Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Det har blivit värre i Husby de senaste åren”

”Det har blivit värre de senaste fem åren”, säger Eddy Garcia som har bott i Husby 18 år.
”Det har blivit värre de senaste fem åren”, säger Eddy Garcia som har bott i Husby 18 år. Foto: Roger Turesson

Under tre dygn har kravallerna satt Husby i ett slags undantagstillstånd. Invånarna stänger nu fönster och dörrar mot brandlukt och våld. Många är beredda att ge upp en förort i förfall.

Hela Husby luktar kravaller. På Dovregatan står ett utbränt plåtskelett som för mindre än ett dygn sedan var en silverglänsande Mini Cooper.

Tioåriga Kåvan Jahan Mahan hölls vaken ännu en natt med upplopp utanför sovrumsfönstret.

– Det lät som en bomb och kom en massa rök. Bilar som sprängs, det är ju sådant man ser i filmer från Amerika. Det ser overkligt ut och är ganska sorgligt, säger han.

För andra natten i rad har Husbys dryga 12.000 invånare levt i undantagstillstånd. Upploppen böljar runt och blossar upp så snart solen gått ned. Kåvan Jahan Mahan har lärt sig att låsa dörren tidigt och hålla fönstren stängda mot brandrök.

– När jag ser ungdomarna tycker jag de är jätteotäcka. De flesta kompisar säger att de är maffia och coola. Men jag tycker inte det, säger han.

Tioåringen är Husbys framtid men har redan börjat tvivla på en framtid här.

– Jag tänker mig för. Om det här händer när jag blir stor då kanske jag ska flytta. Jag vill bli sångare, då måste man läsa och gå jättemånga kurser, säger han.

Vid bilvraket står även Bo Hogland, 65 år, som filmade nattens lågor från sitt fönster. Han berättar att brandkåren inte vågade släcka bilarna utan fick lämna slangen och ta skydd mot stenkastarna. Därför brann alla fem bilar på gatan ned.

– Jag har jobbat i Kabul för både EU och FN, där förväntar jag mig att se sådana här saker, men jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det i Husby.

Han flyttade hit 2008 men tvekar inför att bo kvar.

– Jag har trivts här, det är jättefint att bo här. Nära till buss och tunnelbana och Kistagallerian. Allt finns här. Men nu vet jag inte. Jag tror att många kommer att flytta ut.

Vid en utbränd sopstation arbetar en man med ansiktsmask för att riva det lilla som finns kvar. Där möter vi Joan Rahim, 41 år, med fyra barn. Tonåringarna håller hon inne på kvällarna.

– Husby mår mycket dåligt. Jag har bott här i elva år och det har varit bra, men nu vet jag inte vad som händer. Men mina barn tycker om Husby och vill inte flytta, det är ju deras hem, säger hon.

Sysselsättningen bland unga i Husby är lägst i landet. Var femte ungdom mellan 16 och 19 varken arbetar eller studerar. Förra vårterminen klarade bara 80 procent av niondeklassarna behörighet till gymnasiet. Det är en av förklaringarna till problemen, enligt Eddy Garcia, 48 år, som bott i Husby en tredjedel av sitt liv.

– Min son är 25 och honom gick det bra för, han är pilot, men många i hans ålder pluggar inte, jobbar inte, gör ingenting. Det är jättefarligt.

Han visar oss Svenska bostäders senaste renovering, alla hus i området ska rustas upp de närmaste 10 åren enligt Vision 2030 som är stadens utvecklingsplan för Järva. Det blir fint – men dyrt.

– Jag betalar 6.500 kronor för min trea nu, den nya hyran blir kanske 8.000 kronor, jag klarar det nog, men jag vet många som måste flytta, säger Eddy Garcia.

Han umgås ibland med flyttanken men drar sig för att lämna det som varit hans hem i 18 år. Han älskar naturen och ska ut på sin vanliga joggingtur, två timmar runt Järvafältet.

– Jag tänker på att flytta. Men jag är inte rädd, jag känner ju alla här och har varit fotbollstränare för många ungdomar, vi får hoppas att det lugnar sig.

Vid den öppna förskolan närmare centrum har fem rutor slagits sönder. Men glasen är kravallsäkra sedan några år och består av tre lager, de yttre av plast för att inte glassplittret ska hamna inne eller ute.

På förskolan pågår leken som vanligt men oron bland föräldrarna är stor.

– Visst är jag orolig. När vi bodde i Kista var jag inte rädd för att åka tunnelbana sent. Men nu måste min man komma och hämta mig, säger Rajni Barnwal.

Hon är på väg mot ett centrum som blivit allt ödsligare med åren. Poliskontor, bankkontor och post har lämnat Husby och flyttat till Kista. Ett andrahandskontrakt tog henne hit men nu ser hon sig om efter lägenhet i Solna, Sundbyberg eller Kista.

– Jag vill inte att min dotter ska växa upp i den här omgivningen. Jag känner redan två par här som flyttat efter att de fick barn. Enklaste vägen ut är att flytta härifrån.

På andra sidan centrum i en bostadsrätt bor stadsdelens högste politiker, Bo Sundin (M). I går nattvandrade han för första gången och uppmanar nu alla vuxna i Husby att göra detsamma.

– Det är viktigt att vi ställer upp, vi har många goda krafter som jobbar tillsammans. Vi ser inte Megafonen som en samtalspartner. Jag vet inte hur pass medverkande de är till detta, men de måste ta tydligt avstånd från våldet, säger han.

Han sticker inte under stol med att Husby nedmonterats men tycker ändå att bilden av en förort i förfall är onyanserad.

– Det finns flera myter som inte stämmer. Vi har tre bankomater i centrum. Vårdcentralen har ersatts med en privat vårdcentral. Träffpunkten finns kvar även om den flyttat en bit. Nu får vi 40 nya serviceförvaltningsjobb, kulturförvaltningen utlokaliseras hit och biblioteket har fått berättarministerium.

Stadens mål är att skapa ett ”Järva i världsklass”. Men vägen dit tycks allt längre och Järva i sig är lika segregerat som Stockholm.

I nyrika Kista byggs landmärken som Victoria Tower, och där planeras för nya bostadsrätter i ett tvillingtorn. I fattiga Rinkeby och Husby lyser byggbolagen med sin frånvaro, i Tensta stoppades just ett byggprojekt på grund av säkerhetsrisken.

– Men samtidigt är det i Kista vi har störst omsättning bland de boende. Mest stabil är befolkningen i Rinkeby. Husby ska vara en plats dit man vill flytta – och stanna kvar, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.