Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Den största rättegång Stockholms tingsrätt har haft”

02:00. Rakhmat Akilov erkänner terroristbrott som enligt åklagaren allvarligt kunde ha skadat Sverige. Första dagen på rättegången är det åklagaren som lägger fram bevis i rättegången.

På tisdagen inleds rättegången mot terroristmisstänkta Rakhmat Akilov. Säkerhetspådraget är enormt och den som är intresserad av att följa processen på plats bör vara ute i god tid.

– Det är den största rättegången i Sverige om man tittar på massmedialt intresse, säger Thomas Östman, regional säkerhetschef vid Stockholms tingsrätter.  

Följ rättegången live här nedan. 

Thomas Östman befinner sig nere i säkerhetssalen när DN ringer. Där är täckningen nästintill noll och han får bege sig upp i domstolshuset och ringa tillbaka. Sista minuten-förberedelserna är i full gång.

– Jag känner mig lugn. Vi är väl förberedda och vi har ofta stora mål i säkerhetssalarna, vi har andra mål som är uppmärksammade så det är inte första gången. Det är mest logistiken som är den stora delen, säger Thomas Östman.

Rakhmat Akilov misstänks för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för andra. Rättegången kommer att pågå tre eller fyra dagar i veckan fram till den nionde maj. Bland annat ska målsägandeförhör hållas och antalet målsägande uppgår till 155 personer. 

Dom väntas före midsommar.

Det mediala intresset inför rättegången är enormt. 

– Räknar man med antalet intresserade när det gäller media och allmänhet är det här den största rättegång som Stockholms tingsrätt har haft. Den största i Sverige om man tittar på massmedialt intresse. Anna Lindh-rättegången var också stor, men då fanns det bara en sal därnere, säger Thomas Östman.

Nu finns det två salar. I säkerhetssal 1 pågår själva rättegången. Där finns det 90 åhörarplatser, varav samtliga är reserverade för media. I säkerhetssal 2 kommer man att kunna följa rättegången via videoskärm. 

Först till kvarn gäller för att få en av de 30-40 åhörarplatserna i sal 2.

– Man måste få en biljett och biljetten räcker i en dag, sedan får man köa igen. I princip kan man börja köa hur tidigt som helst. Vi öppnar klockan 07.30, vi får se om det är några tidigare på plats, säger Thomas Östman.

Alla som ska följa rättegången i Stockholms tingsrätt på Kungsholmen måste gå igenom en rigorös säkerhetskontroll. Utöver röntgen och säkerhetsbord kommer alla besökare att visiteras.

– Polisen gör en hot- och riskbedömning och tingsrätten och jag för en dialog med polisen.

Har det riktats några hot mot rättegången?

– Om det har kommit in något vill jag inte gå in på, men vi har det under uppsikt och kontroll

Under den första rättegångsveckan går åklagaren Hans Ihrman igenom sin beskrivning av händelseförloppet. Veckan därefter ska Rakhmat Akilov förhöras. Många väntar på just detta moment, att få höra Akilov med egna ord beskriva varför han gjorde som han gjorde.

Akilov uttrycker i de sista förhören som finns i den 9.000 sidor långa förundersökningen en otålighet inför att rättegången ska börja.

Om han väljer att prata under rättegången är det hans advokat Johan Erikssons uppdrag att stötta honom i det.

– Det kommer att bli en stark påfrestning för honom, att komma från ensamhet i en sju kvadratmeter stor cell, till en fullsatt rättssal med massa saker och massa saker omkring honom. Det vet jag, för jag har sett det så många gånger. Men här kanske ännu mer, för när han är klar går han upp i sin cell och ser sig själv på tv varje dag, säger Johan Eriksson till TT.

Fem människor dödades när Rakhmat Akilov kapade en lastbil och körde i hög fart längs Drottninggatan. Flera personer skadades svårt och ett stort antal människor utsattes för livsfara. 

Akilov har erkänt terroristbrott, men ändå uttryckt att han vill ha ett tidsbestämt straff.

– Jag har biträtt i ganska många mål där livstids fängelse stått på spel, vilket nog är en ganska obehaglig tanke att tänka när man sitter på ett häkte. Under de här åren har jag träffat en person som sagt att han förtjänar livstids fängelse. En enda. Så för mig är det inte konstigt att någon säger att den vill ha tidsbestämt straff, säger Johan Eriksson till TT.

Läs mer: ”Ett Sverige med fullt terrorskydd är inte längre Sverige”

 

 

Fakta.Rättegången

Rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov börjar den 13 februari och pågår preliminärt till den 9 maj.

Den kommer att hållas i en av Stockholms tingsrätt säkerhetssalar.

Förhandlingen inleds med sakframställningar av åklagare, advokater och målsägandebiträden.

Andra veckan väntas Rakhmat Akilov för första gången höras i rätten. Tre dagar är beräknade för inledande förhör med honom.

Resterande veckor ska alla målsägarna, samt vittnen, höras innan det är dags för slutanföranden.

Kontrollen för att komma in i säkerhetssalen är rigorös. Rätten och åhörarna sitter åtskilda av en vägg i pansarglas.

Salen rymmer 90 platser, som är reserverade för medier. I en annan sal, som har plats för 60 åhörare, kommer allmänheten att kunna följa förhandlingen via skärmar. Målsägarna kan följa det hela från en annan säkerhetssal.

Dom beräknas före midsommar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.