Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Det här är helt klart ett sätt att skära ned på personal”

Carema Care är först i Sverige med att införa Pampett – en sensor som larmar när blöjan ska bytas. Men DN:s granskning visar att larmet kan regleras – och användas för att minska personal och spara in på blöjor.

Samarbetet presenterades som en positiv nyhet i höstas. När blöjan är våt tänds en lampa utanför rummet.

– De boende får en mer ostörd nattsömn. Tidigare bytte personalen blöjor tre gånger per natt, sade verksamhetschefen för Caremas äldreboende i Sydsvenskan och TV 4 Nyheterna den 13 oktober.

Vad som däremot inte framkom i rapporteringen är att personalen själv kan bestämma när lampan ska lysa och blöjan bytas.

När DN mejlar företaget Pampett och utger sig för att vara en intresserad sjuksköterska kommer svaret: ”Beroende på var i blöjan sensorn sätts kan man välja hur tidigt man vill ha en signal att det är dags att byta. Normalt för äldre/demensvård är att sensorn appliceras så att man får en signal när blöjan nått den kapacitet man vill och sedan byter man blöja. Om man har en vårdnads­tagare som är mycket känslig för fukt kan man applicera sensorn så att den ger signal väldigt fort.”

Personal inom Carema säger till DN att det här bara är ett nytt sätt för företaget att spara in på blöjor och personal och låta äldre ligga i nedkissade blöjor.

– Vad menas med ”mycket känslig för fukt”? Jag har aldrig mött en pensionär som vill gå omkring i en blöja de har kissat i. På företagets svar låter det som om blöjan ska vara riktigt jävla blöt innan larmet går på, säger en Caremaanställd.

– Det här är helt klart ett sätt att skära ned på personal och spara in på blöjor.
Att det är en besparingsåtgärd medger också verksamhetschefen:

– Vi ser en stor kundnytta, men även en besparingspotential i Pampetts system, säger Andriette Westlund, verksamhetschef på Carema Fäladshöjden i Lund, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.