Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/det-harjar-en-valdtaktsman-men-smutskasta-inte-ragsved/

STHLM

”Det härjar en våldtäktsman – men smutskasta inte Rågsved”

Stockholms stad vill nu ha hjälp av Rågsvedsbor för att öka tryggheten i stadsdelen efter flera överfall. Anna Suvanna Davidsson, författare och bloggare, menar att det är viktigt att inte smutskasta förorten - Vi som bor i Rågsved trivs och kämpar på, säger hon. Foto: Alexander Mahmoud

Polisen ökar närvaron och staden samlar Rågsvedsborna till öppet möte för att göra stadsdelen tryggare. Engagemanget från invånarna har växt efter sommarens två våldtäkter och två tidigare överfall på kvinnor.

– Det är en våldtäktsman som härjar här, men det är viktigt att inte smutskasta förorten, säger Anna Suvanna Davidsson, Rågsvedsbo.

I fredags kväll återupptog det ideella initiativet projekt Rågsved sin nattvandring på gatorna i förorten igen. Enligt ordförande Ahmed Kifah har Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning var det på förfrågan från stadsdelsförvaltningen på grund av den senaste tidens händelser. 

– Efter överfallen så kändes det självklart, i kväll blir vi cirka tio stycken, säger Ahmed Kifah.

Projekt Rågsved har tidigare nattvandrat i Högdalen, Bandhagen och Hagsätra, men den närmaste tiden kommer man enbart att fokusera på Rågsved. Den 16 juni och den 7 juli överfölls och våldtogs två kvinnor i Rågsved av en okänd man och i mars överfölls två kvinnor av en knivbeväpnad man. Samtliga överfall inträffade inom en radie på en dryg kilometer.

– Jag tror att det är viktigt att visa att vi finns. Oron är inte jättestor men den finns självklart bland de äldre. Vi kommer att gå runt i Rågsved och eftersom det är vid tunnelbanan som överfallen har börjat så kommer vi självklart också att vara där, säger han.

På måndag eftermiddag håller stadsdelsförvaltningen i Enskede-Årsta-Vantör ett extrautsatt öppet möte på Rågsved community center för alla som vill vara med och skapa trygghet i området. Tanken är att ideella krafter ska organisera hjälp och stöd till kvinnor som är oroliga att ta sig hem från tunnelbanan på kvällar och nätter.

– Bakgrunden är att vi fått en del skrivelser på vår Facebooksida där det uttrycks lite oro kring det som hänt i Rågsved. En tanke är att om man kommer med tunnelbanan vissa klockslag så kan man få följeslag hem, säger Kersti Tagesson, tf chef för avdelningen kultur, fritid och demokrati.

Stadsdelsförvaltningens extrainkallade möte har kommit till på grund av ett medborgarinitiativ, berättar hon.

– Vi bjuder in en kvinna som har knuffat på det här, vilket är kanonbra. Dessutom är det några som har gjort en ringkedja. Nu bjuder vi in till den här träffen dit intresserade kan komma och så får vi se hur man kan organisera detta, säger Kersti Tagesson.

Nattvandrarna i projekt Rågsved kommer också att medverka på måndagens möte.

– Det är väldigt nytt alltihop men det finns tankar om att utveckla ett sms-system. Vi kan absolut vara med och delta projektet, så att oroliga som är på väg hem från tunnelbanan också kan ringa till oss, säger Ahmed Kifah.

Anna Suvanna Davidsson, - Vi som bor i Rågsved trivs och kämpar på. Foto: Alexander Mahmoud

Överfallen i Rågsved har skapat ett stort engagemang i lokala sociala medier. En som engagerat sig är bloggaren och författare Anna Suvanna Davidsson som flyttade till Rågsved för fem år sedan efter att ha bott på Södermalm i femton år. Hon har även skrivit romanen ”En apa i Rågsved”, som handlar om en kvinna som flyttar ut till förorten från innerstaden.

– När jag skulle flytta hit sa folk att ”dit kan du ju inte flytta, där bränner de ju bilar”. Men Rågsved är varmt välkomnande, liksom folket som rör sig här, berättar Anna Suvanna Davidsson.

Hon vill inte att Rågsved pekas ut som en dålig plats på grund av överfallen, som hon menar kunde ha hänt var som helst.

– Det är en våldtäktsman som härjar här, men det är viktigt att inte smutskasta förorten bara för att det är någon som springer runt och är elak. Vi som bor i Rågsved trivs och kämpar på, säger hon.

Anna Suvanna Davidsson. Foto: Alexander Mahmoud

Anna Suvanna Davidsson bor själv i området där flera av överfallen inträffat och säger att vägen hem från tunnelbanan går längs spåret på en rätt öde yta, där det inte rör sig särskilt mycket folk. Hon har själv upplevt obehagliga situationer på väg hem från tunnelbanan. Vid två tillfällen har hon blivit förföljd av män på vägen hem.

– När jag gick hem därifrån gjorde jag livesändningar på Instagram för att känna mig trygg. Annars har jag ringt kompisar och håller alltid en nyckel i handen, som de flesta kvinnor gör oavsett var man bor, säger hon.

En effekt av händelserna är att hon oftast tar egen bil eller taxi och åker aldrig hem med kollektivtrafiken på kvällarna. Ändå vill hon förtydliga att hon inte ser något samband med det som hände henne för tre år sedan och de nya överfallen.

– Nej, jag tror att det har att göra med vissa mäns skeva kvinnosyn. Jag minns heller inte hur männen såg ut och känner heller inte till något signalement på någon gärningsman bakom överfallen här.

Anna Suvanna Davidsson har själv upplevt obehagliga situationer på väg hem från tunnelbanan. Foto: Alexander Mahmoud

I dag märker hon oron mest i lokala sociala medier.

– Vissa är oroliga i diskussionstrådar i Rågsvedsgrupper på Facebook, men majoriteten tycks känna sig lika trygga som vanligt. Jag älskar Rågsved och det är en fantastisk förort, säger Anna Suvanna Davidsson.

De senaste veckorna har polisen ökat sin närvaro och uppmärksamhet i området.

– När vi inte är på andra jobb så drar vi oss till Rågsved så klart, som är ett prioriterat område med ökad närvaro. Det är på grund av överfallen och för att vi vill möta medborgare som läser i media och undrar vad polisen gör, säger Malin Därth, tf polisområdeschef i Farsta.

Upplever ni att människor är oroliga?

– Nej, vi märker inte av oro så mycket mer än att folk har läst om överfallen och att de därför blir oroliga och frågar om vi gripit en eventuell gärningsman. Så det handlar egentligen mer om trygghetsskapande, men med fokus på att gripa en gärningsman, säger Malin Därth.

Efter att DN uppmärksammat tidigare överfall på kvinnor i området samarbetar nu Farstapolisen med polisens enhet för grova brott i samtliga fallen. Polisen har lyckats säkra dna-spår från våldtäkten den 7 juli, men dessa gav tyvärr ingen träff i registret. Man har fortfarande ingen misstänkt gärningsman och polisen är därför intresserad av fler tips och vittnesuppgifter från allmänheten.

– Vi har fått flera bra tips och vi hoppas på fler, säger Åsa Hansson, förundersökningsledare vid enheten för grova brott.

Läs mer

Tre överfall i Rågsved på kort tid 

Polisen kopplade inte ihop överfallen i Rågsved 

Ingen dna-träff i våldtäktsfallet i Rågsved