskarnas parti började som Nationalsocialistisk front år 2002, en organisation som ville ta makten på demokratisk väg för attsedan avskaffa demokratin. De ställde upp i kommunala val både år 2002 och 2006, men bedömde att begreppet ”nationalsocialism” i partinamnet var ett hinder för att få de röster man ville ha och byttedärför namn år 2008: först till Folkfronten och sedan till Svenskarnas parti.”http://www.laholmstidning.se/article/20130418/SJOBO/130419520/-/expo-nazister-som-bytt-skepnadSvenskarnas parti benämns också som nazistiskt av historikern Heléne Lööw som specialiserat sig på svensk nazism. Granskningsnämnden för radio och tv har slagit fast att det är opartiskt och sakligt att benämna Svenskarnas parti som nynazistiskt. http://www.radioochtv.se/CaseDecisions/211759.pdf

Albert Johansson: Varför annvända skällsordet "nazister" om Svp? Om det är en liten skara människor som känner sig förtryckta och hänsynslöst övergivna av massinvandringen. Nu ser du att bli Svensken som blir förtryckt så som Samerna en gång blev.
Robert Holender: Hej Albert, se nedan.

Marianne: Nazismens grundtes är hot mot folkgrupper, varför jag anser att nazismen borde förbjudas i Sverige och världen.

Jompa: Är inte denna stora polisnärvaro provocerande? Kan vi inte konstatera det redan nu? Det kommer ju att bli facit av denna dag.

Pontus: Marianne har helt rätt. Underligt att frågan om förbud inte kommit upp i valet.

undrande: Vad är medias argument att ge detta så mycket "plats"....man går ju lite deras ärende....
Robert Holender: Hej, vi tillämpar det som ibland kallas konsekvensneutralitetsprincipen. Det innebär bland annat att vi inte väger in vilka som gynnas eller missgynnas av en viss publicering – det avgörande är allmänintresset. Vår bedömning är att det är stort i det här fallet.

Andreas Ö: Albert: Angående huruvida de är nazister eller bara missförstådda och förföljda. "Är du trött på att tvingas göda snyltdjur?" säger Svenskarnas Parti som huvudpoäng i officiell valfilm efter att en person krossar en mygga med handen. De är ej oskyldiga lamm. Detta är en allvarligt snedvriden rörelse som vi måste hjälpa till rätta på något sätt (ej med våld).

Emil: Eftersom SvP är uttalat antidemokratiskt är det skrattretande att de får tillstånd att utföra dessa demonstrationer som är en demokratisk rättighet.

Mikael Delin: Operan har skyltat om mot torget. ”Operan för mångfald” och ”Operan gillar olika” står det på skyltarna.

Kalle: @Emil. Är RF så värst demokratiska då?

”Operan gillar olika”. Foto: Mikael Delin ”Operan gillar olika”. Foto: Mikael Delin

Mikael Delin: Många frågar hur många demonstranterna är. Svårt att få en överblick men motdemonstranterna är tusentals. Där jag står på torget med SVP kanske det är hundra nazister uppdelade i två grupper. En med fan- och skyltbärare, en som bara väntar på att mötet ska börja.

Alex: Till er som undrar över nazist-stämpeln. Hitler tog makten med nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Svp hette nationalsocialistisk front för några år sedan och de har i princip samma politiska budskap.

Neme: Emil har rätt; "Yttrande- och föreningsfriheten är viktiga grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Det finns dock inget som säger att rasistisk propaganda ska skyddas av dessa friheter. Tvärtom säger såväl FN:s rasdiskrimineringskommitté som FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna och Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter att rasism och främlingsfientlighet är oförenligt med demokratiska principer. Europakonventionen förbjuder uttryckligen missbruk av rättigheter." //FN http://www.fn.se/press/arkiv/arkiv-2007-2010/tal-och-artiklar/2008/forbjud-rasistiska-organisationer-i-sverige-/

MikaelDelin: Uppdateringarna sker sporadiskt pga svår uppkoppling. Svp har inte börjat ännu men polisen verkar göra sig redo och omgrupperar.

Carl V Andersson: Grupper av motdemonstranter skriker slagord mot polisen. När en samling poliser rör sig genom demonstranterna blir ropen öronbedövande.

Carl V Andersson: Två explosioner hörs. Demonstranter slänger knallskott över avspärrningarna. Ridande polis står redo. Hjälmförsedda poliser posterar sig vid de mest högljudda.

MikaelDelin: Motdemonstranter håller upp skyltar med namn på personer som dödats av nazister. För många för att hinna återge.

Ossi Carp: Uppgifter cirkulerar om att motdemonstranter skulle ha gripits på ett tak i anslutning till Gustav Adolfs torg. Polisen tillbakavisar att någon skulle ha frihetsberövats, men vill inte säga om någon avvisats från taken. Polis är på plats på taken runt torget.

