Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Det här är en tid att ta ställning”

På Järvaveckan, Stockholms motsvarighet till Almedalen, pågår de politiska diskussionerna både på och utanför scenen. När DN besöker tillställningen trängs basketspelande borgarråd med religiösa samfund, Stolta magar och tonåringar som vill bevara svensk kultur.

Det luktar frityrolja från de samlade foodtrucksen vid ingången till Spånga IP. Barn i 10-årsåldern jobbar metodiskt på att försöka lura sig in i bollhavet som är till för yngre barn, medan musik strömmar ur högtalare och ett energibolags nyanställda går runt och försöker locka fler till bolagets ”uppvärmningsjobb” – tidsbegränsade anställningar för unga vuxna som står långt från arbetsmarknaden.

Järvaveckan har växt. Det som tidigare år bara var några tält på Spånga IP är nu en by av företag, organisationer, barnaktiviteter och politiska partier. 

Svenska kyrkan har ställt fram olika rör där man kan lägga bollar som svar på frågan ”Vilket parti skulle Jesus ha röstat på?” Vänsterpartiet leder stort tillsammans med ”annat”, övriga partier delar på andraplatsen. En kvinna pekar på V-loggan, lägger en boll i röret och frågar efteråt vad det är hon har röstat på.

– Det här är inte en tid att vara neutral! Det är en tid att ta ställning, uppmanar en präst i tältet när jag och fotografen avböjer att rösta med hänvisning till att vi är DN-utsända.

Läs mer: ”Här kan man snubbla över det demokratiska samtalet” 

En bit bort missar skolborgarrådet Olle Burell (S) en basketkorg gång på gång innan han till sist träffar och belönas med ett UV-armband. Det visar att han genast borde gå in från solen för att skydda sin hud.

– Det är kul att vara här. Det är mycket mer folk än förra året, säger Olle Burell och tittar belåtet på sitt nya armband.

Han står utanför ett tält där ett gäng barn sitter och plonkar på olika instrument. ”Är Hare Krishna här?” kommenterar dialogpoliser som går förbi. Men det är ”Nandis interaktiva musikverkstad”, anordnad av kommunala musikskolan. 

– Makaroner eller medicin? ropar en ung man som står i en utställning mittemot musikverkstaden.

Han heter Panos Tufexis och representerar Stolta magar, en ideell organisation för barn, ungdomar och unga vuxna med mag- och tarmbesvär, som på Järvaveckan jobbar ihop med Unga reumatiker. De vill bland annat påverka politiker på plats för att få till stånd avgiftsfri sjukvård för studenter, för att de ska slippa göra just valet mellan makaroner eller medicin.

– Allmänheten är bra på att ta till sig, men politikerna kommer inte ens fram, det verkar som om vi måste jaga dem. Det är konstigt tycker jag, sjukvård är ju en stor valfråga, säger Cajsa Helin Hollstrand från Unga reumatiker.

Cajsa Helin Hollstrand från Unga reumatiker.
Cajsa Helin Hollstrand från Unga reumatiker. Foto: Carl Bredberg

En bit bort sitter ett stort plakat med uppmaningen ”Fråga en muslim”. Bakom plakatet står fyra män från Islams ahmadiyya församling. Ahmadiyya är en gren av islam som tror att Messias redan har kommit, något som majoriteten av muslimerna inte håller med om. Imamen Kashif Virk ler vänligt och pekar på en affisch med texten ”stoppa krisen”.

Krisen i det här fallet handlar om terrorsekten Islamiska staten och andra extremister, säger han.

Vad vill folk fråga en muslim om?

– Det är många frågor om kvinnan i islam, om hedersförtryck och om man får lämna islam. Niklas Orrenius på DN skrev ju ett reportage om det, det är många som har läst det tror jag.

Får man lämna islam?

– Ja, det är inte dödsstraff på att lämna islam. Vi skrev en replik på reportaget, för det var chockerande att läsa imamernas svar i det. 

Flera frågor gäller också jihad. Kashif Virk berättar om en ung man som frågade om han inte har skyldighet att göra jihad för att befria palestinierna.

– Men konflikten i Palestina är inte religiös, villkoret är inte uppfyllt. I vår tid ska vi göra jihad genom pennan. Vi ska försvara islam med pennan. Det finns inga heliga krig kvar.

Du sa att ni fått flera frågor om kvinnan i islam, men ni är fyra män som står här, inga kvinnor?

– Vi har kvinnliga medlemmar som brukar stå här också, de är inte här just nu bara.

Har ni fått några kritiska frågor?

– Nej, det har bara varit positivt. 

Kashif Virk hinner knappt avsluta den meningen innan han avbryts av en uppfodrande röst.

