Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Det här är ett brott som drabbar hårt”

Villainbrotten i länet har ökat med 12 procent på bara ett år. Trots att polisen prioriterar inbrott och trots att många engagerar sig i Grannsamverkan mot brott.

– Inbrottstjuvarna blir fler och fler, säger Jakob Eliasson, Villaägarnas riksförbund.

2014 2015

Under 2015 utfördes 3.014 villainbrott i Stockholms län, drygt 300 fler än 2014. Det innebär drygt åtta drabbade villaägare om dagen.

– Det värsta är sällan värdet på det stulna godset. Det är kränkningen det innebär att någon brutit sig in i ens personliga sfär, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund.

Anette, som vill vara anonym, vet precis vad han pratar om. I går mötte vi henne med sin fem månader gamla bebis på armen i hallen där hon bor i Upplands Väsby. I måndags eftermiddag bröt sig någon in i hennes hem.

– Jag har inte sovit en blund i natt. Det enda jag har tänkt på är vad som kunde ha hänt om jag hade kommit hem när inbrottstjuven var här. Hade han slagit ihjäl mig med sin kofot? Hade han skadat mitt barn?

Ytterdörren är uppbruten och bär spår av brytverktyg.

– Det tog sannolikt bara sekunder att få upp den, även om den påstås vara en säkerhetsdörr, konstaterar Ingvar Green, polisens brottsplatsundersökare när han gör avtryck av skadorna på dörrkarmen med en särskild pasta.

Inne i bostaden scannar han och kollegan Thomas Levin efter skoavtryck på golven. På ett kuvert innanför dörren hittar de ett halvt avtryck.

– Jag är förtvivlad. Jag var stressad när jag gick, för en gångs skull låste jag inte det övre låset. När jag kom hem stod dörren öppen, berättar Anette.

Brottsplatsutredarna tröstar henne med att det inte hade gjort någon skillnad. Det hade bara tagit några sekunder extra att få upp dörren. Inne i lägenheten har tjuven riktat in sig på ett enda föremål: familjens värdeskåp. Där låg det sedan några dagar tillbaka 42 000 kronor, pengar de fått av en anhörig.

– Hur mår du? frågar Ingvar Green Anette.

Hon mår inte bra och polisen lovar att Brottsofferjouren kommer att ta kontakt med henne inom ett dygn.

Enligt Villaägarnas Riksförbund finns två huvudsakliga förklaringar till att inbrotten fortsätter att öka. Den ena är att antalet inbrottstjuvar ökat. Det betyder i klartext att antalet ligor som reser in från andra länder, fortsätter att komma till Sverige och det i ökad omfattning. Den andra är att polisen inte satsar tillräckligt med resurser.

– Polisens retorik är att man prioriterar den här typen av vardagsbrottslighet. Men det stämmer inte. Så fort man inte bedriver riktade insatser mot bostadsinbrotten skjuter de i höjden, menar Jakob Eliasson.

Brottsplatsutredarna Ingvar Green och Thomas Levin håller med. Tjuvarna har blivit skickligare och fräckare, samtidigt som polisens tidigare länsgemensamma satsning på spanings- och underrättelsearbete mot bostadsinbrott lades ner 2013.

– Det känns tungt. Vi kämpar på, men utan klockren dna-träff så blir utredningarna liggande, säger Ingvar Green.

Han har precis letat fingeravtryck på värdeskåpet som inbrottstjuven knäckte gångjärnen på hemma hos Anette. Ingen riktigt tur där, konstaterar han.

– De flesta vi möter mår väldigt dåligt. Vissa säljer sina hus efteråt. Det här är verkligen ett brott som drabbar hårt, fortsätter han.

Han och Thomas Levin packar in sin utrustning i bilen. Nästa bostadsinbrott väntar.

Villainbrott

Villainbrotten i Stockholms län har ökat, från 2.702 anmälda brott 2014 till 3.014 under 2015.

Polisen bild är att de flesta inbrottstjuvar agerar dagtid, de tar sig in via så väl dörrar som fönster och vet ofta exakt vad de letar efter. Pengar och smycken är mer attraktiva än datorer och surfplattor, som går att spåra.

Bästa skyddet är att se till att det inte är något som helst glapp mellan dörr och karm där brytverktyg kan föras in.

Uppmärksamma grannar, skalskydd, larm och riktade insatser från polisen är enligt Villaägarnas riksförbund bästa sättet att skydda sig.

Nästa del:

De stoppade tjuven med en app.

Källa: Polisen, Villaägarnas riksförbund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.