Carl V Andersson: Nya knallskott. Polisens hästar skräms av smällarna.

MikaelDelin: Någon aktivitet med poliser syns på operans tak. Polisen säger att man fått uppgifter om personer som tagit sig upp men bekräftar inte något gripanden.

MikaelDelin: Plötsligt märkligt tyst på Gustav Adolfs torg. Bara polishelikoptern som hörs.

MikaelDelin: SVP-funktionärerna har "oömma kläder" och svarta solglasögon. Delar ut små skyltar i trä.

Gurka: Varför ger man demonstrationstillstånd till motdemonstranterna? Det är uppenbarligen pga den stora mängd vänsterextremister bland de så kallade motdemonstranterna som gör att hundratals extra poliser har kallats in, mängder av polisfordon, hästar, polishelikoptrar etc vilket kostar samhället enorma summor.
Robert Holender: Stockholmspolisen har beviljat demonstrationstillstånd för gruppen Stoppa nazismen – aktivt ickevåld (SNAIV) för en demonstration vid Norrbro. Det förekommer dock motdemonstrationer på andra platser. För dessa har inget tillstånd sökts. Polisen har dock inte rätt att stoppa en demonstration bara på de grunderna att tillstånd inte sökts.

Per Nyberg: Beatrice Ask, det vore klokt, och klädsamt för dig, att lägga prestige åt sidan och ta till dig av vad FN anser i fråga om att ge tillstånd till öppet nazistiska partier att sprida sin våldsideologi. En politiker kan kanske inte ändra sig men hon kan göra en ny bedömning, som bekant.

David Andersson: Det är hög tid att lyfta frågan till våra politiker: Skall det verkligen vara tillåtet att sprida främlingsfientlig propaganda?!

Anders: @Kalle: Vad har RF med det här att göra?

Carl V Andersson: Stockholmspolisens hundenhet ställer upp sig med munkorgsförsedda schäfrar strax ovanför där tåget ska gå.

Kalle: @Alex Nationalism och nazism är inte samma sak. De påminner en hel del om varandra, men att sätta likhetstecken blir fel. Nazismen är den typen som praktiserades av A. Hitler, och som jag tom tror att han själv myntade?

Kalle: Jag tror inte detta är vare sig ett demokratiskt eller antidemokratiskt problem, inte heller som handlar om våld eller ickevåld. Det handlar nog mest om att några sticker upp och har diametralt motsatt åsikt mot den gängse normen.

Elvira: Flera grupperingar av motdemonstranter, bara några har tillstånd att motdemonstrera, andra inte. 10.000 utan tillstånd, tufft för polishästar, poliser!

MikaelDelin: En svartklädd person syns på operans tak. Brandbilar är där för att få ner honom.

M: Förstår inte att en uttalad antidemokratisk organisation får tillåtelse att demonstrera. Rätten att demonstrera borde endast gälla demokratiska organisationer.

MikaelDelin: Tidigare uppgift enligt DNs fotograf @thegerstrom

MikaelDelin: Nu börjar SVP tala.

Karl-Johan: Min fråga? Varifrån har partiet fått sin stämpel "nasistisk-antinågonting" Om ni läser deras partiprogram tycker jag att där inte finns några skäl till dessa "oförskämdheter"
Robert Holender: Såväl Säkerhetspolisen (Säpo) som ledande experter på nazism och högerextremism benämner Svenskarnas parti som nazistiskt. Om detta finns det ett inlägg nedan.

Petter: @Kalle. Är den liberala kapitalismen så värst demokratisk då? Anledningen att SVP ej borde få demonstrera är att de förnekar faktumet att varje människa har samma värde. Det gör inte RF.

Thomas: Man skäms att vara Svensk. Hur kan ett nazistiskt part få tillstånd att demonstrera???

Ossi Carp: Polisen bekräftar att åtminstone en person är uppe på Operans tak. Räddningstjänsten är på väg upp för att plocka ner vederbörande.

MikaelDelin: SVP är arga på medier som, enligt dem, ger en falsk bild. Oklart exakt vad smutskastningen utgörs av, men den innefattar bilder av våldsförhärligande.

Minst en person har tagit sig upp på Operans tak. Foto: Nicklas Thegerström Minst en person har tagit sig upp på Operans tak. Foto: Nicklas Thegerström

MikaelDelin: Männen med sköldar applåderar. En ensam kvinna längst bak buar.

Carl V Andersson: En stor mängd civilklädda spanare rör sig i området. Ambulans och räddningstjänst står beredda. Nationella insatsstyrkan om bombgruppen ska också vara på plats.

