Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Det är läskigt att tänka på vad som kan hända nu”

Tre eftermiddagar i veckan får Gustav träffa andra barn med liknande svårigheter på Ericastiftelsen i Stockholm.
Tre eftermiddagar i veckan får Gustav träffa andra barn med liknande svårigheter på Ericastiftelsen i Stockholm. Foto: Privat

Snart sexårige Gustav har autism och behöver extra stöd för att förstå sin omgivning. Sedan ett år tillbaka har han gått i terapi hos psykiatrimottagningen Ericastiftelsen, som landstinget nu sagt upp avtalet med. 

– Det har varit en otrolig stöttning i vardagen. Det är läskigt att tänka på vad som ska hända nu, säger Gustavs pappa John Kinell. 

Nio timmar i veckan i lite mer än ett år har gjort stor skillnad, berättar John Kinell. Sedan förra hösten har hans son Gustav gått i gruppbehandling. Gustav, som har autism, har svårt att förstå sin omgivning och det sociala samspelet. Autism, som är en neuropsykiatrisk diagnos, innebär ofta begränsningar i socialt samspel och kommunikation. 

– Men nu kan han plötsligt uttrycka sig, det är en förmåga som han inte har haft innan. Han kommunicerar på ett helt annat sätt, vi kan äntligen dela ögonblick med varandra. Han har fått några av de där verktygen som vi andra redan har för att fungera i och hantera vår omgivning, säger John. 

Tre eftermiddagar i veckan får Gustav träffa andra barn med liknande svårigheter på Ericastiftelsen i Stockholm. Under gruppbehandlingen får barnen träna på det sociala samspelet och öka sin medvetenhet kring sina egna och andras känslor. 

– Barn som vår son behöver bli medvetna om vad som händer runt omkring dem, de behöver vuxna som sätter ord på vad som händer och vad andra känner. Om någon skriker till - vad beror det på? Hur vet man om personen är arg, glad eller ledsen? säger John. 

Gustav har både fått en ökad förståelse för sina egna och andras känslor, men också ett ökat intresse för den sociala kontakten, berättar Gustavs mamma Elin. 

– Han har utvecklat sitt språk oerhört mycket och är mycket mer intresserad av andra barn och att ha kontakt med andra. 

ohns och Elins son har autism och får behandling på Ericastiftelsen, vars avtal med landstinget har sagts upp.
ohns och Elins son har autism och får behandling på Ericastiftelsen, vars avtal med landstinget har sagts upp. Foto: Roger Turesson

Att landstinget avslutar avtalet med Ericastiftelsen har gjort John och Elin oroliga. Gustav börjar snart skolan, något som innebär en stor omställning. 

– Det blir enorma påfrestningar för vårt barn när han ska anpassa sig till en ny miljö. Han kommer att gå miste om en hel del stöd när han behöver det som mest, säger John. 

Som det ser ut nu kommer Gustav att få avsluta behandlingen på Ericastiftelsen gradvis och sedan få stöd inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Men det är just gruppbehandlingen hos Ericastiftelsen som gett resultat, menar John och Elin. När Gustav var liten fick han behandling på landstingets Autismcenter, en mottagning som Bup hänvisar till.  

– Men det var ingenting för vår son. Där utgår man från en helt annan tradition där fokus ligger på hård träning av färdigheter. Det är säkert ett bra sätt för vissa barn, men för oss kändes det helt fel, säger John. 

Elin håller med. 

– Här är det mer fokus på vad som händer i gruppen och tolkningen av världen runtomkring.  

• Läs mer: Ny avtalsform kan rädda Ericastiftelsen: ”Uppskattad”

Ett år in i den nya behandlingen är Gustav lugnare, gladare och mer öppen, förklarar John. Men behandlingen har också påverkat hela familjen. John och Elin har fått lära känna Gustav på ett nytt sätt och har själva fått chans att bearbeta sin oro.   

– De tar ett grepp om hela familjen. Vi har fått prata om våra tankar och vår oro samtidigt som vi har fördjupat vår relation med Gustav, säger John. 

Nu hoppas han på en lösning så att landstinget kan behålla samarbetet med Ericastiftelsen. 

– De som fattar de här besluten måste förstå hur mycket de river ned. Det är ju på landstingssidan man har gjort fel, med upphandlingen, men de som drabbas är alla de här barnen. Det är så mycket kompetens och grundarbete som går förlorat om verksamheten inte kan fortsätta, säger John. 

Fotnot: Gustav heter egentligen något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.