Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Den mjuke mannen som motiv

Efter att ha plåtat ”uppåt ett hundratal” nakna män kan fotografen Erik Lundback konstatera följande: många tar för givet att killarna han fotar är homosexuella.

– Att många ser mina bilder som väldigt ”gay” beror nog på att de har något feminint över sig. Vad som nu menas med feminint? Men på mina bilder får männen vara objekt. Något man traditionellt är mer van att se kvinnor som. Men faktum är att de flesta av männen jag plåtar är straighta. Fast för mig är sexuell läggning egentligen helt ointressant, säger Erik Lundback när vi ses på en morgonfika nära Södra Teatern, där han ska ha möte inför vernissagen av sin fotoutställning ”Guy”.

– Män på bild framställs ofta i hårda, typiskt ”maskulina” positioner med ljussättning som framhäver muskler och råstyrka. Jag vill visa att den manliga kroppen, precis som kvinnans, kan vara mjuk och sensuell.

Projektet med de nakna männen startade som ett slutprojekt på en fotoutbildning som Erik Lundback gick för sex år sedan. Tidigare hade han mest plåtat kvinnor – mer eller mindre klädda – och det slog honom hur man ofta inte enbart tekniskt använde olika metoder när man fotade män och kvinnor, utan även beskrev bilderna av könen i olika termer. Medan den nakna kvinnokroppen ofta sades vara ”ljuv” eller ”vacker”, tenderade fotot av den avklädda mannen ses som ”sexigt” eller ”komiskt”. Utmaningen för Erik låg i att vända upp och ned på den stereotypa bilden – och han blev förvånad över responsen han fick från modellerna själva.

– ”Åh, det här är underbart, Erik. Jag har aldrig känt mig så vacker!” sa en kille som jag fotade hemma i min lya. Och då var han en italiensk fotomodell som plåtats hur mycket som helst. Genomgående har männen uttryckt hur fina de känt sig på bilderna.

Att bilderna väcker starkar känslor hos betraktaren märktes inte minst då Erik Lundback höll en liten provutställning i Stockholm häromåret. Erik berättar om en tjej som rodnade så mycket att hon gick därifrån. Och om grabbgänget som tyckte att dansaren som enbart var klädd i tåspetsskor var för bögig.

– En annan kille som stått och tittat länge på ett foto utbrast ”Fan, det är inte ofta man får stå och titta på en naken man helt ogenerat”. Det var en kul kommentar, säger Erik.

Modellerna – balettdansörer, elitgymnaster, modebranschfolk, yrkesmilitärer – hittar Erik Lundback lite överallt. Med den första, som han ”raggade upp” på en utställning, kändes frågan om nakenbilder aningen genant. Med tiden har fotoprojektet dock blivit så rutinmässigt att ingenting egentligen känns pinsamt. I dag behöver Erik Lundback heller inte ställa frågan i samma utsträckning – nu kontaktas han ofta av män som vill fotas.

Hur länge ska du fortsätta att fota nakna män?
– Jag ska pausa och göra något helt annat ett tag efter utställningen. Men sedan har jag faktiskt planer på att utveckla den. Jag har börjat jobba en hel del med film och det vore roligt att integrera ljud och rörlig bild i projektet. Dessutom har jag en dröm om att ta utställningen till New York. Jag tror faktiskt att den kan slå in.

Utställningen ”Guy” har vernissage på Södra Teatern den 8 oktober. Utställningen visas sedan på galleri Draken på Österlånggatan till den 24 ­oktober.

Fakta: Erik Lundback

Ålder: 36 år.

Yrke: Fotograf.

Bor: Hägersten.

En ledig dag i Stockholm: ”Då åker jag ut till Rosenhills trädgård på Ekerö. Där softar jag i hängmattan och dricker deras egenproducerade äppelmust. På eftermiddagen blir det en tur till Fotografiska eller så möter jag en kompis på Kafé Klavér på Södermalm. Underbar personal och stans bästa mandelkaka! Kvällen avslutas med ett glas vin i goda vänners lag. Gärna på Landet vid Telefonplan där jag bor.”

Här visas bilderna: Utställningen ”Guy” har vernissage på Södra Teatern den 8 oktober. Utställningen visas sedan på galleri Draken på Österlånggatan till den 24 ­oktober. Erik Lundback medverkar även i ett avsnitt av dokumentärserien ”Modellpojkar” som började sändas på svt.se den 23 september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.