Trött: Vad säger egentligen lagen, vad krävs för att man måste tillåta en demonstration? Kostar det pengar att få tillstånd? Hur ofta och var får man ha den? Kan vi inte tvinga fram en lagändring genom att tok-ordna massvis med demonstrationer överallt så att regelverket tvingas ändras? Sen kanske SvP ändå kommer få ha en demonstration, men det tillåts bara ha det i nån skog på söndagar.
Robert Holender: Varje medborgare är i regeringsformen (RF 2:1) garanterad rätten att anordna och delta i en demonstration på allmän plats. Demonstrationsfriheten är inte absolut utan får begränsas, men endast av hänsyn till rikets säkerhet, till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen, till trafiken – eller för att motverka farsot (RF 2:14).

Marianne: Bra skrivet av Per Nyberg! Jag håller fullständigt med.

MikaelDelin: SVP påstår att motdemonstranterna inte vet vad de protesterar mot.

Gurka: Det är klädsamt att Beatrice Ask för en gångs skull står upp för demokratiska värderingar. Det har hon inte tidigare gjort.

Joar: Bara en diktatur ska ha rätten att förbjuda folks tankar. Utryck för dessa kan döremot vara olagliga om det hotar andra men tanken kan aldrig få bli olaglig.

MikaelDelin: I bakgrunden, räddningstjänsten på väg upp på operans tak. http://t.co/ApuFZ3HXZB

Kevin: Att behöva be om tillstånd för en demonstration eller motdemonstration är ett skämt i en demokrati. Och allt tal om att förbjuda vissa uttryck är likadant. Det är inte bara nassister (som SvP och SD) som man ska vara rädd för men också staten som använder kan använda sin makt för att förbjuda vissa "undesirables"; det är mycket bättre att tillåta nassisterna att prata än att låta staten hålla folk tysta; idag nassiterna imorgon anarkister, kommunister, osv. Staten ska inte vara lösningen till allt.
Robert Holender: Hej Kevin, se gärna svaret nedan – det berör en del av det du är inne på.

Rikard: Hur kommer det sig att Svenskarnas Parti kan heta som de gör? Borde det inte vara fråga om en slags missvisande marknadsföring?

Kalle: @Petter Jo, vi kanske skulle ta och förbjuda kapitalistiska liberalister också? Då har vi en ren humanistisk diktatur. Alla som inte har de rätta åsikter förbjuds. Njea, det blir konstigt.

Gamle Häggen: Jag är en fd aktivist inom den nationalsocialistiska rörelsen. Vi ville alltid ha motdemostrationer pga att även dålig publicitet är bra publicitet. Det bästa är att inte bry sig om extremister. Syns man inte så finns man inte so simpel as that.

MikaelDelin: En ensam SVP-sympatisör närmar sig avspärrningen mot riksdagen. Motdemonstranterna skriker. Polisen pratar med honom och han vänder.

KonstitutionellRepublikan: När man ser partierna som samlas i STHLM så förstår man vad (folk)demokrati egentligen leder till.

Marianne: Joar: Nazismen hotar andra människor i hög grad. Inte bara judar, även andra som kommer från olika delar av världen eller som har föräldrar som kommer från andra länder än Nordeuropa.

Peter Rogneholt: Tråkigt att inte fler förstår en så enkel sak som att alla ska ha rätt att uttrycka sina åsikter oavsett vad vi tycker om dem. Låt nazisterna sprida sin dynga så får väl vi andra säga emot, verbalt och skriftligt men inte med våld.

MikaelDelin: SVP fick alltså totalt 681 röster förra riksdagsvalet.

MikaelDelin: De tycker att demokrati är ett experiment och att bara människor som tillhör det "västerländska genetiska arvet" ska vara svenska medborgare

Johan H: Finns det poliser bland SvP:s åhörare med uppgift att lyssna efter uttalanden som kan klassas som hets mot folkgrupp?
Robert Holender: Hej Johan, det finns ett stort antal poliser på plats – både civilklädda och uniformerade. Exakt vilka direktiv de fått inför nazistpartiets möte och motdemonstrationerna vet jag inte. Men en grundläggande uppgift som polisen alltid har är att förebygga och beivra brottslighet.

MikaelDelin: "Blä." Står på en tryckt banderoll som någon hängt från en balkong. På torget nedanför talar nu SVP:s ordförande.

Rams: När kommer kavalleriet?

Somir: Rätten att demonstrera gäller även mörka partier.

Joar: @M hur avgör man om en demonstration är antidemokratisk eller inte? Ska motdemonstrationer som nu i för sig saknar tillåtelse få tillstånd om dessa har deltagare som är emot demokrati fast på vänster sidan?

Anna: Varför arresterar inte polisen talare från SVP när de hetsar???

