Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Det finns skydd mot faktaresistens

Wenner-Gren Center 09.25.

– Vad är skillnaden mellan dumhet och okunskap?

– Jag vet inte, och jag bryr mig inte.

Att börja en föreläsning med ett skämt är alltid effektivt, och här börjar hela konferensen med ett som sätter agendan. Tre dagar på temat ”Knowledge resistance and how to cure it” - faktaresistens och hur vi botar det - med historiker, cellbiologer, filosofer, jurister, antropologer, psykologer, kognitionsforskare och statsvetare.

Vartenda föredrag är proppfullt av nya insikter. Som att 65 procent av amerikanerna tror att deras intelligens är högre än genomsnittet. Att slumpmässigt hopsatta meningar av skitsnack, som ”helheten tystar oändliga fenomen”, ofta tolkas som djup livsvisdom. Att vi villigt kan gå med på att försvara och förklara åsikter som inte är våra egna om vi lurats att tro att vi tidigare svarat att vi har dem. Att hög utbildning är ett dåligt skydd mot faktaresistens. Att vi hellre väljer uppfattningar utifrån vilken grupp vi identifierar oss med än baserat på fakta. Och frågan hur ett land som förr främst värderade egenskaperna ärlighet, kompetens och empati hos sina presidenter nu har valt en som uppenbart saknar alla tre.

Den indiske människorättsaktivisten Babu Gogineni berättar fruktansvärda historier om att gammal vidskepelse än i dag leder till att människor blir torterade, rituellt förnedrade, mördade eller behandlade som djur.

– Vidskepelse handlar inte bara om svarta katter och spillt salt, utan kan vara mycket mer förödande, säger han.

Det finns skydd mot faktaresistens. Som att bevara och använda sin nyfikenhet. Och att aldrig sluta ifrågasätta sina egna övertygelser.

Maria Gunther är vetenskapsredaktör och håller med Tage Danielsson: utan tvivel är man inte klok.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.