Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Det tar tid att bli tjenis med alla stockholmare”

I Sten Nordins mötesrum finns kommunfullmäktiges dokumentation från tidigt 1900-tal och framåt.
I Sten Nordins mötesrum finns kommunfullmäktiges dokumentation från tidigt 1900-tal och framåt. Foto: Jonas Lindkvist
I dagarna firar Sten Nordin (M) fyra år som finansborgarråd och därmed Stadshusets mäktigaste politiker. Får han själv bestämma blir det många år till. Men han tar ingenting för givet – Stockholm har rörliga väljare.

Varannan stockholmare vet inte vem du är. Är det ett problem?

– Det är ett generellt problem i kommunalpolitiken, särskilt i en stor stad. Det finns företrädare som varit både mer och mindre kända, hälften är ingen katastrof. Det tar tid att bli hej och tjenis med alla stockholmare. Jag skulle gärna se att kommunalpolitiken fick ta en mer framskjuten position, men det skulle kräva separata valdagar.

Vad är du mest nöjd med under fyra år vid makten?

– Att Stockholm i dag uppfattas ha ledartröjan i tillväxtfrågorna, det går långt utanför kommunens gränser. Vi har fört in ett mycket närmare samarbete med universitet och studenter, det är avgörande för att vara en tillväxtstad. Kombinationen av tillväxt och att lyckas utveckla våra grundvärden, som miljön, har gjort oss väldigt internationellt uppmärksammade.

För oss som mest läser svenska tidningar: Hur då?

– Vi får många besök hit och jag får mängder av inbjudningar till att komma ut och berätta om hur vi gör, det finns ingen möjlighet att tacka ja till allt. Vi vinner priser, vi var Europas första miljöhuvudstad och vi klättrar i Svenskt Näringslivs ranking över kommunerna med bäst företagsklimat.

Vilket är ditt största misslyckande?

– Inget särskilt som jag kommer på nu, men det är klart att det finns saker som inte blev som man tänkt sig. Vi för hela tiden en kamp för att hinna med i utvecklingen av infra­strukturen och ­bostadsbyggandet, som släpar efter. Den största utmaningen för framtiden handlar just om att möta den växande befolkningen, med bostäder men också med skolor och förskolor. Som ­också ska få ett bra innehåll. Vi ska bygga tio nya grundskolor och bygga ut de vi har, samtidigt som de ska förnyas och bli bättre. Det är den viktigaste utmaningen just nu.

Vänsterpartiet menar att du och M bygger en stad för ”sådana som er”. Att gentrifieringen av område efter område, tillsammans med ombildningspolitiken, driver bort folk med låga inkomster från först innerstaden och i förlängningen från hela Stockholms stad. Ligger det något i det?

– Nej, absolut inte. Vi har satsat mer än någon annan majoritet på exempelvis upprustningen av miljonprogrammets områden. Jag har själv pratat mycket om hur viktigt det är att sudda ut den här magiska tullgränsen, att göra fler områden attraktiva så att den tappar i betydelse. Vi vill bygga blandat, vi bygger hyresrätter, men även bostads­rätts­omvandlingarna har varit betydelsefulla för att skapa en mer blandad stad. Sedan har vi på skolans område, trots att det ofta låter annorlunda, ett system som gör att vi överför resurser till skolor i det vi lite slarvigt kallar utsatta områden.

Men pekar inte V på en logisk utveckling? Stockholm växer snabbt och många som flyttar hit har relativt höga inkomster. Centrala lägen, där bostadsrätter ­dominerar stort efter alla ombildningar, är mest attraktiva och att få tag i en hyresrätt tar ett tiotal år även i närförort. Alltså drivs priserna upp. Kan man verkligen bejaka både befolkningstillväxten och bostadsrätter, och samtidigt påstå sig förespråka en blandad stad?

– Jag förstår frågan, men menar att det inte måste bli så. Däremot kan det vara svårt att backa bandet på de ställen där det blivit så. Lösningen handlar om tillväxten, genomsnittsinkomsten i Stockholm stiger i alla grupper och vi har relativt sett väldigt låg arbetslöshet. Där är nyckeln till att ha en stad för alla. Samtidigt finns en stor utmaning i att vi haft och ska fortsätta ha en öppen­het för folk som flyr och flyttar hit. Där är språkfrågan viktig, och vi behöver fundera mer på vad man gör i förskolan och skolan. De ungdomarna får ett otroligt handikapp. De kanske kommer hit i sjunde klass, kan inte ett ord svenska…

… och så möts de av en stad som kallar sig ”Capital of Scandinavia” och pratar i svengelska reklam­termer.

– Haha, det kanske är det mindre problemet. Men vi har ett bekymmer med unga människor, framför allt unga killar, som inte fullföljer gymnasiet och som därmed riskerar ett långvarigt utanförskap. Vi har gett uppdrag till både skolan och arbetsförmedlingen att ta tag i det här, men behöver göra mer.

Enligt vänstern har ni utarmat stadsdelarna i Järva och avvecklat servicen. Själva pratar ni om historiska satsningar. Vem ljuger?