– Hur kan du stå här och säga att islam inte förtrycker kvinnor? säger rösten, som tillhör Melek Özberk, fritidspolitiker inom Socialdemokraterna och aktiv i föreningen Kvinnofrigörelse.

– 99 procent av alla muslimska länder förtrycker kvinnor och du står här och försvarar islam! När det förtrycker kvinnor?

Imamen svarar med lugn stämma att det inte är islam som förtrycker, och att förtryck finns även i sekulära länder.

– De får inte ens köra bil! säger Melek Özberk.

– I ett land ja. Och nu får de det! säger Kashif Virk.

Melek Özberk kom till Sverige från Turkiet 1986 och säger att hon har egna erfarenheter av islams kvinnoförtryck.

Melek Özberk i diskussion med Kashif Virk.
Melek Özberk i diskussion med Kashif Virk. Foto: Carl Bredberg

– Du kan inte övertyga mig om att islam är bra. Jag har levt under islamistiskt kvinnoförtryck. Men jag vill gärna komma till din församling och se hur kvinnor har det där.

– Du är välkommen, syster. Du kan få mitt nummer. Det finns ett förtryck och det är samhällets ansvar.

– Nej, det är männens ansvar. Männen inom islam. I Sverige dör inte hon och jag för att vi är utan slöja, säger Melek Özberk och pekar på mig. 

– Men i andra länder gör de det.

Hon uppmanar Kashif Virk att ”gå ut i Husby och Tensta och utbilda män”. Han tycker hon ska lämna sin bubbla. 

En äldre man som stått och lyssnat ett tag blandar sig i:

– Alla har väl egentligen en individuell tro? Svenskarna tänker såhär: extremisterna har kapat islam.

– Alla är visst islamologer här, säger Kashif Virk syrligt.

Foto: Carl Bredberg

Det är Kristdemokraternas dag på Järvaveckan men ingen vidare aktivitet i KD-tältet. Enligt Mikael Valier, som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm, har det dock varit gott om besökare.

– Det är trevligt här. I valstugor är det annars ofta ganska otrevlig stämning, väljare är arga eller kritiska, säger han.

Utanför KD-tältet står 14-åringarna Philip Lönn och Arvid Janzon Carabajal. De bor inte i Järva, men har åkt hit från Södermalm med sina mammor eftersom de är väldigt intresserade av politik. Arvid Janzon Carabajal är medlem i KDU och Philip Lönn i MUF.

– Men det ångrar du ju lite, säger Arvid till sin vän, som har en hel bunt broschyrer från Sverigedemokraterna i handen.

– Ja, jag tror det. Moderaterna är liksom lite för mesiga. Det lutar åt att det blir SD i skolvalet för mig, jag vill ha hårdare tag och tycker invandringsfrågan är jätteviktig, säger Philip.

– Jag tycker mycket om den svenska kulturen och alla partier utom SD vill ha mer mångkultur. Det kommer göra att den svenska kulturen försvinner.

Vad är det för svensk kultur du gillar?

– Värderingar och traditioner och så. 

– Svensk mat, säger Arvid hjälpsamt.

14-åringarna Arvid Janzon Carabajal och Philip Lönn är båda intresserade av politik.
14-åringarna Arvid Janzon Carabajal och Philip Lönn är båda intresserade av politik. Foto: Carl Bredberg

14-åringarna är överens om att skolan borde vara helt neutral, något de inte tycker deras skola är. 

– Alla säger att jag bara tycker det för att skolan är vänster och jag inte är vänster, men jag skulle tycka det ändå. Skolan ska lära ut fakta och låta alla bilda sig en egen politisk uppfattning, säger Philip.

Under ett gult partytält sitter Ladan Abdullahi och Samrad Faik som båda är engagerade i Citizens Järva. 

– Vi är ett nätverk som frågar Järvaborna vad de tycker om olika saker. Som när politikerna säger att det behövs mer kameraövervakning, säger Samrad Faik.

Vad tycker Järvaborna om det?

– Det tycker de inte är bra. De tycker det hotar den personliga integriteten, man vill kunna gå och handla utan att bli filmad.

Läs mer: Björklund kritisk mot S och M: ”En tävlan med SD att vara tuffast” 

Samrad Faik tycker att det verkar som om en hel del lokala Järvabor har tagit sig till evenemanget.

– Särskilt i dag, när Fryshusets fotbollsturnering började. Det lockar hit unga, vilket lockar hit deras föräldrar och plötsligt är hela familjen här.

Cititzens Järva har också gått runt och pratat med alla partier på plats. Ladan Abdullahi tycker att nästan alla har skött sig bra hittills.

– Men inte SD. De har sagt att de vill införa en lag mot att få ha slöja på sig om man är under 18. Helt sjukt, tycker Ladan Abdullahi, som själv har slöja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.