Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/det-later-tontigt-men-jag-vill-forandra-varlden/

STHLM

”Det låter töntigt, men jag vill förändra världen”

Delia Okaro och Maria Kjellgren har båda gått utbildningen Framåt som startats av artisten Adam Tensta.
Delia Okaro och Maria Kjellgren har båda gått utbildningen Framåt som startats av artisten Adam Tensta. Foto: Elin Åberg

Efter många år i musikbranschen bestämde sig artisten Adam Tensta för att ge tillbaka till unga i sin hemort. Han startade en utbildning för att lära ut hur man kan lyckas på egen hand i en bransch präglad av hård konkurrens.

– Jag tror att det är många som har gått på tanken att man bara kan göra det genom skivbolag, säger Adam Tensta. 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

– Jag har alltid velat göra musik, jag har alltid skrivit låtar. Men jag hade inga kompisar som höll på med något kreativt, utan det var bara jag. Sedan började jag utbildningen och lärde känna andra som också håller på med musik, säger Maria Kjellgren. 

Hon är en av femton elever som nu avslutar Framåt, en utbildning med fokus på musikentreprenörskap, för unga från Järvaområdet med ambitioner att arbeta med musik på professionell nivå. 

DN träffar Maria Kjellgren och Delia Okaro, 24 och 25 år, på Grand Central by Scandic i Stockholm där de snart ska ta sin ”examen” och fira det event som blir finalen på den ettåriga utbildningen.

Adam Taal har startat Framåt, en utbildning för unga som drömmer om att arbeta med musik.
Adam Taal har startat Framåt, en utbildning för unga som drömmer om att arbeta med musik. Foto: Elin Åberg

Bakom Framåt står artisten och producenten Adam Taal, som släppte sitt debutalbum under artistnamnet Adam Tensta i samma ålder.

– Jag hade hållit på med musik länge och försökt att hitta rätt väg eftersom det inte fanns något bolag som var intresserade av min musik. Då har man varit tvungen att lära sig av misstagen på vägen och slösa tid på saker som man kanske inte borde ha gjort. 

Han startade Framåt för unga som drömmer om att arbeta med musik men inte vet hur de ska ta sig dit:

– Jag vill inte att andra också ska behöva lägga tio år i onödan som jag gjorde. Jag vill göra informationen tillgänglig. Jag tror att det är många som har gått på tanken att man bara kan göra det genom skivbolag, att de är skivbolagen som sitter på maskineriet, kraften och kunskapen, säger han. 

Läs mer: Hon utmanar techindustrin med kvinnligt ledarskap 

Under första året har femton elever fått lära sig olika delar av musikbranschen. Om hur en långsiktig karriär skulle kunna se ut, inte bara som artist, utan som producent, låtskrivare, DJ, bokare, A&R eller manager. Att utbildningen i första hand riktat sig till unga från Järva var för att Adam Taal själv vuxit upp i området och har sett att det saknas branschspecifika kunskaper och vägledning för unga med ambitioner att leva på sin musik. 

Nivån på hantverket är hög men kunskapen om branschen är låg, menar han.  

– Det finns mycket engagemang och initiativ i Järva, och det är bra. Men jag tror det behövs på en branschspecifik och professionell nivå också. Jag tänkte så här; vad hade jag behövt när jag var ung? Vad hade jag velat gå för kurs? Om de jag såg upp till från området hade hållit en utbildning, hade jag då velat gå den? Svaret var ja. Då kände jag att jag ville göra det, säger Adam Taal.

Delia Okaro och Maria Kjellgren gör musik i hemmastudion i Delias lilla etta.
Delia Okaro och Maria Kjellgren gör musik i hemmastudion i Delias lilla etta. Foto: Elin Åberg

Musikbranschen har förändrats. Förut skulle man ha någon som skötte ens PR och man var mer eller mindre tvungen att ha ett skivbolag bakom sig, berättar Adam Taal. Hur når man en publik när man inte har det tillgängligt? Adam Taal vill lära eleverna hur man marknadsför sig själva som musiker. 

– Jag tror till och med att det är svårare i dag att slå sig igenom bruset, man måste dels göra bra musik men också ha en unik approach och göra någonting som folk kommer ihåg. Eftersom det finns tusen andra, säger Adam Taal. 

Utöver svårtillgänglig kunskap om branschen möts unga ibland med negativa attityder till drömmen om en musikkarriär.

– Mitt mål egentligen är att jättelångt framåt, det låter töntigt men jag vill förändra världen – om min musik kan hjälpa till på något sätt. Men det har varit ett tryck från andra, ett tryck som säger att det är jättesvårt. Att det är en på miljonen som lyckas i den här branschen. Som ung har det känts som att man är dömd att misslyckas innan man ens har fått försöka. Man går i motvind, säger Delia Okaro.

– Det låter töntigt men jag vill förändra världen, säger Delia Okaro.
– Det låter töntigt men jag vill förändra världen, säger Delia Okaro. Foto: Elin Åberg

Maria Kjellgren håller med. Hon kan nu se tillbaka och minnas hennes tidigare bild av hur det skulle vara att vara yrkesverksam inom musiken. Och hur det känns nu.

Läs mer: Adam Tensta: Tensta är ett grymt ställe att växa upp på 

– Det betydde mycket att få det bekräftat att det jag vill göra inte bara går att göra i en drömvärld, utan att det faktiskt går att arbeta med musik även om man inte blir signad av ett stort bolag, säger Maria Kjellgren. 

Nu blir det en utökning av antalet klasser i Framåt och till våren öppnas utbildningen upp så att andra kan ansöka, inte bara från Järvaområdet. I framtiden vill Adam Taal starta en distanskurs.

 – ”Framåt” om tio år? Då hoppas jag att jag har klonat mig själv så det kan hållas fler kurser. Eller att det finns folk som är kunniga som skulle kunna involveras också. Det är inte bara min ryggsäck som är viktig, säger han.

– Jag har alltid velat göra musik, jag har alltid skrivit låtar, säger Maria Kjellgren.
– Jag har alltid velat göra musik, jag har alltid skrivit låtar, säger Maria Kjellgren. Foto: Elin Åberg

Tillsammans med eleverna är han nu med och planerar avslutningsevenemanget på Grand Central by Scandic. Det arrangeras av eleverna själva och alla som vill är välkomna. 

– Man kommer få höra ny musik och se nya artister. Bonus är att det kommer vara ett panelsamtal så att man får reda på lite mer om musikbranschen, säger Delia Okaro.