Liberal: Till alla er som vill förbjuda åsiktsyttringar. Bör detta även gälla kommunister? Mig veterligen är deras historia inte heller helt rumsren

Vikan: Svps hemsida verkar ha blivit attackerad... https://www.svenskarnasparti.se

Björn: @Gamle Häggen. Precis, min fru sa att det är som med en treåring. Om de står och skriker så vänder man på ryggen och går därifrån. Då tappar de snabbt sugen. Tänk om SVP hade haft 13 personer som stod och titade på dem. Då hade ingen brytt sig!

Elvira: Joar, så sant! Demokrati-demonstrations-yttrandefrihet gäller också för dem med obehagliga åsikter.

MikaelDelin: Partiordförande Stefan Jacobsson säger att SVP ska förändra landet - "en jäkla smäll". http://t.co/MH5Ee9PcwH

jonte: Det är en stor naivitet som ligger till grund för de som argumenterar att alla har rätt att uttrycka sina åsikter. Nej och åter Nej. Det är inte anständigt att låta nazister demonstrera i offentligheten.

Ossi Carp: Polisen bekräftar att ett femtontal personer har omhändertagits på Jakobsgatan misstänkta för brott mot maskeringslagen.

M: Jösses vad sår i ögonen man får av ordet nazistisk. Ska ni kalla moderater för borgare och vänsterpartister för kommunister om ni nu ska ha en historisk prägel på epiteten?

Vikan: Hur länge pågår SVPs demonstration?
Robert Holender: Tillståndet SVP beviljats gäller till klockan 17.

Gurka: Är det häst mot folkgrupp nu?

Ossi Carp: Bengaler och andra projektiler som avger rök ingår nu i bildflödet från området kring Kungsträdgården.

Ry: Är nazisterna fortfarande på Gustav Adolfs torg?
Robert Holender: Ja.

MikaelDelin: En spade är en spade och en svensk är en svensk, säger SVP:s partiledare och uppmanar till stolthet.

Johan S: Hur många är demonstranterna från SvP? De känns ju inte i numerär som ondskans armé som ska tåga ut ur Mordor och de goda är i underläge. Jag har sett något tåg/demonstration tidigare som SvP genomförde som passerade huset där jag bor...det var en sorglig samling människor...förutom likheter i främlingsfientlighet med sina systerpartier så känns ju de vänsterextrema mer lika de tyska Nazisterna i frågan om metod.
Robert Holender: Det rör sig uppskattningsvis om 100 demonstranter från SvP.

Carl V Andersson: Ett högljutt meningsutbyte och burop uppstod när ”vanliga” antinazister försökte vädja till en grupp mer aggressiva personer att lugna ner sig, att demonstrera fredligt. Vid tillfället försökte några av dem välta eller riva kravallstaketet.

Fanna: Hur många beräknat ni är där för att delta i SVPs demo? Finns det åhörare på plats som är där för att lyssna på deras åsikter?
Robert Holender: Uppskattningsvis rör det sig om 100 personer.

Calle: Den som påstod att SD är "nasistiskt" nedan, vet inte vad han pratar om. SD är inte heller rasistiskt. Det är en milsvid skillnad på att vilja begränsa invandringen, lyfta upp den misslyckade integrationen och hjälpa folk på plats mot att vara nazist. Mer kunskap tack!

Andreas: Svp är ett av de minsta partierna i vårat land. Naturligtvis med fruktansvärt budskap som dock aldrig kommer tilltala den stora massan i ett sådant land som Sverige. Självklart kommer en viss typ av människor alltid stödja ett sådant parti, men att nazismen skulle bli stor i Sverige är inte troligt. Det går inte att jämföra med Tyskland på 30-talet, det fanns en grundläggande bitterhet och missnöje i det landet på den tiden. Varför bjuder folk dessa människor på gratispubliciteten? Dessa motdemonstranter är partiets bästa valarbetare. Låt de stå och prata för sig själva inför 50 rakade skallar. Den här politiska avarten kommer alltid att finnas, gör den inte större!

Öhman: Vad står det på Operans ljusskyltar, och varför sänder ni inte livevideo?
Robert Holender: Kungliga Operan visar skyltar med budskap som ”Operan för mångfald” och ”Operan gillar olika”.

M: @Joar det borde inte vara så svårt att kontrollera. Är det uttalat antidemokratiskt oavsett om det är nazister eller kommunister, förbjud sällskapet att hålla demostration

Jessica Hyde: De som demonstrerade mot nazismen på 30-talet hyllas som hjältar. När exakt samma sak händer nu ses de som antidemokrater. Historielösheten och liberalers hyckleri når nya bottnar. Jag skäms.

F: Hur många uppskattas svp vara?
Robert Holender: Cirka 100 personer.

erik: De idioter som gjorde en rusning var en mycket liten grupp, de blev direkt utbuade av oss andra!

