Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Den mördade pekas ut som gängledare från Söderort

Gärningspersonernas flyktbil påträffades utbrunnen vid Ängbybadet.
Gärningspersonernas flyktbil påträffades utbrunnen vid Ängbybadet. Other: Jessica Gow/TT

Det var en 28-årig, utpekad gängledare från södra Stockholm som sköts till döds i går i Mariehäll, Bromma. Mycket tyder på att mordet var en hämnd på bland annat mordet i Östberga den 15 augusti i år. Sent i går kväll kunde en man gripas, misstänkt för mordet.

Polisen har under en lång tid noga följt de olika gängmedlemmarnas rörelser. Sedan mordet i Östberga, för vilken ingen har gripits, beskriver poliskällor det som att man ägnat sig åt ”intensivt underrättelsearbete”. Kanske var det därför en man så snabbt kunde gripas för mordet på 28-åringen i går kväll. Polisen är förtegen om omständigheterna, men den misstänkte var enligt uppgift redan anhållen i sin frånvaro när han greps.

Det handlar om en lång och komplicerad konflikt mellan det så kallade Östberganätverket och ett nätverk av kriminella från Bredäng. 28-åringen tillhörde Bredängsfalangen.

Gängen har vid flera tillfällen utretts för narkotikaaffärer och mord, den 28-åring som i går dödades satt senaste i augusti häktad misstänkt för grovt vapenbrott. de har också ägnat sig åt utpressningar och kidnappningar.

Läs mer: Brottsnätverket misstänks ha kidnappat fiender

28-åringen var officiellt misstänkt och satt häktad för mordet på en av medlemmarna i Östberganäverket 2013, men släpptes i brist på bevis. Efter det dömdes han till 4,5 års fängelse för grov misshandel efter att ha skjutit och skottskadat en person i södra Stockholm. 

Gårdagens skjutning skedde, precis som skjutningen i Östberga, mitt på dagen. Det var en hel del människor i rörelse och skjutningen beskrivs av vittnen som ”besinningslös”. Liksom i Östberga användes automatvapen och i så väl teori och praktik var det bara tur att ingen utanförstående kom till skada. 

Skjutningen i går skedde under en biljakt som pågick under flera hundra meter på Bällstavägen. Längs med vägen, som kan betraktas som en genomfart mellan Sundbyberg och Bromma, finns det – för utom en hel del nyproducerade bostadshus – flera restauranger, företag, skolor och förskolor.

Polisen i Stockholm har sedan en längre tid tillbaka stort fokus på gängen. Med anledning av alla skjutningar så råder konstant det man på polisspråk kallar för ”särskild händelse”, vilket gör att man arbetar enligt en uppgjord plan och med stora resurser när det inträffar våldsbrott i gängmiljön.

Läs mer: Här är Stockholms mordkarta

Mordet på 28-åringen och gripandet av den misstänkte gärningsmannen i går kommer att röra om i den kriminella gängmiljön. 

 

Fakta.Lång rad mord kopplas till de två gängen

Juni 2013, Bredäng. En person från Östberganätverket skjuts i benet. En person döms.

September 2013, Örby. Brodern till en ledargestalt i Östberganätverket skjuts ihjäl. Dagen efter skjuts ännu en person till döds i Östberga, ett mord som antas vara en hämnd.

Oktober 2013, Bredäng. Flera skott avlossas mot en bil med två personer tillhörande Bredängsnätverket. En person tillhörande Östberganätverket döms för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng. En ­central figur i Bredängsnätverket blir ­beskjuten men klarar sig.

Mars 2016, Bredäng. En 24-åring som är nära vän med ledaren i Bredängsnätverket skjuts med automatvapen.

Juli 2016, Enskede. Efter en biljakt genom Enskede skjuts mängder av skott mot en bil där ledaren för Östberganätverket färdas. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-årig man tillhörande Bredängsnätverket grips och döms till 15 års fängelse för mordförsök och grovt narkotikabrott.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.