Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/den-har-granskningen-handlar-inte-bara-om-karolinska-utan-om-nagot-storre/

STHLM

”Den här granskningen handlar inte bara om Karolinska, utan om något större”

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund. Foto: Allis Nettréus

Efter en lång rad avslöjanden i en granskning som nominerats till både Stora journalistpriset och Guldspaden kommer nu boken ”Konsulterna – kampen om Karolinska”. Där berättar DN-journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund om vad som hände när stora ambitioner, politisk prestige och ett nytt oprövat vårdkoncept fick styra omorganisationen av Sveriges största universitetssjukhus.

Rätta artikel

Varför ville ni skriva den här boken?

– Det finns en historia om hur den här omvandlingen av sjukhuset har varit möjlig och den är svår att sammanfatta i enskilda artiklar. Den här granskningen handlar inte heller bara om Karolinska, utan om något större. Den handlar om sjukvård och svårigheterna att styra den, säger Anna Gustafsson.

– Men också något som pågår i hela den offentliga sektorn, att man deprofessionaliserar yrken och tar in folk som är managementexperter som man sätter större tillit till än de som kan verksamheten, säger Lisa Röstlund.

Ni har båda arbetat länge som reportrar, vad är speciellt med just den här granskningen?

– Det jag tycker är fascinerande är att här finns det en politisk vilja att göra avtryck och bli världsomtalad pionjär och samtidigt ett väldigt komplext problem i hur man ska få sjukvården att gå ihop, med en åldrande befolkning och allt större sjukvårdskostnader. Och så kommer det ett konsultbolag med ett helt nytt koncept, som säger att ”vi kan göra er till omdanare som gör avtryck och dessutom lösa alla problem inom vården”. Allt i ett och samma paket, där en del av lösningen är att hålla borta de som kan vården från omorganisationen, säger Lisa Röstlund. 

– Det finns många delar av det vi visat i vår granskning som väcker starka känslor: Hur man använder skattepengar, hur patienter kommer i kläm och hur en modell blir viktigare än själva verksamheten, säger Anna Gustafsson.

Vad kommer hända med Nya Karolinska nu?

– Det finns olika teorier om det. Många har fått nytt hopp om en förändring, när det kommit en ny sjukhusdirektör som uttalat sig negativt om konceptet med värdebaserad vård. Men sedan han kom in i organisationen som är stöpt i detta, är han inte längre lika hård i sina uttalanden och det är oklart vad han egentligen vill, säger Lisa Röstlund.

– Men med en ekonomi som inte går att styra och ett sjukhus med allt färre patienter - och som dessutom producerar mindre vård, så är ju en förändring helt nödvändig, säger Anna Gustafsson.

Läs mer: Multisjuka Ingrid passar inte in i Karolinskas nya organisation: Jag orkar inte vara patient längre