Kalle: @Robert Holender Jimmie Åkesson sa i ett av sina senste tal att han var soicalkonservativ och nationalsocialist. Är det är korrekt att kalla honom för nazist då?
Robert Holender: Hej Kalle, mig veterligen har inte experter på nazism och högerextremism – exempelvis Säpo eller historikern Heléne Lööw – gett SD-ledaren ett sådant epitet.

Elvira: De ungdomar som varit o krigat i IS i Irak/Syrien, skulle de få demonstrera och propagera för IS då? Det finns alltså ingen gräns för vilka som får demonstrera?
Robert Holender: Svaret på dina frågor är så vitt jag förstår i tur och ordning ja och nej. Ja, även den som krigat för IS skulle tillåtas att anordna och delta i en demonstration. Och nej, den svenska lagstiftningen undantar inte någon från demonstrationsfriheten – vem som helst får demonstrera.

Kenta: Motdemonstranterna går SvP:s ärenden. Utan motdemo skulle typ åtta SvP-anhängare stå och huttra på torget och tycka synd om sig själva. Nu får de bekräftelse på att de är Mycket Betydelsefulla, när de i verkligheten i förra valet bara samlade ca 600 röster och är fullständigt marginella. Bygg inte deras egon, gå hem!

MikaelDelin: Får frågor om våldsamheter. Där SVP talar är det helt lugnt. Motdemonstranterna är på långt avstånd. Polis på plats säger att inget kastats.

KB: Åsiktsfrihet är en sak. Yttrandefrihet en annan. Utanför den privata sfären är det ett lagbrott att yttra rasistiska åsikter. SvP:s åsikter och symboler borde ge polisen anledning att neka dem tillstånd att demonstrera.

Petter: Calle: Att vilja hjälpa andra människor, som inte är svenskar, endast till den grad att det inte kostar oss något nämnvärt är att göra skillnad på människor (vi hjälper dem på plats och inte här = vi behöver inte ha dåligt samvete, och heller inte se dem). Det är i första hand nationalistiskt, men även rasistiskt.

LM: Jimmie Åkesson kallar sig inte nationalsocialist. Han kallar sig socialkonservativ och nationalist.

Fredrik: Hur kan detta torgmöte, som bara är ett internt möte som kostar samhället miljoner, få tillåtas?
Robert Holender: Hej Fredrik, varje medborgare är i regeringsformen (RF 2:1) garanterad rätten att anordna och delta i demonstrationer. Den rättigheten är inte avhängig den kostnad polisinsatser med mera utgör för samhället.

Ossi Carp: Poliser får såväl knallskott som andra föremål kastade på sig. ”Vad för slags föremål det rör sig om går vi inte ut med eftersom det ju kan leda till missuppfattningar”, säger Stockholmspolisens tpresstalesperson Lars Byström.

Kevin: @Calle: framstegspartiet + sverigepartiet + BSS -> SD. Dvs fasister, rasister, nazister. Lite färre uniformer för tillfället, dock.

Mac: Var inte en av sakerna nazisterna gjorde i Tyskland att just förbjuda dem som enligt de hade fel åsikt

MikaelDelin: Nu går nazistiska SVP genom Stockholm.

MikaelDelin: Rätta sagt: snart. Det tar tid att få ledet rakt. Partiledare, fanbärarna och männen med sköldar i täten.

Y: Robert Hoelander: "Demonstrationsfriheten är inte absolut utan får begränsas, men endast av hänsyn till (...) ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen" är inte bristen på ordning och säkerhet vid nazistiska möten orsak nog för polisen att neka demotillstånd?
Robert Holender: Det är en åsikt som förts fram många gånger. Samtidigt som polisen ska garantera den allmänna ordningen så har den också till uppgift att se till att alla svenska medborgare kan tillämpa de grundlagsstadgade fri- och rättigheterna. På regeringens hemsida listas följande fri- och rättigheter: Yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden. Mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk. Demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats. Föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften. Religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

S.: Instämmer med Kenta. Ge dom inte mer uppmärksamhet, låt dom stå ensamma med sina vidriga åsikter . Hade ingen motdemonstration ägt rum hade inte svp fått någon bekräftelse som parti. Men det får dom nu och det gör mig också arg att människor inte ska kunna åka in till stan pga av det här. & det skrämmer mig lika mycket att det finns människor där ute som avgör vad som är rätt respektive fel åsikter .

Alex: Nazismens historia verkar inte vara liberalernas starka sida. Passivitet fungerar inte mot nazismen. Teorin om att det är motdemonstranternas fel att SvP får uppmärksamhet stämmer inte. Nazismens frammarsch på 30-talet berodde på den ekonomiska och finansiella katastrof som rådde. Europa idag är bara i början av den depression som komma skall och i samband med att människor blir arbetslösa kommer partier som SvP att växa. Tyvärr.

