Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Den som fördummar debatten är Roger Mogert”

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) skrev en debattartikel i SvD om att krav om tystnad på bibliotek ofta är främlingsfientliga. Till DN sa han att han ville flytta fokus i debatten till bibliotekens syfte. Men oppositionen i stadshuset tycker att det i själva verket är Mogert som fördummar debatten och slåss mot halmgubbar. DN har intervjuat Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden, och oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).

Vad är det du reagerar på i Roger Mogerts debattartikel?

– Det som är slående är att han inte verkar vilja ta problemen med otryggheten på biblioteken på allvar, utan att han i stället vill debattera någonting annat. Han pratar om att debatten skulle handla om tysta bibliotek och att några, oklart vilka, motdebattörer vill upprätta ett mausoleum över boken och han menar att det i detta finns argument som är främlingsfientliga eller fyllda av klassförakt. Det är en ganska ful metod i debatten. Det debatten handlar om är om trygghet på bibliotek, inte om tysta bibliotek. När man då försöker kleta på motståndaren att det handlar om främlingsfientlighet och klassförakt, då går man väldigt långt. Det är trist att inte Roger Mogert vill prata om de problem som finns. Otryggheten drabbar framför allt de personer som har mest behov av biblioteken, barn och unga inte minst, som inte har böcker hemma och inte har läsvanan hemma. Roger Mogert säger att han vill flytta fokus, men den debatt han vill föra – han har ingen motståndare i den, säger Rasmus Jonlund.

Vad fick dig att reagera i artikeln, Cecilia Brinck?

– Att han faktiskt pratar i nattmössan. Han försöker hävda att det är två olika debatter, men det går vi inte på. Han försöker hävda att han har blivit missförstådd. Jag tror han sa precis vad han menade. Han tar inte DIK:s uppgifter på allvar. Han tycker inte den diskussionen är viktig att föra. Det handlar inte om att det ska vara knäpptyst på biblioteken, det har ingen påstått. Det är klart att det inte ska vara knäpptyst på ett bibliotek. Men problemet är att människor kommer dit och ockuperar biblioteksytan på ett sätt som är farligt för dem som jobbar där, säger Cecilia Brinck.

Han försöker hävda att han har blivit missförstådd. Jag tror han sa precis vad han menade.

Läs mer: Fortsatt stökigt på flera bibliotek 

Vad tycker du att bibliotekens syfte ska vara? Det är ju det Mogert säger att han vill diskutera.

– Det är frågan om vi har så olika åsikter om detta. Biblioteken ska vara som ett vardagsrum för invånarna, och där ska alla vara välkomna. Det ska vara kostnadsfritt, ett öppet rum. Men för att biblioteken ska kunna fungera som öppna, varma rum måste det finnas regler som följs. Kan man inte värna tryggheten faller allting. Det finns ju till och med bibliotek som har tvingats stänga till följd av otrygghet, säger Rasmus Jonlund. 

Cecilia Brinck:

– Jag tycker att biblioteken har flera syften. För mig är det viktigast att biblioteken är en fredad zon för läsning, för studier, för intellektuella sysslor av olika slag. Biblioteken är inte kommunala allaktivitetshus.

Vad är du oense om med Mogert?

– Det vi är oense om verkar vara att han inte verkar vilja prata om otryggheten. Han vill flytta debatten, oklart var. När han tar till storsläggor och utmålar motståndarna dels till att det enda de vill prata om är tysta bibliotek, dels kallar dem främlingsfientliga och klassföraktande, då har man skjutit sig själv i foten om man är ute efter en konstruktiv debatt. Han pratar om att man fördummar biblioteksdebatten, den som fördummar debatten i det här fallet är Roger Mogert, säger Rasmus Jonlund.

Han pratar om att man fördummar biblioteksdebatten, den som fördummar debatten i det här fallet är Roger Mogert.

Jag förstår fortfarande inte riktigt vad ni är oense om?

– Tycker du inte att det är ett problem? Roger Mogert vill inte prata om problemen med otrygghet. Det är ett problem. Om kulturborgarrådet skriver i tidningen och vägrar se det här problemet med otrygghet på biblioteket, det är ett svek mot de här besökarna och ett svek mot bibliotekarierna. Det tycker jag är ett jätteproblem. Vad är vi oense om? Vi är uppenbart oense om vad som är problemet om han inte vill prata om problemet. Han målar upp sina motståndare som något helt annat än vad de egentligen står för och det är en oerhört ful debatteknik. Dessutom har vi olika åtgärder. Vi har föreslagit tillträdesförbud och vi har även föreslagit kommunala ordningsvakter. Den frågan har jag inte fått någon reaktion från Roger Mogert från, säger Rasmus Jonlund.

Cecilia Brinck:

– Jag vet inte riktigt vilken den halmgubbe är som han slåss mot när han pratar om tysthetsnormen. Jag vet inte riktigt vilken tysthetsnorm det är, det som vi har sagt och som andra debattörer har sagt och som bibliotekarier har sagt är att det måste vara lugn och ordning på biblioteken. Det är ingen som kräver att det ska vara knäpptyst på bibliotek.

Läs mer: Över 400 tillbud på biblioteken 

Roger Mogert säger att många har missuppfattat honom medvetet. Tycker du att debatten skulle kunna gynnas av färre medvetna missförstånd från alla sidor?

– Självklart. Men vem är det som medvetet missförstår? Om man för det första påstår att motståndarna pratar om något helt annat än vad de pratar om – tysta bibliotek och inte trygga bibliotek – och man för de andra säger att det handlar om främlingsfientlighet och klassförakt. Jag tror inte det är mig han menar. Det kanske är någon annan han menar. Jag vet inte riktigt. Det är väldigt oklart vilka det är han menar. Det blir ju väldigt luddigt. Han säger att han tror att han kommer missförstås: han har ju verkligen lämnat öppet mål för att missförstås. Men jag kan inte förstå honom. Jag vet inte hur jag ska förstå honom. Men det jag förstår är att han uppenbarligen inte vill prata om det här med tryggheten på biblioteken, säger Rasmus Jonlund.

Jag tror inte det är mig han menar. Det kanske är någon annan han menar. Jag vet inte riktigt. Det är väldigt oklart vilka det är han menar.

– Ja, men om nu alla har missförstått honom kanske han ska börja fundera på hur han formulerar sig. Han var ute efter att göra en sedvanlig retorisk poäng snarare än att göra ett seriöst inlägg i debatten, säger Cecilia Brinck. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.