Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/det-mystiska-mordet-som-fick-sverige-att-glomma-oron-i-storpolitiken/

STHLM

Det mystiska mordet som fick Sverige att glömma oron i storpolitiken

Mitt i 30-talets rasande historieskrivning bryts svenskarnas storpolitiska nyhetsintag av ett mystiskt mord. En ung kvinna hittas kallblodigt mördad i sin lägenhet vid S:t Eriksplan.

Det så kallade Atlasmordet sticker decennier senare ut bland andra ouppklarade brott. Inte minst på grund av en mytbildning med blodtörstiga inslag som ger upphov till en alternativ beskrivning: Vampyrmordet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 5 DN:s förstasida den 6 maj 1932. Lilly Lindeströms död tränger under ett par dagar undan världsnyheten om Kreugeraffären, som här ges en mindre plats till höger.
Foto: DN
Bild 2 av 5 Polisen var till en början hoppfull om att kunna lösa Atlasmordet. Här mordkommissionen, från vänster överkonstapel K.G. Gustafsson ("Mord-Gustaf"), kommissarie Robert Wahlström och spaningschefen Gustaf Gustafsson ("Stor-Gustaf").
Foto: Aftonbladet/TT
Bild 3 av 5 Skiss över Lilly Lindeströms etta på S:t Eriksplan 11. Kroppen hittades på den utpekade ottomanen, i en i övrigt välstädad lägenhet.
Foto: Pressens Bild / TT /
Bild 4 av 5 Lilly Lindeströms utpekade etta låg en trappa upp på S:t Eriksplan 11, i Atlasområdet. Från sitt fönster hade hon god uppsikt över S:t Eriksplan.
Foto: Aftonbladet/TT
Bild 5 av 5 Den 4 maj 1932 hittades Lilly Lindeström brutalt mördad i sin etta på St Eriksplan 11 i Atlas i Stockholm.
Foto: Aftonbladet/TT