MikaelDelin: På SVP:s skyltar: "Pengarna till folket"och något finstilt som bara går att läsa på riktigt nära håll.

MikaelDelin: Ett ungt par med barnvagn har kommit för att lyssna på SVP. "Händelserna i Malmö gjorde mig nyfiken på vilka de är", säger pappan.

Kalle Holmberg: Talkörer hörs från SVP-tåget, som ännu inte rör sig: ”Sverige åt svenskarna.”

MikaelDelin: Nu börjar det tidigare tysta SVP-ledet plötsligt ropa. "Sverige åt svenskarna." En takttrumma har börjat slå.

MikaelDelin: Fortfarande sitter det minst en person på en avsats på operans tak.

MikaelDelin: Nu går SVP. "Sverige åt svenskarna!" Motdemonstranterna skriker i protest bakom avspärrningarna.

Kalle Holmberg: Tåget rör sig, utmed kajen ner mot Kungsträdgården.

Fredrik: Fråga till Robert Holender: Stämmer det verkligen att terrorister (som tex företrädare för Islamiska Staten) skulle få demonstrationstillstånd? Inte är det väl tillåtet att propagera för terrorism? Eller?
Robert Holender: Hej Fredrik, det är i stort sett fritt fram att propagera för vad som helst så länge man håller sig inom lagens råmärken. Men att uppmana till terrorism eller annan brottslig verksamhet är ett brott i sig. En sådan uppmaning skulle alltså kunna leda till åtal.

Calle: Petter: nationalism är att hylla/hedra sitt land och handlar inte om att nedvärdera andra grupper. Rasism är hat mot människor av andra raser / folkgrupper. Hat är inte detsamma som frånvaro av en oändlig vilja att hjälpa alla som har det svårt.

Yoko: Varför skyddar Sverige nazister och d svenska polisen slår oliktänkande.

MikaelDelin: Knallskotten avlöser varandra. Inte i närheten av SVP men smällarna är ändå öronbedövande.

Christer Magnusson: Varför lämnar ni inte demonstranterna i fred. Allt tumult och alla motdemonstranter ger dem ju bara mer reklam. Vem skulle bry sig om de stod ensamma på gatorna?

Kalle Holmberg: En polis tycks ha skadats av något och förs undan av kolleger.

Kalle Holmberg: Sammandrabbningar tycks vara på gång, kravallstaket har välts. Rök breder ut sig och sirener från utryckningsfordon hörs.

Kalle Holmberg: Polisen går in med rytteri i Kungsträdgården.

Historia: Undrar om någon i Svenskarnas Parti läst Anne Franks dagbok eller sett filmen Sophie Scholl...

Kalle Holmberg: Själva tåget har nått Skeppsholmen. DN:s reporter på plats, Mikael Delin, konstaterar att nazisterna och motdemonstranterna inte kommer i närheten av varandra.

MikaelDelin: Polisen har hittills effektivt skärmat av hela SVP:s väg. De två demonstrationerna är helt åtskilda.

Kalle Holmberg: Polisen flyttar avspärrningar.

Robert Holender: En polis fick hjälp av sina kollegor att ta sig från Kungsträdgården efter att ha skadats av ett knallskott, säger DN:s reporter Carl V Andersson.

MikaelDelin: SVP ska nu vända på Skeppsholmen. En liten grupp motdemonstranter står vid vägen mot Moderna museet. "No pasaran."

Kalle Holmberg: Motdemonstranter och den åskådande allmänheten har i stort sett bara poliser att fästa ögonen på, i Kungsträdgården med omkringliggande gator. Talkörer hörs.

Robert Holender: DN:s reporter Carl V Andersson som är på plats i Kungsträdgården bedömer att ett par tusen motdemonstranter samlats där. Den absoluta majoriteten deltar i demonstrationen under fredliga former. Ett antal demonstranter angriper polisen med knallskott. Delar av ett kravallstaket har också slängts mot poliserna, enligt DN:s reporter i Kungsträdgården.

Elvira: Polishundarna och Polishundarna blir nervvrak av att höga smällare och motdemonstranter som ger sig på djuren, så var det i Limhamn och motdemonstranter verkar inte ha respekt varken för djur eller Polismyndigheten. Jag känner mycket för djur som används som krigs-militär-polisVerktyg. Tråkigt.

Robert Holender: Polisen har svarat med tårgas mot de demonstranter som kastat knallskott, enlig DN:s reporter Carl V Andersson.

LM2: Jag håller inte med om att det är fel att demonstrera mot SvP pga att det ger dem mer uppmärksamhet än de skulle få annars. Det ger mig hopp att veta att det på varje nazist går mångfaldigt fler antinazister.

