Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Den leende expediten i Liljeholmen

Petter Lindén är systembolagsexpediten som folk gärna köar lite extra för att få handla av. Själv vill han förändra stockholmarnas kyliga attityd mot varandra och skulle han få bestämma över staden en dag skulle han anordna en stor glädjefest.

Petter Linden är trevlig, faktiskt väldigt trevlig, och enligt egen utsago är han nästan alltid glad. Men det finns en sak som gör honom arg.

– Orättvisor, och det kan vara allt från orättvisa i världen som till exempel förtryck eller segregation till orättvisor på jobbet, att någon blir förfördelad eller känner sig utanför. Jag vill att alla ska känna sig välkomna och sedda, säger han.

Vi träffas på Vetekatten, ett av hans favoritfik. Inredningen är klassiskt gammeldags med vita spetsdukar och möbler i trä. Petter beskriver det med ett av sina favoritord, mysigt.

Han är en av få privatpersoner som har en hyllningsgrupp på Facebook. I februari i år startades gruppen ”Det fantastiska systembolagskassabiträdet i Liljeholmen”. En av Petters kunder tyckte att han alltid var så trevlig när hon handlade och ville därför ge någonting tillbaka. Det var det fler som ville. Antal personer som gillade sidan ökade snabbt och ryktet om den ovanligt trevlige expediten spreds sig.

Trots att Facebookgruppen varit i gång i mer än sju månader var det först sista helgen i augusti som Petter fick reda på att den fanns.

– Hon som har startat gruppen kom fram till mig på en festival förra lördagen och berättade om gruppen. Jag blev som ett stort frågetecken, säger han och skrattar till.

Petter och Helena, som gruppens upphovsman heter, tog en bild tillsammans som lades upp på gruppens sida. Efter det har Petter varit inne flera gånger och läst vad folk har skrivit.

– Jag har både skrattat och gråtit. Det har varit allt från att det är värt att åka tre mil bara för att få handla av mig eller att någon börjar vackla i vad han tycker om alkoholmonopolet på grund av mig. Det har varit så fina saker.

Den senaste veckorna har intresset för Petter exploderat. Efter att han medverkat i flera medier har antalet personer som gillat Facebooksidan nästan fördubblats och är uppe i över 4 200 personer. Själv har han svårt att förstå vad som har hänt.

– Jag tycker att det är jättekul men det är också lite overkligt. Jag försöker landa i det här nu, säger han.

Petter sitter vid ett vitmålat bord i mitten av det lilla kafferummet. Han gestikulerar mycket när han pratar och kaffet som han har framför sig hinner kallna. När han ska beskriva sig själv stämmer det väl överens med bilden facebookgruppen ger av honom.

– Jag är en väldigt glad och social prick. Jag har nog alltid tyckt om människor, blir nästan lite hög på dem. Jag jobbar på två sociala arbeten och även om det är kassajobb så får jag så mycket tillbaka.

I sex år har han jobbat på Systembolaget vid Liljeholmen, sitt andra jobb på biograf har han haft sedan 2003. Eftersom hans två stora intressen är vin och film så är han väldigt nöjd med dem.

Petter föddes i Enskede men flyttade sedan med sin mamma till Vingåker och Sveg. Efter studenten bar det tillbaka till huvudstaden. Här har han bott sedan dess med ett avbrott på ett och ett halvt år som han tillbringade i Dublin. Han gillar Stockholm men kan bli trött på den attityd som finns i staden.

– Jag vill tro på ett varmare Stockholm, att folk ser varandra och pratar lite mer. Jag vill krama upp Stockholm. Klimatet är lite kyligt och lite för stressat här. Man kanske inte alltid hinner vara trevlig även fast man vill. Ibland känns det som att Stockholm försöker vara jättestort och egentligen är det ganska litet.

Hur tror du att det kan förändras?

– Gå med i min Facebookgrupp, nej jag bara skojade, säger Petter och skrattar högt. Jag kan bara göra mitt, försöka krama och se folk. Det kan vara svårt att ändra på människor men när det blir en sådan här respons på Facebookgruppen känner jag att det finns en chans. Jag är ju lite av en romantiker. Jag vill tro att det kan bli bättre, att Stockholm kan bli lite gladare.

En kvinna på kafét kommer fram och frågar om hon får låna en stol och Petter svarar ja med ett leende.

Har du alltid varit lika trevlig?

– Jag vill tro och hoppas det. Får nästan gå på vad andra säger om mig och jag får ju höra det väldigt ofta. Jag bjuder gärna på mig själv och jag är inte så bra på att vara blyg.

Petter Lindén

Ålder: 33

Bor: Svedmyra

Civilstånd: Glad singel än så länge

Aktuell med: Känd som Sveriges trevligaste systembolagsexpedit. Har fått en Facebookgrupp som hyllar honom och hittills har över 4 200 personer gillat gruppen.

15 frågor till Petter Lindén

Min senaste facebookstatus: Madonna – Here i come, (inför hennes konsert i Helsingfors).

Så tar jag mig till jobbet: Jag åker tunnelbana.

Här festar jag helst: På hotellbarer.

Mitt bästa Stockholmsminne: En fantastisk höstdag förra året. Jag var ute och fikade och promen­e­rade i Vinterviken.

Mitt livsmotto: ”Det ordnar sig alltid förr eller senare” och ”Livet är en fest”.

Min favoritförort: Vinterviken, en perfekt plats. Nära till vatten och nära naturen.

Dit flög jag senast från Arlanda: Bangkok .

Om jag bestämde över Stockholm en dag skulle jag: Låta alla vara lediga och anordna en glädjefest!

Min Stockholmsidol: Jag är väldigt förtjust i Robyn. Hon handlade faktiskt av mig en gång och gav mig ett vintips. När hon kom tillbaka ett år senare kom hon ihåg det och frågade vad jag tyckte.

Min stamkrog: Scandic Malmen.

Mitt livs värsta ögonblick: När jag och min syster blev vittnen till en väldigt blodig misshandel.

Det vill jag göra innan jag dör: Resa mycket och vara lycklig. Träffa en fin kärlek som jag kan ha roligt med.

Det värsta med stockholmare: Storhetsvansinnet och att de är stressade och har svårt att leva i nuet.

Favoritprodukt på Systembolaget: Rödvin.

Favoritfilmer: ”Lantana”, ”Sjätte sinnet” och ”Amelie från Montmartre”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.