Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 04:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/detonation-i-loftgang-i-sundbyberg/

STHLM

Detonation i loftgång i Sundbyberg

Boende i ett lägenhetshus i Stora Ursvik, Sundbyberg, vaknade på natten mot torsdagen av en hög smäll och att hela huset skakade.

Det visade sig att en sprängladdning detonerat i en loftgång. 

Larmet kom vid 02 från lägenhetshuset i det nybyggda området i Sundbyberg. 

– Det kom flera samtal. Enligt vittnen var det en ordentlig detonation och man kände skakningar i hela fastigheten, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Sprängningen ska ha ägt rum i loftgången på våning tre av fyra. Vem som placerat sprängladdningen där, eller om den var riktad mot en specifik lägenhet och person, är ännu oklart.

– Våra utredare tittar nu på sprängladdningens position i förhållande till lägenheterna för att se vad det kan ligga för motiv bakom detta, säger Österling.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Det här är bara en av flera sprängningar som skakat Stockholm och Sverige i år. Över 100 sprängningar har inträffat i Sverige under 2019, i Stockholms-området är siffran uppe på ett 40-tal.

Den 10 november skakades ett flerfamiljshus i Rönninge av en explosion. I mitten av oktober inträffade tre sprängningar under en och samma natt i Stockholms län.

Sällan grips någon för dåd som dessa och det är ett brott som inte bara är polisiärt svårt att klara upp utan även ett brott där risken att tredje part skadas är stor. 

– Ofta sker de här dåden vid flerfamiljshus och de som placerar ut sprängmedlet vet sällan exakt hur det kommer att verka och vilka som kommer att drabbas, har Sven Granath, kriminolog och analytiker hos Stockholmspolisen, tidigare berättat för DN.