Markus: Ibland beklagar sig vissa (i synnerhet SD:s anhängare) att man "inte får ha åsikter" i dagens Sverige. De glömmer att det är allas rättigheter att ha egna åsikter om deras åsikter! Det är inte självklart att man får stå oemotsagd och sprida det många andra kallar dynga. När vi har riktiga nazister som demonstrerar är det inte så konstigt att folk sluter upp och visar sitt missnöje med detta, allt annat vore sjukt.

JB: @Alex det var inte passivitet mot nazizterna på 30-talet utan under många år ett gatukrig mellan nazister och kommunister. Eftersom sovjetdiktaturen redan fanns som varnande exempel var det nog många som valde att stödja nazistena av rädsl att kommunisterna skull införa samma diktatur i Tyskland.

ArgaMagistern: Är det lagligt att kasta knallskott inne i stan?
Robert Holender: Nej.

Kalle Holmberg: Tåget är nu på väg tillbaka mot Gustav Adolfs torg, utmed Blasieholmskajen.

MikaelDelin: På Grand Hotels balkong står människor i solen och dricker vin. En efter en börjar bua när SVP går förbi. Snart når tåget Kungsträdgården.

Kalle Holmberg: Tåget passerar Kungsträdgården, på Strömgatan. Motdemonstranter och åskådare hålls bakom staket, ett hundratal meter upp i parken.

Y: Robert Hoelander: Yttrandefrihet är påbjudet av lag, men likväl är det förbjudet av lag att offentligt uttrycka rasistiska åsikter. Polisen blundar alltså för (bland annat) ordning och säkerhet för att kunna tillämpa yttrandefrihet. Väger vissa lagar tyngre än andra? Vilka är det i så fall som bestämmer vilka lagar som ska och inte ska tillämpas?
Robert Holender: Den svenska yttrandefrihetsgrundlagen ger dig rätten att säga nästan vad som helst, men det finns gränser – lagen tillåter naturligtvis inte brott som hets mot folkgrupp eller förtal.

Greger: @Yoko, det är inte nazismen som skyddas utan dess diametrala motsats: demokratin. Motdemonstrationen ger ingenting, alla vet redan att SvP är galningar. De enda som vinner på våldsamt motstånd är SvP.

Klarabo: Demonstrationsrätten är ju väl utredd, men kan inte polisen anvisa alternativa platser/färdvägar av ordningsskäl?
Robert Holender: Jo, det kan polisen göra och det är vad den anser att man gjort i det här fallet.

MikaelDelin: Klockan är 17 och SVP är tillbaka där de började. Motdemonstranterna är fler och låter mer den här gången. Oroligt vid avspärrningarna.

Kalle Holmberg: En kvinna som poängterar att hon är på plats för att visa sin avsky för nazister som tågar i ”vår stad” säger till Aftonbladet tv vad hon tycker om de hätska motdemonstranterna: ”Jävla snorungar!”

Mathias: Robert Holender: Din kollega måste nog ha sett fel. Mig veterligt får väl svensk polis inte ens använda tårgas.
Robert Holender: Jag tror att du har rätt. Vi söker polisens ledningscentral för besked. Återkommer strax.

MikaelDelin: En flaska kastas över avspärrningen och slår ner en meter från mig.

Gurka: De så kallade fredliga demonstranterna, varför gör dom inget för att bunta ihop den "lilla klick" av våldsamma demonstranter som beblandat sig med dem och helt enkelt lämna över dem ihopbuntade till polisen?

Björn: Hur många är demonstranterna/SvP?

Stewie: Fredrik: det är motdemonstranterna som brukar våldet som är den faktiska kostnaden. Om demonstrationståget får gå fritt från våldsbejakande motdemonstranter så skulle inte polisen behöva skydda demonstranterna. Våld hör inte hemma i demokrati och yttrandefrihet. Börja inskränk och till slut så har vi inge yttranderihet. Demokrati har för och nackdelar som måste vägas mot varandra

Kalle Holmberg: SVP-tåget såg ut att bestå av ett 30-tal personer. Motdemonstranternas antal är tills vidare svårt att bedöma – bland alla som hölls utanför avspärrningarna fanns förstås också de som ville följa vad som hände, utan att hetsa upp sig. Vi hoppas kunna återkomma med antalsbedömning

Kalle Holmberg: Flera poliser uppges ha blivit skadade, skriver TT. En av dem ska ha fått ett knallskott i ansiktet. ”Han ska ha klarat ögonen och är åter i tjänst”, säger Lars Byström, polisens presstalesperson. Han hoppas nu på att flera personer ska kunna gripas för våldsamt upplopp. ”Det har bland annat kastats flaskor mot polisen”, säger han.

