Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Det är bra att barnmorskorna gör uppror

”Jag stöder barnmorskornas aktion, och det är bra att de gör det till en politisk fråga.” Det säger Marianne van Rooijen, verksamhetschef för kvinnokliniken på Karolinska i Solna och Huddinge.

Hon bekräftar att barnmorskorna haft ”hemskt mycket att göra” under en längre tid.

De säger att de inte kan garantera en säker vård. Vad tänker du om det?

– Vi vill förstås ge de födande kvinnorna en god vård, och tycker att vi gör det. Vi har inte fått in rapporter om fler avvikelser.

De säger att de skriver mängder av avvikelser men att inget händer.

– Vi tar alla avvikelser på största allvar. Och vi tar deras oro på allvar och ser om man kan jobba på ett annat sätt. Men visst, under en period sa barnmorskorna att de inte ens hann skriva avvikelser, tyvärr.

Anser du att de överdriver?

– Nej, men vi lever i en ekonomiskt hårdare vardag på alla kvinnokliniker. Då måste vi se över arbetssätt och bemanning, och förändra mixen mellan undersköterskor och barnmorskor.

Vad vill du säga till de barnmorskor som anser att gränsen sedan länge är nådd?

– Att det är bra att de gör upproret och går ut gemensamt. Och att de gör det till en politisk aktion.

Verksamhetschefen för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, Birgitta Mörlin, påpekar att de stärkt bemanningen nattetid. Kravet på max en kvinna i aktivt värkarbete per barnmorska ser både hon och van Roojen som orealistiskt.

– Det är önskvärt, men inget vi med dagens ekonomiska ramar kan göra.

DN har även sökt verksamhetschefen för förlossningen på Södersjukhuset, och på BB Stockholm, utan framgång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.