– Jag tror att man beskriver olika saker. Det stämmer att servicen har utarmats, men det är inte främst kommunen som stått för det. Bankkontor stänger, statliga institutioner stänger. Kommunen har gjort ett misstag, att man flyttade stadsdelsförvaltningen därifrån. Det är alldeles klart att om man tar Rinkeby som exempel så behöver man flytta dit verksamhet. Samtidigt har vi satsat mycket på framför allt boendemiljöerna och tryggheten, som är avgörande saker för ett områdes långsiktiga stabilitet.

Det finns en bild av att Stockholm skulle vara ett moderat fäste för gott, men när ni vann omvalet 2010 var det en ovanlighet och ­marginalen var mindre än 2006. Samtidigt talar trenden på riks­planet inte direkt för alliansen. Är du orolig inför 2014?

– Ja, jag är den siste som tar något för givet i ett val. Stockholm har rörliga väljare och varje val är ett nytt hårt jobb. Däremot tror jag att vi har goda chanser att vinna igen. Vi har visat att vi kan leverera resultat, men också att alliansen jobbar väldigt bra ihop och att vi har visioner för framtiden. Vad det andra gänget har för visioner är väldigt otydligt.

Vad tror du händer om ”det andra gänget” skulle vinna?

– För det första skulle tillväxt­frågorna slå broms. S har övergivit rollen som tillväxtparti, de tar inte ansvar för svåra frågor. Jag stöter på en hel del gamla sossar som inte är helt nöjda med det. Det skulle bli skattehöjningar, och de krämar allihop på med stora utgiftshöjningar. Jag noterade i senaste budget­debatten att Karin Wanngård (grupp­ledare för S, DN:s anm.) vill höja skatten tio öre, men den tioöringen ska räcka till väldigt, väldigt mycket.

Ann-Margarethe Livh (V) säger att hon gillar att bråka med dig. Vilken är din egen favoritmotståndare?

– Det är kul att debattera med Ann-Margarethe Livh. Hon är en rolig debattör och det blir tydligare skillnader, då är det intressant. Sedan hoppas jag få se mer av Karin Wanngård, att hon lyckas hålla undan de här två herrarna (oppositionsborgarråden Tomas Rudin och Roger Mogert, DN:s anm.) som väldigt gärna vill synas hela tiden.

Alla kommunala pampar tycks vilja efterlämna ett monument över sig själva. Vilket blir ditt?

– Haha, jag har inte funderat i de termerna, men jag skulle kunna åka ut till många vanliga bostadsområden och säga att här var jag inblandad i att det skulle bli hem för människor. Av en lycklig slump fick jag ta första spadtaget för bygget av Hammarby sjöstad 1999, och var sedan med och lotsade det igenom många politiska minfält. I dag är det vårt mest berömda bostadsområde. Sedan finns det enskilda initiativ, bland annat att det skulle bli en kulturscen i en av Ferdinand Bobergs gasklockor. Idén kom från Operachefen Anders Franzén, men jag tog det vidare politiskt. Det ska bli väldigt kul att få gå på tillställning där när det är klart.

Om vi kommer tillbaka om fyra år till, 2016, sitter du kvar då?

– Ja, absolut, om väljarna vill så. Jag är väldigt taggad för att få fortsätta det här bygget ytterligare ett antal år.

Vilket Stockholm ser vi då?

– Då har det hänt mycket som förbättrar infrastrukturen och gör stockholmarnas vardag lättare. Citybanan och nya E 18 ska precis öppna, Norra länken har öppnat. Efter att vi höjt ambitionerna ytterligare i bostadsbyggandet kommer vi också att se många nya bostäder och studentbostäder.

Sten Nordin

Gör: Stockholms finansborgarråd sedan 2008.

Född: 1956 i Nyköping. Flyttade till Stockholm 1984, efter studieperiod i Uppsala.

Bor: Gärdet. Tidigare Södermalm och Vasastan.

Bakgrund: Verksam i bland annat Moderata studentförbundet, Skattebetalarnas förening och Moderaterna. Borgarråd 1994-2006, riksdagsledamot (M) 2006-2008.

Familj: Gift, två barn och en fransk bulldog.

Fritidsintresse: Gå på opera och teater med familjen, lantstället i Västervik. DN

Sten Nordins Stockholmsfavoriter

Gata
Fjällgatan. ”En helt fantastisk miljö att kunna strosa i.”

Restaurang
Operabaren.

Museum
Nationalmuseum. ”Och Moderna museet, hand i hand.”

Förort
Björkhagen. ”De årsringarna av Stockholm är fina, med grönska inpå och charmiga hus.”

Byggnad
Stadsbiblioteket.

T-banestation
Slussen. ”En nära knutpunkt i många år, där känner jag mig hemma.”

Scen
Kungliga Operan. ”Mycket förtjust i att gå dit, det gör vi så ofta vi kan.”

Butik
Antikt, gammalt och nytt. ”Många av Stockholms antikaffärer är bra, jag är road av gamla grejer.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.