Alex: Stor eloge till DN som släpper fram kommentarer/åsikter från "alla" sidor! Nazismen kan slås tillbaka genom debatt och genom att vara med på de motdemonstrationen som finns! Men att låtsas som att problemet inte finns och tro att SvP består av ett fåtal galna personer är att vara naiv och inte förstå den politiska ideologi som gror och växer i europa. Nazister är inte galna personer utan tror på nazismen som en politisk ideologi. De tror inte på alla människors lika värde och de vill avskaffa demokratin som den är idag. Det är samma propaganda som spreds på 30talet. Stå inte passiva utan visa er avsky mot deras politik!

MikaelDelin: Situationen känns på nytt lugnare runt torget där SVP och jag är. Många motdemonstranter men bara ramsor och visselpipor. Inga fler flaskor.

Kalle Holmberg: Tåget avvecklas nu, demonstrationerna är över. Uppgiften i denna spalt om att tårgas skulle ha använts av polisen mot motdemonstranter var felaktig. Lars Byström, insatsens presstalesperson, avvisar påståendet. ”Vi har pepparsprejat i något fall”, säger han. En polis skadades då ett knallskott studsade på polisens bröst och vände upp mot visiret. ”Polisen är åter i tjänst”, säger Byström.

Kalle Holmberg: Antalet motdemonstranter är en svårbedömd uppgift, enligt Lars Byström. ”Ett par tusen bör det ha varit i Kunsgträdgården, sedan är det ju bara så att under en lördagseftermiddag i centrala Stockholm så rör det sig mycket folk”, säger Byström.

Kalle Holmberg: En av de personer som tagit sig upp på Kungliga Operans tak greps av polisen, misstänkt för överträdelse av myndighets bud. Tidigare har en person gripits misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Ett femtontal personer är omhändertagna. ”Vi hoppas nu kunna gripa fler, vi har videofilmat skeendet”, säger Lars Byström.

MikaelDelin: De flesta motdemonstranterna och poliserna har lämnat. SVP väntar på att få åka hem. Nu gör vi snart samma sak.

MikaelDelin: Poliskälla säger till DN att polisen fortfarande inte har full kontroll.

MikaelDelin: Polisen försöker mota bort demonstranter på Drottninggatan. Det går väldigt långsamt.

Kalle Holmberg: Mötet och demonstrationerna må vara avslutade, men oron består i kvarteren intill Gustav Adolfs torg. DN:s Mikael Delin befinner sig på plats och ser att mängder av människor dröjer kvar på bland annat Drottninggatan, som är avspärrad. ”Och SVP-demonstranterna är kvar på torget”, säger Mikael Delin. SVP:arna väntar antagligen på att få komma därifrån, men det är okänt hur det ska gå till.

Simonamatata: Var någonstans i centrala stockholm befinner sig de flesta nu? Är det osäkert att röra sig i dessa områden, med barn tex?

Kalle Holmberg: Det är nog en god idé att tills vidare inte röra sig i kvarteren intill Gustav Adolfs torg, om man söker lugn och ro i city. Se rapporterna nedan.

Erik: Tog en bild på SvP-tåget och räknar antalet till ca 70-80 personer. I Kungsträdgården uppskattningsvis 2 000 aktiva demonstranter.

Liberal: Den blodiga kampen för att avgöra om vi ska förslavas under Nationen eller Proletariatet...

Kalle Holmberg: Anna-Lena Lodenius, journalist, författare och expert på högerextremism, följde Svenskarnas partis demonstration från början till slut. Hon anser att varje ord som partiet yttrar är väl genomtänkt och att partiet är väl medvetet om var gränserna går för hets mot folkgrupp. ”Det är inte så lätt att fälla enligt lagen om hets mot folkgrupp, därför att det krävs ett utpekande av en specifik grupp, på ett nedlåtande sätt och med tydligt motiv.” Enligt Lodenius är det ett praktiskt vägval att Nationalsocialistisk front för inte så länge sedan bytte namn till Svenskarnas parti. ”Jag är lite kluven till hur stor uppmärksamhet partiet får. Det är väldigt bra att man kämpar mot rasism och för allas lika värde, men jag kan tycka att det här partiet, som faktiskt är rätt litet, får mer uppmärksamhet än de förtjänar. Det är betydligt fler efter den här valrörelsen som kommer att veta att det över huvud taget finns”, säger hon till TT.

Kalle Holmberg: Deltagare i Svenskarnas partis demonstration fick hjälp av polisen att lämna Gustav Adolfs torg. ”Självklart måste vi se till att demonstrationen avslutas utan bråk”, säger Lars Byström, polisens presstalesperson, till TT. Deltagarna fick även poliseskort när de med pendeltåg tog sig till centrala Stockholm och Gustav Adolfs torg. ”Polis ska ha mött upp vid pendeltåget”, säger Lars Byström. Enligt honom är det nu lugnt på platsen men polisen kommer att finnas kvar för att säkra att inte våldsamheter utbryter.

Kalle Holmberg: Därmed avslutar DN direktrapporteringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.