Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/den-stora-gangrattegangen-har-inletts-30-star-atalade/

STHLM

Den stora gängrättegången har inletts – 30 står åtalade

Bild från den krypterade appen Enchrochat ur förundersökningen.
Bild från den krypterade appen Enchrochat ur förundersökningen. Foto: Polisen

Trettio personer kopplade till Vårbynätverket står åtalade i ett av de största brottmålen i Stockholm hittills när förhandlingen inleddes på tisdagen. Åtalspunkterna gäller mordförsök, kidnappningen av en känd rapartist och synnerligen grovt vapenbrott.

Fram träder bilden av unga män som har agerat som en maffia i flera stadsdelar.

– Det som skiljer sig när det gäller Vårbynätverket är att det är särskilt välorganiserat, säger åklagare Anna Stråth i sin inledande sakframställan.

Nätverket är enligt henne ”historiskt svårt att komma åt”. Medlemmarna håller låg profil genom att uppträda korrekt när de är i kontakt med myndigheter, inkluderat polisen, enligt ett pm i förundersökningen. Men samtidigt framträder bilden av något som liknar en maffiaorganisation där nätverket har haft stor påverkan på områdena Vårby, Vårberg och Alby.

– En annan sak som visar hur välorganiserad de är är deras medlemsavgift. Varje månad den 25 så betalar alla 3.000 kronor. Det blir totalt 105.000 kronor. Pengarna uppges i meddelanden gå till bilar, vapen och pengar till personer som tidigare har suttit i fängelse, säger Anna Stråth.

Det handlar om grov, omfattande och hänsynslös verksamhet, enligt åklagaren. Nätverket styrs i strikt hierarkisk ordning. Nätverket har också beskrivits ha en militärisk organisation med en ledare som styr sina ”kaptener”, som i sin tur styr sina ”soldater”. Det är ”ungarna”, springpojkarna, som har narkotikan, så de högre upp i behöver inte ha något sådant på sig.

Bild 1 av 3 Åklagarsidan med Ida Arnell, Sara Nilsson och Anna Stråth under huvudförhandlingen i säkerhetssalen.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Bild 2 av 3
Foto: Johan Hallnäs/TT
Bild 3 av 3 Huvudförhandlingen mot Vårbynätverket inleddes i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
Foto: Anders Wiklund/TT

Högst upp i hierarkin finns en 32-årig man.

– Det finns ingen som ens är i närheten av hans position. Han är ensam ledare och han bestämmer, säger Anna Stråth.

Åklagare Anna Stråth påpekar att de åtalade i princip inte har kommenterat någonting över huvud taget under förundersökningens förhör. Man har ändå fått insyn i ärendet tack vare information från avkrypterade så kallade Encrochattelefoner, som enligt åklagaren har använts av flera som tillhör de övre lagren i nätverkets hierarki. Telefonerna dyra att använda – omkring 6.500 kronor per kvartal i abonnemangsavgift – och alla i nätverket har därför inte haft sådana.

Polisen har tidigare beskrivit nätverket som en maffiarörelse med tydlig påverkan samhället i stort. Enskilda har beskrivit hur de väljer att inte gå till vissa områden vid vissa tider och det finns också tecken på att olika näringsidkare blivit pressade av nätverket.

I rättssalen på tisdagen sitter de utpekade medlemmarna i Vårbynätverket stilla och följer till synes uppmärksamt åklagarens sakframställan. Till skillnad från rättegångar som rör andra kriminella nätverk sker inga ordningsstörningar alls.

Enligt Anna Stråth har nätverket också organiserat patrullering i de berörda områdena. Olika ”team” ska patrullera områdena vid olika tider, och de ska vakta områdena som om det vore ”en militärbas”.

– Vi har tagit väldigt mycket vapen i beslag i det här ärendet. Det är 27 vapen i beslag, åtta kilo sprängdeg och sju handgranater, säger Anna Stråth som hävdar att nätverket har ytterligare vapen i sin ägo. Bland annat talas det om ”kalle, vallar och gloria” – slanguttryck för vapen av typen kalasjnikov, Walther respektive Glock.

Säkerheten är hög utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt när målet mot Vårbynätverket började på tisdagen.
Säkerheten är hög utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt när målet mot Vårbynätverket började på tisdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Säkerheten är omfattande när den 35 dagar långa huvudförhandlingen på tisdagen inleddes i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Både rättegångssalen och åskådarläkaren var oväntat fulla på tisdagens förmiddag. Uppskattningsvis satt ett 70-tal personer i de två angränsande rummen – och det fysiska avståndet mellan personerna är bara med nöd och näppe tillräckligt.

De första rättegångsdagarna ska ägnas åt åklagarens sakframställan. Den handlar om 16 åtalspunkter, Vårbynätverkets struktur och dess interna kopplingar och olika täcknamn de haft i den uppmärksammade kommunikationstjänsten Encrochat.

Det är framför allt uppgifter från den ursprungligen krypterade Encrochat-kommunikationen som är åklagarens bevisning. Att styrka kopplingen mellan person och alias i chatten är centralt för åklagaren.

– De kriminella har känt sig fullständigt trygga i kommunikationen på Encrochat, säger åklagaren Anna Stråth under öppningsanförandet.

Bild ur förundersökningen på vapen som Vårbynätverket misstänks ha hanterat.
Bild ur förundersökningen på vapen som Vårbynätverket misstänks ha hanterat. Foto: Polisen

Förundersökningen på runt 15.000 sidor gör gällande att de åtalade inom och kring Vårbynätverket gjort sig skyldiga till bland annat mordförsök, människorov, rån, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och en sprängning.

Samtliga åtalade nekar till brott.

I mitten av april ska tingsrätten avhandla mordförsöket på en 29-åring som länge varit en av Vårbynätverkets fiender. En av de mest omtalade åtalspunkterna ska inte tas upp förrän i slutet av maj – det gäller det omtalade människorovet av en känd artist förra våren, där rapartisten Yasin Mahamoud står åtalad misstänkt för stämpling.

Läs även:

Unika gängåtalet avslöjar Stockholms undre värld

Bad polisen om hjälp för att undkomma utpressning – nu är mannen misstänkt för att ha beställt mord

Skjutvapenvåldet minskar dramatiskt – Enchrochat-data och strängare lagar tros ligga bakom

Mordplaner, sprängdåd och knark – nu åtalas Vårbynätverket

Ämnen i artikeln

Vårby
Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt